Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 30,00 LEI
Autor(i): VASILE, Geo
Editura: Institutul European
Colecția: Texte de frontiera
Anul apariției: 2010
Nr. pagini: 308 pagini
ISBN: 978-973-611-670-4
Categorii: Critica literara, Beletristică și critică
Din cuprins:
◊ Un mileniu de fictiune;
◊ Vina, inocenta, asasinarea frumusetii;
◊ Sarabanda mastilor, antinomii gotice, cineroman;
◊ Onirofantasme;
◊ Obsesia Portugaliei, exorcism, profetii;
◊ Eros, delict, parabole S.F.;
◊ In bataia istoriei, grandoare si decadenta;
◊ Travesti, aventuri in provinciauniversala
Autorul acestei carti a intentionat sa ofere, inclusiv din punct de vedere stilistic, un roman al romanelor europene de capatai si totodata un atestat de vitalitate a acestei specii, puternic concurate de invazia imaginii (mass-media, audiobook-uri, videoclipuri, benzi desenate etc.). Naratiunea europeana actuala se deapana si se edifica prin recurs la atomizarea si insumarea simultana a vocilor-personaje (Tracy Chevalier, Lobo Antunes, Claudio Magris ), sau la estetica suspiciunii detectiviste si reconstituirea realului folosind o grila onirica (Petru Cimpoesu, Florin Slapac etc.). Izvoarele de fictiune populara (imaginarul colectiv) combinate in retorte alchimice cu Istoria si istoriile individuale, cu documente autentice, apocrife sau fabuloase devin materie prima pentru romanele unor Umberto Eco, Milorad Pavic, Mika Waltari. La fel de fertila din punct de vedere epic este si revizitare ironica, tandra, parodica sau grava a unor teme delicate, existentiale, dilematice, cum ar fi viata de cuplu (inclusiv in versiunea degradata a erosului delirant). Investigatia cvasi-jurnalistica decoleaza in paranormal, cautarea propriei identitati da la iveala adesea o lume tot mai debusolata, fie beotiana si egolatra, fie prada unor derapaje sau complexe ce tin de psihiatrie, fie cinica, lipsita de orice scrupul etic, moral sau religios (Dan Stanca, Nick Hornby, Péter Esterhazy, Martin Page, Radu Aldulescu). Cel mai important lucru totusi, pentru naratorul postmodern si implicit si pentru critic, este sa stie ce tip de lectura doreste cititorul mileniului trei, si sa-i vina in intampinare in chip adecvat. Grila realista devine destructuranta, dand in vileag un univers de grozavii, violenta si dezumanizare – a se vedea terifianta relatare dintr-un lagar fascist a lui Primo Levi, sau cel mai recent roman al italianului Ammaniti Cum vrea Dumnezeu.
Naratiunea istorica, pastrand vechiul laitmotiv "grandoare si decadenta", trebuie sa includa neaparat fresca sociala, frisonul marilor iubiri, infruntari militare sau parabola morala vizavi de actualitate; variantele de roman politist nu exclud viata interioara, fundalul politic sau religios (Le Clézio sau Saramago, amandoi distinsi cu premiul Nobel), si nici ingredientele psy sau horror. La mare pret sunt biografiile romantate ale unor personalitati reale cum ar fi Petrarca, Marilyn Monroe, marchizul de Sade, Maria Callas etc. sau inventate, vezi cartile unor autori tip Marco Santagata, Helmut Krausser, Michel Schneider, Pascal Quignard etc., profetiile science-fiction (Michel Faber). La polul opus acestor ultime tendinte se afla evadarea dintr-un prezent posesiv si invaziv in lejeritatea acronica a unei naratiuni tip basm gotic, intre mitologie, istorie si legenda (Jean d'Ormesson, Michel Tournier etc.).
Comandă online Europa in 50 de romane la 30,00 lei scrisă de VASILE, Geo, tiparită la editura Institutul European face parte din colecția Texte de frontiera. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Europa in 50 de romane nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Moartea care ma apasa
Institutul European
Katherine Mansfield
973-9148-40-9
185 pagini
An: 1994
Reintoarcerea fiului la sinul mamei ratacite
Institutul European
Dumitru Tepeneag
190 pagini
An: 1993
Constiinta de sine
Institutul European
Vlad Ionut Tataru
9789736117596
216 pagini
An: 2011
Confesiunile unui diplomat
Institutul European
Eliezer Palmor
9789736119071
264 pagini
An: 2012
Modernitate si traditie in Est
Institutul European
Tanase Sarbu
9789736119040
369 pagini
An: 2013
Literatura absurdului
Universitas
Nicolae Balota
632 pagini
An: 2000
Manierismul in literatura
Univers
Gustav Rene Hocke
376 pagini
An: 1998
Poetica temporalitatii
Dacia
Dumitru Chioaru
224 pagini
An: 2000
Literatura romana sub comunism. Proza
Fundatiei Pro
Eugen Negrici
408 pagini
An: 2003
P. P. Carp, critic literar si literat. T. Maiorescu si contemporanii lui
Institutul Cultural Roman
Eugen Lovinescu
346 pagini
An: 2009
Literatura absurdului
Universitas
Nicolae Balota
632 pagini
An: 2000
Miturile creatiei. Lecturi semiotice
Performantica
Traian D. Stanciulescu
236 pagini
An: 1995
Tacere indelungata
Alcris
Penny Jordan
188 pagini
An: 1995
Imparatul Mustelor
Vremea
William Golding
222 pagini
An: 1998
Punctul si spirala
Eminescu
Mihai Coman
182 pagini
An: 1992