Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 14,90 LEI
Autor(i): Constantin Buchet
Editura: ALL
Colecția: ALL ISTORIC
Nr. pagini: 248 pagini
ISBN: 9736844722
Categorii: Istorie
Interferentele romano-germane au fost rezultanta rolului pivotal al Romaniei in strategia politicii estice a Republicii de la Weimar (initiatoare a Micii Intelegeri, pilon al sistemului insular francez de aliante in Europa de Est, lider agrarian al zonei, debuseu traditional pentru Germania si posesoare a unei mari minoritati germane din spatiul estic), dar si al calitatii noului Reich (mare putere in special economica occidentala, cea mai apropiata geografic, actor-cheie in raporturile externe ale Kremlinului, lider zonal in urma abandonului strategic francez post-locarnian pentru Europa de Est). (Constantin Buchet Introducere).
Tema modest reflectata pana acum de istoriografia romaneasca, Romania si Republica de la Weimer isi afla in lucrarea lui Constantin Buchet o tratare complexa, prilejuindu-i autorului o dezvoltare a analizei pe multiple planuri: cel politico-diplomatico-militar, al relatiilor economice, al rolului jucat de minoritatea germana in politica Romaniei Mari si a Germaniei weimariene.
In ciuda convulsiilor inregistrate pe parcursul existentei ei, pana la accesul la putere al national-socialistilor, in anul 1933, republica germana weimariana voce noua in concertul european post-versaillez al puterilor a manifestat un interes constant pentru Romania Mare, in aceasta formula teritoriala si ea o noua componenta a comunitatii internationale, pentru integrarea acesteia in cadrul unei viguroase Ostpolitik.
La randul ei, Romania avea sa demonstreze o larga disponibilitate in aplanarea diferendelor care-si aflau sursa in anterioara stare de beligeranta , materializata, nu rareori, in negocieri sinuoase. Realismul aplicat in politica si incurajarea relatiilor economice bilaterale au constituit repere esentiale ale evolutiei germane a politicii externe romanesti, cu ao atentie speciala conferita incercarilor Germaniei, la concurenta cu Rusia sovietica, de a domina statele mai mici din Mitteleuropa.
Romania si Republica de la Weimer este rezultatul consultarii unui impresionant si variat volum de materiale documentare lucrari dedicate de autori romani regimului ocupatiei militare germane si incheierii Pacii de la Bucuresti, raporturile bilaterale economico-financiare, diplomatiei si geopoliticii, studii fundamentale asupra politicii externe romanesti; studii istoriografice germane din perioada de referinta sau editate, in perioada postbelica, in fostele R.F.G. si R.D.G.; periodice ale vremii din ambele tari; fonduri arhivistice ale celor doua ministere de externe si ale Arhivei Nationale din Bucuresti , abordand tema, in premiera in literatura romana de specialitate, dintr-o perspectiva interdisciplinara, in cadrul careia si-au aflat loc teoria relatiilor internationale, analiza de politica externa, studiile strategice si cele de securitate.
ISBN: 973-684-472-2
Comandă online ROMANIA SI REPUBLICA DE LA WEIMAR, 1919-1933 la 14,90 lei scrisă de Constantin Buchet, tiparită la editura ALL face parte din colecția ALL ISTORIC. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul ROMANIA SI REPUBLICA DE LA WEIMAR, 1919-1933 nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Istoria romanilor sub Mihai-Voda-Viteazul (Editie 1942)
Cartea Romaneasca
Nicolae Balcescu
386 pagini
An: 1942
Sarmisegetusa Regia. Cromatica si decor in antichitatea dacica
Mega
111 pagini
An: 2015
Romania tara de frontiera a Europei
Humanitas
Lucian Boia
294 pagini
An: 2001
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002
Istoria baroului Dolj 1928-1948
Sitech
Şerban Pătraşcu
222 pagini
An: 2018