Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 19,95 LEI
Autor(i): Sebastian Reichmann
Editura: Cartea Romaneasca
Anul apariției: 2008
Nr. pagini: 72 pagini
ISBN: 978-973-23-1925-3
Categorii: Poezie, Beletristică și critică
Mocheta lui Klimt este primul volum de versuri scris de Sebastian Reichmann, in limba romana, dupa o intrerupere de trei decenii.
Sebastian Reichmann, „contele Sebastian”, cum il numea prietenul sau Gellu Naum, a debutat in anul 1969, sub auspiciile contestarii, venite din partea cotidianelor de partid si de stat, dar si a unei critici elogioase. A doua carte i-a fost topita. A emigrat in Franta si, in scurt timp, a devenit poet de limba franceza. Mocheta lui Klimt este primul volum scris in limba romana, dupa mai bine de treizeci de ani. CD-ul cu vocea poetului transmite emotia reintoarcerii poemelor la limba materna.
„In 1969, un debut semnificativ mi se pare a-l constitui culegerea de versuri a lui Sebastian Reichmann, intitulata Geraldine. Trecu si el, cu nu mai putin succes, prin scoala suprarealismului, acest tinar poet e preocupat insa pina la obsesie de puterile (si de sensul puterilor) pe care i le ofera cuvintul (ca atare sau in utilizarea lui poetica). Sub o foarte aparenta incifrare topica ori dezorganizare imagistica, preocuparea sa tinde chiar si mai departe, catre descifrarea structurilor obiective si subiective ale lumii.” (Ion Negoitescu)
„Experienta unica a unui poet care si-a inceput opera poetica pe lama de brici a unei pozitii dintre cele mai inaintate ale poeziei romanesti, folosind un limbaj totdeauna luxuriant, flexibil, extraordinar de agresiv si de generos in acelasi timp; experienta unica a unui poet care s-a continuat pe virful de lance al poeziei franceze si apoi pe cimpiile minunate ale poeziei americane de ultima ora – experienta unica a unui poet unic in continua schimbare si totdeauna acelasi, pe care-mi place sa-l numesc «Contele Sebastian».” (Gellu Naum)
Comandă online Mocheta lui Klimt (contine CD audio) la 19,95 lei scrisă de Sebastian Reichmann, tiparită la editura Cartea Romaneasca în anul 2008. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Mocheta lui Klimt (contine CD audio) nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Prima dată când am citit Mocheta lui Klimt, mă aşteptam să fie exact la fel ca Gellu Naum. Sau, mă rog, un anumit Gellu Naum pe care-l vedeam. De fapt, Sebastian Reichmann e mult ancorat în lirica gellunaumiană, poate chiar prea mult, poate un motiv pentru care a fost destul de marginalizat. Dar Sebastian Reichmann este, ca să zic aşa, o variantă ultramodernă, şi mai ancorată în prozaic, a lui Naum din "Copacul-Animal" sau Naum din "Faţa şi suprafaţa". În teorie, nu sună foarte ambiţios, în practică, poemele sunt excelente. E interesant cum nivelul poemelor din carte este foarte omogen - nu pot indica doar 1 sau 2 poeme "cele mai bune", multe dintre poeme sunt pe acelaşi palier înalt calitativ. Deşi asta am observat abia la a doua lectură, fiindcă, la fel ca şi poemele ultime ale lui Naum, e nevoie de mai multe lecturi pentru a pătrunde în farmecul poemelor din această carte. Recomandabil. P.S. L-am visat odată pe Reichmann. Intrasem în prăvălia (!) lui ca să-l întreb unde îl pot găsi pe Gellu Naum, fiindcă în magazinul alăturat, al lui Naum, nu era nimeni...
Trei (poeme)
Univers
Roberto Bolano
96 pagini
An: 2017
Taram Transcendent - Poeme (Camil Baltazar)
Fundatia pentru Literatura si Arta Regele Carol II
Camil Baltazar
136 pagini
An: 1939
Miracole
Albatros
Corneliu Vadim Tudor
184 pagini
An: 1986
Din lirica latina
Tineretului
210 pagini
An: 1964
Iarna
M. Dutescu
Elena Izvoreanu
100 pagini
An: 2004
Pentru Europa. Integrarea Romaniei. Aspecte ideologice si culturale
Polirom
Adrian Marino
224 pagini
An: 1995
James Bond Moonraker
Universala
Ian Fleming
254 pagini
An: 2010
Vraja interzisa
Alcris
Patricia Wilson
205 pagini
An: 1996
Si stelele plang...
Alcris
Sara Craven
150 pagini
An: 1998
Sa lasam dragostea deoparte
Alcris
Lindsay Armstrong
198 pagini
An: 1995