Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 48,00 LEI
Autor(i): JELAVICH Barbara
Traducător(i): Ioan Ciuperca , AVADANEI, Mihai-Eugen
Editura: Institutul European
Colecția: Sinteze
Anul apariției: 2001
Nr. pagini: 432 pagini
ISBN: 973-611-154-7
Categorii: Istorie
- Monarhiile nationale balcanice;
- Primul razboi mondial;
- Guvernele comuniste. 1950-1980;
- Alternativa greaca.
Format 1/16 (54x84)
Primul volum al acestei istorii a Balcanilor a prezentat principalele evenimente din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. Accentul a fost pus pe miscarile nationale care au avut drept rezultat formarea statelor moderne si instituirea primelor guvernari independente sau autonome. Desi stadiile finale nu au fost atinse decit dupa primul razboi mondial, spre sfirsitul secolului al XIX-lea, toate nationalitatile, cu exceptia albanezilor, facusera pasi importanti catre organizarea nationala si o definire a obiectivelor lor viitoare. Problemele esentiale ale secolului al XX-lea erau deci incheierea unificarii teritoriale si dezvoltarea economica si politica interna. Chestiunile amestecului marilor puteri si cele privind rivalitatea dintre natiuni au continuat sa fie aceleasi ca si in perioada anterioara.
Acest volum incepe cu o introducere care se adreseaza cititorilor ale caror interese principale sunt indreptate spre secolul prezent, cu toate ca trecerea in revista a evenimentelor din secolele precedente vor fi de folos celor care doresc sa beneficieze de un rezumat si de o privire generala asupra primului volum. Materialul a fost astfel selectat ca sa poata servi drept fundal pentru capitolele urmatoare. Volumul de fata, ca si cel precedent, a fost menit sa faca parte dintr-un program organizat in 1972 de un comitet comun consacrat studierii Europei de Est al Consiliului Societatilor Culturale americane si al Consiliului de Cercetare a Stiintelor Sociale, care a primit insarcinarea de a elabora istorii ale statelor din rasaritul vechiului continent. Profesorul Peter F. Sugar de la Universitatea din Washington a fost numit presedintele comitetului special care a pus la punct propunerea originara; Profesorul Michael B. Petrovich de la Universitatea din Wisconsin a fost numit presedintele comitetului de supraveghere, el raspunzind de organizarea ulterioara. Aceasta istorie a Balcanilor a primit fonduri generoase din partea Departamentului Educatiei, inclusiv burse care i-au acordat autoarei timpul liber necesar terminarii scrierii ei si sume destinate pregatirii volumelor pentru publicare. Dr. Gordon B. Turner, vice-presedinte al ACLS (Consiliul Societatilor Culturale Americane) pina in 1980, si succesorul lui, Dr. Jason H. Parker, neau dat sugestii valoroase si un ajutor pretios.
Autoarea ii este de asemenea profund indatorata Iuliei A. Petrov de la Departamentul Educatiei pentru sfaturile si sprijinul ei. Dupa cum se afirma in proiectul originar, cartea aceasta este menita sa constituie o introducere la istoria Balcanilor, autoarea nepretinzind ca detine cunostinte anterioare si neavind idei preconcepute. Sunt incluse si evenimentele europene majore, precum si doctrinele politice, filosofice si economice necesare acestei relatari. Din cauza complexitatii evolutiilor discutate, unele subiecte sunt tratate in mai multe sectiuni. Dat fiind ca zona aceasta a jucat un rol important in problemele internationale, s-a acordat atentie nu numai evenimentelor balcanice interne, ci si marilor conflicte mondiale din acest secol zbuciumat. Cartea aceasta trateaza, ca atare, atit dezvoltarea Balcanilor cit si locul ocupat de peninsula in istoria secolului al XX-lea.
Comandă online Istoria Balcanilor (II) la 48,00 lei scrisă de JELAVICH Barbara Ioan Ciuperca , AVADANEI, Mihai-Eugen, tiparită la editura Institutul European. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Istoria Balcanilor (II) nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Istoria romanilor sub Mihai-Voda-Viteazul (Editie 1942)
Cartea Romaneasca
Nicolae Balcescu
386 pagini
An: 1942
Sarmisegetusa Regia. Cromatica si decor in antichitatea dacica
Mega
111 pagini
An: 2015
Romania tara de frontiera a Europei
Humanitas
Lucian Boia
294 pagini
An: 2001
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002
Istoria baroului Dolj 1928-1948
Sitech
Şerban Pătraşcu
222 pagini
An: 2018