Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 7,00 LEI
Autor(i): Maria Marinela Circiumaru
Editura: Agnos
Anul apariției: 2008
Nr. pagini: 121 pagini
ISBN: 978-973-1801-21-6
Categorii: Beletristică și critică
Cum poţi începe o carte despre ziua opta a unui gând, în care se începe, iară şi iar, poezia cuvintelor? Ca la Facerea, capitolul dintâi, unde Dumnezeu a zis şi s-a făcut, până astăzi cuvântul se zice şi se face. Lumile noi, asemeni unor continente neexplorate, se-aşază una lângă alta, vers după vers, semn după semn, cu limpezimea pe care o dă bătaia de cord a inimii peste frunzele veştejite ale nevorbirii. Căci poezia este scoaterea din nevorbire a lumii.
Nu ştiu dacă o astfel de carte, cum este aceasta a Marinelei Maria, este de prefaţat. Un cuvânt prea snob pentru marea de limpezire pe care cartea aceasta o ţine întrânsa, prea sec pentru mireasma de cer şi de lămâi azuriu pe care o lasă pe suflet citirea poeziilor acestora. A fi responsabil, în raport cu o astfel de carte, înseamnă a deschide fereastra dinspre Răsărit a lumii şi a-i lăsa versurile să-ţi ardă nepăsările şi fariseicele linişti. Ca un foc de ploaie în apus de curcubee.
Ce te doare cel mai tare la versurile acestea – care urmează altora, şi nădăjduiesc că vor fi urmate şi de altele – este tinereţea lor. Imperfecte, ca tot ce este tânăr, dar vii cum numai tinereţii îi este dat să nască, într-un soi de mediere cu freatismul obosit al lumii. Marinela şi-a dat jos vipuşca de pe versuri ca să înveşmânteze pe Maria cu aurul zorilor Învierii.
De la satul părintelui Ilarie, în care cocoşii nu-şi cântă oamenilor duminicile, la cotitura de sensuri din mustul cărnii transfigurate, dincolo de ferestre şi mărturisiri de iubiri restartate din vreme în vreme de propriul ei curaj mărturisitor, fata-poet comută hârtiei graţia de cer a cuvintelor. Te încântă şi te sperie, frust şi delicat, ca plesnetul de daltă al bunicului ei de neam gorjenesc, Constantin Brâncuşi, fluturi ce zboară prin piatra de limpede cer, înspicată cu rouă.
Destul. Cred că e destul cât am scris. Cartea aceasta ar trebui descântată şi pusă în casa din faţă a inimii. La colţul cu zestre care nu se ia de la noi… Din când în când trebuie scoasă din naftalina necititului şi adusă la soare, s-o vadă lumina, să-i reactiveze fotosinteza, să lase iarăşi şi iar zilei a opta spaţiu de a trece din timp în vreme, pe uşa din faţă a zâmbetului. Poate că nu va place, dar ea nu este făcută să placă. Poate nu veţi înţelege, dar ea nu este făcută să fie înţeleasă. Bine, veţi zice, şi-atunci? Cartea aceasta, dacă este carte, este făcută să fie recitită. După ritmul de-a pururi lăsat cordului de ritm al lumii: şi a fost seară, şi a fost dimineaţă…
Ziua a opta. Cartea aceasta, un soi de Cort al mărturiei la marginea pustiului de lume în care ne ucidem zilele. Celelalte, până la ziua a opta…
Comandă online A opta mea zi la 7,00 lei scrisă de Maria Marinela Circiumaru, tiparită la editura Agnos în anul 2008. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul A opta mea zi nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Nicoara Potcoava, Editie 1959
Tineretului
Mihail Sadoveanu
433 pagini
An: 1959
Cintecul iubirii
Tineretului
Liviu Rebreanu
264 pagini
An: 1960
Intre rai si pamant
Litera
Nora Roberts
366 pagini
An: 2019
Structuralismul
Editura pentru Literatura Universala
Virgil Nemoianu
206 pagini
An: 1967
Repere culturale australiene
Eikon
Elena Florea
112 pagini
An: 2012