Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 29,98 LEI
Autor(i): Paolo Giordano
Editura: Rao Books
Anul apariției: 2009
Nr. pagini: 344 pagini
ISBN: 9789735400446
Categorii: Beletristică și critică
Poveştile celor doi tineri, Alice şi Mattia, eroii acestei cărţi, se intersectează din perioada adolescenţei. După întâmplările traumatizante care au avut loc în copilăria lor, destinele le sunt definite de capacitatea alterată a fiecăruia de a se integra într-un circuit firesc al lumii. Constrângerea de a trăi cu imperfecţiunea fizică dobândită în urma unui accident la schi de către unul şi cu sentimentul de vinovăţie pentru abandonul surorii retardate de către celălalt sunt fundamentele pe care scriitorul conturează alternativ, şi apoi intersectat, dramele sufleteşti ale celor doi protagonişti care duc la revoltă, dorinţa de a compensa defectul fizic, autoizolare şi autodistrugere, amândoi reuşind, în ciuda distanţării faţă de lume, să trăiască având curajul de a face tot ce crede că-i place, sau ce ştie cel mai bine. Este o carte despre singurătate, experimentată profund, care, în loc să netezească drumul spre iubire, prin recunoaşterea sinelui în celălalt, îl face aproape imposibil de finalizat. Emoţionantă şi provocatoare la nivelul condiţiei umane, naraţiunea conduce spre un final care nu are în vedere bucuria, poate prea facilă, a iubirii salvatoare, ci pe cea a regăsirii de sine, menită să restabilească echilibrul precar dintre întâmplare şi alegere.
Comandă online Singuratatea numerelor prime la 29,98 lei scrisă de Paolo Giordano, tiparită la editura Rao Books în anul 2009. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Singuratatea numerelor prime nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Mi-am cumpărat duminică „Singurătatea numerelor prime”. Mi-am aruncat înainte ochii peste câteva bloguri care lăudau cartea şi m-au convins să o iau. Părerea mea e puţin diferită de a lor. Nu a fost cea mai bună carte citită, nu pot să zic că mi-a plăcut extraordinar de mult…dar a avut ceva special. M-a pus pe gânduri. Ceea ce e mulţumitor de la o carte. Am citit destule cărţi pe care le lăsam jos la final fără să am nicio părere, niciun sentiment, cărţi care au trecut pe lângă mine şi nu m-au marcat cu nimic. Să vă zic două trei cuvinte despre subiect înainte să mă apuc de „părerea mea”. Cartea prezintă destinele a doi tineri: Alice şi Mattia, care ajung la un moment dat să formeze un cuplu. Fiecare are „ciudăţeniile” lui că nu găsesc alt cuvânt. Ea a avut un accident de schi în copilărie şi a rămas cu o problemă la picior, mai e şi anorexică, el a avut o soră geamănă cu ceva probleme mintale care a dispărut când erau mici, iar acum e un geniu singuratic ce-şi automutilează mâinile cu ce apucă. Mie una nu mi s-a părut în niciun moment a fi o poveste de dragoste. Doar pentru că amândoi aveau ceva „special” trebuie să cred în relaţia lor? Chiar nu aveau nimic în comun. Mi-am dat seama că judecăm cărţile trecându-le prin sita trecutului nostru. Mie comportamentele celor doi mi se par atât de distructive, atât de lipsite de dorinţa de a face un efort pentru schimbare…şi ţinând cont că am avut astfel de persoane în jurul meu, mi-e greu să citesc astfel de poveşti. Înţeleg că amândoi au trecut prin numeroase clipe dificile, înţeleg că alţii în locul lor poate ar fi clacat şi ar fi recurs la gesturi extreme: dar care e diferenţa între a te sinucide şi a trăi o viaţă goală, inertă, compusă doar din nimicurile pe care le faci zilnic în mod automat. Da, dacă nu se sinucizi mai ai ocazia să schimbi ceva…dar la ei nu am văzut asta. Să zicem că Mattia se refugiază în matematică şi pare mai acceptabil. Dar Alice pe tot parcursul romanului stăruie în comportamentul ei distructiv, nu face niciun gest pentru a încerca să iasă din cercul vicios, nu acceptă ajutorul nimănui. Pentru mine a fost o lectură uşoară din prisma modului în care e scrisă cartea (se citeşte foarte uşor în căteva ore) şi dificilă din cauza subiectului atins. Vă rog să nu lăsaţi părerea mea profund subiectivă să vă împiedice să o citiţi. Cine ştie ce poate însemna pentru voi.
Singurătatea numerelor prime (ediţie de buzunar)
Polirom
Paolo Giordano
9789734675555
328 pagini
An: 2018
Nicoara Potcoava, Editie 1959
Tineretului
Mihail Sadoveanu
433 pagini
An: 1959
Cintecul iubirii
Tineretului
Liviu Rebreanu
264 pagini
An: 1960
Intre rai si pamant
Litera
Nora Roberts
366 pagini
An: 2019
Structuralismul
Editura pentru Literatura Universala
Virgil Nemoianu
206 pagini
An: 1967
Repere culturale australiene
Eikon
Elena Florea
112 pagini
An: 2012