Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 25,00 LEI
Autor(i): Petru Popescu
Traducător(i): Mihnea Gafita
Editura: Curtea Veche
Anul apariției: 2010
Nr. pagini: 312 pagini
ISBN: 9789736699498
Categorii: Beletristică și critică, Literatura engleza, Literatura universala
Romanul lui Petru Popescu este o reinterpretare din perspectivă laică a naşterii imaculate a întemeietorului creştinismului Isus Hristos. Din această perspectivă, până la un punct, textul lui se conformează formulei de succes inventate de Dan Brown, cu Codul lui da Vinci. Acolo Isus este căsătorit cu Maria Magdalena şi are posibilă descendenţă până azi. Aici, adolescenta Mariamne, fiica lui Ioachim şi a Anei, din satul Nazaret aflat in Iudeea guvernată de Irod, se mărită cu Iosif, rămâne însărcinată şi urmează să-l nască pe Isus.
Trama narativă începe cu sosirea în ţinut a lui Apella (Pilat din Pont), trimis al împăratului de la Roma în căutarea unei teofanii care să coaguleze imperiul sub o credinţă mai proaspătă decât politeismul decadent al Romei şi se termină o dată cu această noapte a nunţii, rodnică, dar plină de sumbre promisiuni de viitor, viitor pe care cititorul îl cunoaşte. Ce mai urmează după întâlnirea dintre Pilat din Pont - şi el îndrăgostit de frumoasa şi voluntara fecioară - şi perechea care deja aşteaptă copilul, si dupa întoarcerea în sat a iudeilor prigoniţi de Irod, ţine de epilogul poveştii, cu ecouri grele în mintea cititorului, flatat de a sti mai mult decât personajele asupra a ceea ce le aşteaptă.
Intriga este foarte îndemânatică şi bine condusă, urmând reţetele romanului popular. Tehnic vorbind, autorul alternează naraţiunea la persoana a treia, când personajul din prim-planul scenei este Pilat, şi la persoana întâi, când personajul narator este chiar Maria. Ei sunt înconjuraţi de o mulţime de figuri bine conturate şi expresive: Octavia, nepoata împăratului şi soţia impusă lui Pilat imediat ce rămîne însărcinată cu unul dintre nenumăraţii ei amanţi; părinţii Mariei; bogaţii satului, în permanent război; prietena adolescentă a Mariei ucisă în locul ei, etc.
Toate personajele sunt foarte vii, Petru Popescu are o intuiţie fină a feminităţii adolescentine. Alternanţa stărilor interioare de candoare şi sfinţenie cu cele de senzualitate pură - şi tocmai de aceea lipsită de pudoare - alcătuieşte un amestec foarte îndrăzneţ. Bogăţia şi dinamismul episoadelor, respectarea şi apoi abaterea inteligentă de la firul narativ cunoscut de cititor fac lectura foarte antrenantă.
Este desigur un roman de consum, de bună calitate, cu pagini dense, despre putere, credinţă, dragoste, teme recurente în literatura autorului, cu un plus de atracţie datorat ideii pe muchie de cuţit, de negare a naşterii imaculate a lui Isus Hristos - una dintre imaginile cel mai adânc înrădăcinate în mentalul colectiv românesc şi creştin, în general. Daca gnosticismul aproximativ al lui Dan Brown neaga puritatea lui Isus, aici autorul neagă însăşi Puritatea. E o carte care poate pune la încercare disponibilitatea publicului românesc de a distinge naraţiunea literară de cea religioasă.
Comandă online Fata din Nazaret la 25,00 lei scrisă de Petru Popescu Mihnea Gafita, tiparită la editura Curtea Veche. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Fata din Nazaret nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Copiii Domnului - O legenda munteana
Eminescu
Petru Popescu
155 pagini
An: 1974
Revelatie pe Amazon
Cartea Romaneasca
Petru Popescu
404 pagini
An: 1993
Sa cresti intr-un an cit altii intr-o zi
Eminescu
Petru Popescu
296 pagini
An: 1973
Aspecte ale Romanului
Editura pentru Literatura Universala
E.M. Forster
192 pagini
An: 1968
Inainte si dupa Edith
Fundatiei Culturale Romane
Petru Popescu
288 pagini
An: 1993
Sase femei
Helicon
W Somerset Maugham
286 pagini
Turnul
Vremea
William Golding
190 pagini
An: 1993
Martin Chuzzlewit, Volumul al II-lea
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Charles Dickens
542 pagini
An: 1955
Litera Stacojie
Luceafarul
Nathaniel Hawthorne
219 pagini
An: 1993
Quentin Durward
Tineretului
Walter Scott
571 pagini
An: 1965
Lunga vara la Venetia
Minerva
Henry James
294 pagini
An: 1994
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997
Punctul si spirala
Eminescu
Mihai Coman
182 pagini
An: 1992
Calauza ratacitilor
Baroque Books & Arts
Jean d Ormesson
98 pagini
An: 2017
Eseu in istoria modelelor umane
Stiintifica
ALEXANDRU DUTU
284 pagini
An: 1972
Manierismul in literatura
Univers
Gustav Rene Hocke
376 pagini
An: 1998
Trei (poeme)
Univers
Roberto Bolano
96 pagini
An: 2017