Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 40,00 LEI
Autor(i): JELAVICH Barbara
Traducător(i): Ioan Ciuperca , AVADANEI, Mihai-Eugen
Editura: Institutul European
Colecția: Sinteze
Anul apariției: 2001
Nr. pagini: 356 pagini
ISBN: 973-611-153-9
Categorii: Istorie
- Crestinii din Balcani si stapinirea otomana;
- Popoarele din Balcani sub otomani si habsburgi;
- Primele revolutii nationale;
- Razboi si revolutie.
Format 1/16 (54x84)
Naratiunea de fata prezinta istoria a cinci state balcanice moderne - Albania, Bulgaria, Grecia, Romania si Iugoslavia - pe durata a circa trei secole. Desi Peninsula Balcanica a jucat un rol major in istorie, regiunea aceasta a constituit subiectul unui studiu mai putin intensiv decit orice alta regiune a Europei. Pentru observatorul din afara, Balcanii par adesea o enigma de o complexitate derutanta. Fiind o regiune geografica locuita de sapte nationalitati majore vorbind limbi diferite, ea a intrat in general in conflict cu constiinta occidentala doar atunci cind a devenit scena razboaielor sau a actelor de violenta.
Caracterizata mult timp drept , peninsula a facut realmente cinste renumelui ei. Razboiul Crimeei, principalul conflict european al secolului de dupa 1815, isi are originea aici; asasinarea lui Franz Ferdinand la Sarajevo in 1914 a constituit cauza imediata a izbucnirii primului razboi mondial. Dupa 1944, evenimentele din Balcani au fost un factor major al inceputului ; razboiul civil din Grecia a stat la baza reorientarii politicii externe a Statelor Unite prin aplicarea doctrinei Truman. Cu toate ca este perfect adevarat ca astfel de crize au beneficiat de studii aprofundate, mai ales referitor la importanta lor pe plan international, o mult mai mica atentie a fost acordata studierii zonei conform propriilor ei termeni. Istoricii occidentali, confruntati cu barierele lingvistice si avind acces limitat la materialele din arhive, au inceput doar in ultimul timp sa examineze mai amanuntit multiplele aspecte ale experientei balcanice.
Datorita contributiilor ei din trecut si a importantei ei actuale, zona aceasta merita totusi cu siguranta un loc mai important in cadrul studiilor istorice moderne. Parte componenta a fostei Grecii antice, a posesiunilor romane, bizantine, otomane si habsburgice si situata la convergenta Europei, Africii si Asiei, peninsula a simtit totodata din plin povara convergentei diverselor interese imperiale si a ideologiilor contradictorii. Aici s-au intersectat in diferite perioade istorice majore frontiere politice si culturale - ca, de exemplu, cele dintre Imperiul Roman de Rasarit (Bizantin) si de Apus, dintre Islam si Crestinism, dintre Ortodoxism si Catolicism, iar in zilele noastre dintre blocurile militare ale Tratatului Atlanticului de Nord si Pactului de la Varsovia, aliniamente care reprezinta sisteme sociale, politice si economice opuse. Supusa influentelor externe rivale, dar si presiunilor interne, aceasta zona este intr-un sens foarte real un teren de incercare pentru diversele sisteme alternative.
Astfel, Balcanii au fost in ultimele doua secole un laborator in care au putut fi observate unele dintre aspectele mai greu de sesizat ale organizarii politice si ale evolutiei economice nationale si liberale; in prezent, regimurile socialiste ofera posibilitati de investigare similare. In plus, atit pentru cititorul nord-american cit si pentru cel sud-american, o examinare a istoriei Balcanilor prezinta interesul suplimentar de a se ocupa de paminturile natale a milioane de emigranti in Lumea Noua.
Comandă online Istoria Balcanilor (I) la 40,00 lei scrisă de JELAVICH Barbara Ioan Ciuperca , AVADANEI, Mihai-Eugen, tiparită la editura Institutul European. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Istoria Balcanilor (I) nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Istoria romanilor sub Mihai-Voda-Viteazul (Editie 1942)
Cartea Romaneasca
Nicolae Balcescu
386 pagini
An: 1942
Sarmisegetusa Regia. Cromatica si decor in antichitatea dacica
Mega
111 pagini
An: 2015
Romania tara de frontiera a Europei
Humanitas
Lucian Boia
294 pagini
An: 2001
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002
Istoria baroului Dolj 1928-1948
Sitech
Şerban Pătraşcu
222 pagini
An: 2018