Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 78,90 LEI
Titlu original: The Lucifer Effect
Autor(i): Philip Zimbardo
Editura: Nemira
Colecția: Biblioteca de psihologie
Anul apariției: 2009
Nr. pagini: 288 pagini
ISBN: 9789731432786
Categorii: Psihologie
Cum ajung oamenii buni să devină făptaşi ai răului? Renumitul expert în psihologie socială Philip Zimbardo arată în Efectul Lucifer cum şi de ce suntem cu toţii susceptibili de a fi ademeniţi înspre „tărâmul întunecat”.
Plecând de la exemplele oferite de istorie precum şi de cercetarea sa inovatoare în domeniu, creatorul experimentului Stanford detaliază modul în care forţele situaţionale şi dinamica grupurilor pot conspira în transformarea oameni obişnuiţi şi buni în monştri. Aruncând lumină asupra cauzelor acestei metamorfoze tulburătoare şi subliniind modalităţile prin care indivizii pot rezista tentaţiei răului, Zimbardo face posibilă înţelegerea unui larg spectru de fenomene, de la abuzurile şi manipulările corporatiste, până la torturarea prizonierilor de la Abu Ghraib şi genocidul organizat.
O carte care obligă la reexaminare, atât individual cât şi colectiv. Un studiu şocant, dar captivant, o călătorie în inima întunericului care va schimba pentru totdeauna modul în care privim comportamentul uman.
„Zimbardo merită întreaga noastră recunoaştere pentru că a adus la lumină cele mai întunecoase şi mai ascunse aspecte ale sufletului uman.”
VACLAV HAVEL
Comandă online Efectul Lucifer la 78,90 lei The Lucifer Effect scrisă de Philip Zimbardo, tiparită la editura Nemira. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Efectul Lucifer nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Philip Zimbardo este unul dintre cei mai cunoscuţi psihologi sociali şi a fost cel care a iniţiat experimentul de la universitatea Stanford în anii 70. Un grup de studenţi cu un background considerat normal a fost împărţit aleatoriu în prizonieri şi gardieni. „Închisoarea” a fost organizată chiar în subsolul facultăţii şi urma să existe pentru 2 săptămâni. Scopul experimentului era acela de a urmări modul în care comportamentul unor oameni consideraţi „normali”, „buni”, se poate schimba radical în momentul în care sunt puşi în situaţii care le oferă putere nelimitată. Chiar dacă fiecare participant era conştient că e doar un experiment, că toti sunt studenţi, că pot să se retragă oricând, după doar 6 zile situaţia a degenerat în conflicte violente şi căderi psihice iar experimentul a fost oprit de Zimbardo. Pornind de la experiment şi de la întrebarea fundamentală la care vrea să răspundă – „Cum este posibil ca nişte oameni cu comportamente sociale dezirabile îşi schimbă radical comportamentul în doar câteva zile şi ajung să-şi umilească semenii?”, Zimbardo susţine că răul există undeva în noi şi doar este scos în evidenţă în anumite situaţii, în organizări şi sisteme defectuoase. Zimbardo extrapolează concluziile şi încearcă să explice comportamentul soldaţilor americani care au umilit prizonierii de la închisoarea Abu Ghraib, violenţele colective din cadrul genocidului rwandez sau chiar lagărele din Al Doilea Război Mondial. Să zicem că aceste evenimente au avut un context special, oamenii erau antrenaţi de o multitudine de factori şi am putea să le găsim unele scuze. Autorul şochează cu jocuri simple în care oamenilor li se dă puterea de a-i pedepsi pe alţi participanţi la experiment cu şocuri electrice. După doar câteva minute, cei care deţineau controlul au ajuns să se folosească de statutul lor şi să mărească intensitatea şocurilor. Peste 90% din participanţi s-au lăsat purtaţi de val şi au mărit nivelul şocurilor până la extrem. Era totuşi doar un experiment şi ceilalţi nu erau cu adevărat electrocutaţi, doar se prefăceau(dar grupul de control nu stia). Cartea ne avertizează asupra necesităţii de a crea sisteme care să împiedice apariţia “efectului Lucifer”. Zimbardo îşi avertizează cititorul asupra a ceea ce ar putea deveni el la un moment dat, daca împrejurările l-ar aduce în situaţia de a deţine controlul şi de a-i pedepsi pe ceilalţi.
Psihologia influenţei sociale şi a schimbării de atitudine
Trei
Philip Zimbardo, Philip G. Zimbardo, Michael R. Leippe, Ruxandra Radulescu
9786064014771
736 pagini
An: 2022
Invatarea eficienta si rapida
Ceres
Pavel Muresan
276 pagini
An: 1990
Din psihologia poporului roman
Albatros
D. Draghicescu
480 pagini
An: 1996
Psihologia interculturala. Im pactul determinarilor culturale asupra fenomenelor psihosociale
Universităţii de Vest
282 pagini
An: 2006
Jung
Humanitas
Anthony Stevens
190 pagini
An: 1996
Lavinia
Horion
Mariana Tatomir
114 pagini
An: 1998