
Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,90 LEI
Autor(i): Jhumpa Lahiri
Editura: Realitatea Catavencu
Colecția: Literatura
Anul apariției: 2009
Nr. pagini: 316 pagini
Categorii: Literatura universala, Beletristică și critică
După Interpret de maladii, volumul de povestiri cu care a debutat câştigând premiul Pulitzer, Jhumpa Lahiri (n. 1967) revine în Colecţia Cotidianul Literatura, de această dată cu romanul Porecla (The Namesake, 2003), un succes deplin care i-a confirmat startul aclamat de întreaga lume literară. Jhumpa Lahiri are rădăcini indiene şi şi-a cultivat moştenirea orientală, evidentă de altfel şi în subiectele cărţilor ei, dar s-a născut la Londra şi a crescut în Rhode Island. Interpret de maladii a propulsat-o în prim-planul scenei literare internaţionale: în spatele instantaneelor culese din viaţa de zi cu zi a imigranţilor indieni, criticii au sesizat o voce nouă, care semăna mai mult cu Salinger decât cu Rushdie.
Romanul se desfăşoară în jurul unei familii de imigranţi indieni: la sfârşitul anilor 60, proaspăt căsătoriţi, Ashima şi Ashoke Ganguli pleacă din Calcutta la Boston pentru ca Ashoke să-şi definitiveze studiile la MIT. La fel ca în multe povestiri, şi aici bărbatul e gata să intre profesionist în ritmul ţării de adopţie, în timp ce femeia se ofi leşte printre aromele exotice din bucătărie, tânjind după ţara pe care a lăsat-o în urmă. Dorul de casă, colajul de amintiri şi prezent, viaţa cuplului într-o casă în care India şi SUA îşi dispută regulile, toate aceste episoade din care cartea prinde dramatism culminează cu naşterea lui Gogol, copilul lor, care câştigă treptat locul central în roman. Porecla lui are o istorie care, la un alt nivel, reia frământările părinţilor rupţi de casă şi, în acelaşi timp, spune foarte multe despre rolul pe care accidentul şi hazardul îl au în viaţa şi în identitatea fiecăruia.
Povestea are şi un substrat autobiografic: numele real al scriitoarei, Nilanjana Sudeshna, le ridica mari difi cultăţi de pronunţie profesorilor ei încă de când era mică, aşa că au ales s-o strige după poreclă: Jhumpa. „M-am simţit mereu stânjenită de numele meu, era ca şi cum ai face pe cineva să sufere prin simplul fapt că eşti ceea ce eşti", mărturisea scriitoarea. însăşi condiţia ei dublă, de americancă incapabilă să-şi nege rădăcinile bengaleze, este una dintre cele mai puternice legături dintre scriitoare şi personajul acestui roman.
Alina Purcaru
Comandă online Porecla la 9,90 lei scrisă de Jhumpa Lahiri, tiparită la editura Realitatea Catavencu face parte din colecția Literatura în anul 2009. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Porecla nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Oameni de porumb
Univers
Miguel Angel Asturias
348 pagini
An: 1978
Maine in batalie sa te gandesti la mine
Univers
JAVIER MARIAS
9781602571860
332 pagini
An: 2009
Peripetiile bunului parinte Mockinpott
Realitatea Catavencu
Hisashi Inoue
206 pagini
An: 2008
Opere alese, Volumul al III-lea (Alehem)
Editura pentru Literatura Universala
Salom Alehem
354 pagini
An: 1966
Pustiul dragostei
Orion
Francois Mauriac
170 pagini
An: 1993
Munca
Cugetarea - Georgescu Delafras
Emile Zola
366 pagini
An: 1945
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Dimitrie Cantemir. Dimensiuni ale universalitatii - Studii. Sinteze. Eseuri
Gunivas
288 pagini
An: 2008
Viata ca un roman - Constantin Stere scriitorul. Eseuri
Gunivas
Eugen Simion, Mihai Cimpoi
146 pagini
An: 2015
Opere, 5 Teatru
Minerva
Lucian Blaga
488 pagini
An: 1977
Scrieri 3 Calatorii pierdute
Minerva
Radu Boureanu
408 pagini
An: 1976
Nopti albe pentru Minerva
Nemira
Rodica Ojog-Braşoveanu
292 pagini
An: 2015