Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 44,95 LEI
Autor(i): Andrei Oisteanu
Editura: Polirom
Colecția: Plural M
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 504 pagini
ISBN: 978-973-46-1711-1
Categorii: Antropologie / Etnologie, Sociologie
Cuprins: Fumigatii de canabis si alte plante halucinogene. De la Herodot la Strabon • „Prajitura mortilor”. Narcotice pentru lumea de dincolo • Dimitrie Cantemir: „Suc de mac si alte stupefiante” • Boale si leacuri de’amor • Al. Odobescu: Supradoza de morfina• Mateiu Caragiale: Opium si canabis la Curtea-Veche • Ion Barbu: Eterul cotidian si cocaina saptaminala • Emil Botta: „Lectia de opium” • Eliade in India: Opium si canabis • Experimentele savantilor: Betia mescalinica •Emil Cioran: „Calmante sa-mi domolesc indignarea” • Eugène Ionesco: „Injectii sa dea la cap spaimei” • Culianu: Manipularea viselor prin stupefiante • Mircea Cartarescu in zodia macului • Bucurenci, Vakulovski & Co.: „Existentialism narcotic”
Un amplu studiu, deopotriva de antropologie culturala si de istorie a mentalitatilor, primul de o asemenea anvergura intreprins pe terenul culturii romane, unde tematica folosirii narcoticelor, un tabu pina in 1990, continua sa fie abordata in genere cu rezerve si documentarea intimpina serioase dificultati. Narcotice in cultura romana este o carte curajoasa care va modifica probabil configuratia citorva capitole din istoria literaturii romane. „Initial, am cercetat marturii istorice, etnologice si istorico-religioase referitoare la utilizarea in scopuri magico-rituale a plantelor psihotrope in spatiul carpato-dunarean din Antichitate pina in epoca premoderna [...] In ultimii ani, am extins cercetarea asupra modului in care, in epoca moderna si contemporana, s-au raportat la diferite narcotice si halucinogene unii scriitori, artisti si intelectuali romani – de la romancieri ale caror personaje isi administreaza substante stupefiante, pina la scriitori care isi analizeaza propriile experiente narcotice; de la poeti care si-au administrat narcotice pentru hranirea imaginatiei si fortarea creativitatii, pina la cei care le-au utilizat in cautarea «paradisurilor artificiale»; de la cercetatori care au studiat folosirea remediilor psihotrope in Orient, pina la scriitori care s-au sinucis folosind opiacee; de la savanti care au experimentat efectele substantelor psihedelice, pina la istorici ai religiilor care au studiat utilizarea plantelor psihotrope in cadrul manifestarilor religioase si magico-rituale...” (Andrei Oisteanu)
Comandă online Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura la 44,95 lei scrisă de Andrei Oisteanu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Plural M. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Sexualitate și societate. Istorie, religie şi literatură (Ediția a II-a. Revăzută, adăugită şi ilustr
Polirom
Andrei Oisteanu
9789734676019
744 pagini
An: 2018
Romanii. Tipologie si mentalitati
Humanitas
Claude Karnoouh
260 pagini
An: 1994
Unitate si diversitate socio-etnografica
Scrisul Romanesc
Gh. Iordache
204 pagini
An: 1977
Povestea si Sacrul. Cautarea sensului in dinamica sociala a prezentului. O privire antropologica
Institutul European
Andra Samson
9786062402532
229 pagini
An: 2019
Traite de sociologie du travail
Librairie Armand Colin
George Friedman, Pierre Naville
467 pagini
An: 1970
Homo faber - Consideratii despre munca
Enciclopedica Romana
J. Abraham
200 pagini
An: 1972
Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN
Polirom
Bill Bryson
576 pagini
An: 2015
Romanii. Tipologie si mentalitati
Humanitas
Claude Karnoouh
260 pagini
An: 1994
Politici de sanatate in cadrul Uniunii Europene (Eugen Blaga)
Universitatea din Bucuresti
Eugen Blaga
71 pagini
An: 2005
Creativity and language in social sciences
Sitech
Xenia Negrea
282 pagini
An: 2017
Buletin stiintific de informare si documentare in domeniul situatiilor de urgenta. Anul 1 / nr. 2
Sitech
Gabriela Serbanoiu
236 pagini
An: 2020