Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 13,90 LEI
Autor(i): Radu Tudoran
Editura: Art
Colecția: Biblioteca pentru toti
Anul apariției: 2010
Tip copertă: tare
ISBN: 9789731245164
Categorii: Clasici romani, Beletristică și critică
Romanul din Fiul risipitor sta nu in actiune sau in poveste, ci in detalii si variatiuni. Lucruri aparent marunte, dar care fac tot interesul lecturii.
Iata variatiunile intoarcerii lui, de pilda. Parasirea Evei este de fiecare data atat de meschina, de mecanica si dezarticulata de orice sentiment, incat raspunsurile la intrebarea „Cum il va primi inapoi de data asta?” alcatuiesc in sine un roman de suspans cu constructie involutiva, marcand regresul Evei de la dragostea senina din prima parte la dragostea amestecata cu ura, frustrare si resentiment de la sfarsit. Memorabil este construita reactia femeii la cea de-a treia intoarcere, cand barbatul este impuscat in brat in incercarea de a ajunge la Eva: Tudoran prinde intr-un stil aproape scenic trecerea Evei de la repulsie la curiozitate, apoi la mila, apoi la indiferenta, apoi la compatimire cvasimaterna, apoi din nou la dragoste.
Comandă online BPT - Fiul risipitor la 13,90 lei scrisă de Radu Tudoran, tiparită la editura Art face parte din colecția Biblioteca pentru toti. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul BPT - Fiul risipitor nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Cartea aceasta am trait-o cuvant cu cuvant si dincolo de cuvinte, incepand cu locurile prin care isi duce existenta Eva, eroina principala, locuri pe care mi le-am reprezentat intr-un mod personal in minte, inchipuind fiecare detaliu pana ce acestea au capatat consistenta reala. Cu ochii mintii am putut vedea casa unde isi petrecuse ea adolescenta, sinele pe care urcau si coborau funicularele, muntele, pajistea intalnirilor timide de inceput de iubire, cabana unde a cunoscut dragostea, camera sordida de hotel, apartamentul prafuit, camaruta de la schit, plaja, absolut fiecare loc, nu le insir pe toate, va las si voua placerea sa le descoperiti pe celelalte. Dar mai mult decat locurile, starile pe care mi le-a imprimat lectura acestei carti au fost speciale, pentru ca am simtit si am trait tensiunea Evei, temerile sale, iubirea si ura, zbuciumul launtric, bucuria si tristetea, emotiile si euforia. Fiecare episod l-am citit intr-o permanenta tensiune, asa cum si Eva traia intr-o continua neliniste, nestiind niciodata cand va veni clipa in care el, omul fara nume, va pleca din nou fara prea multe explicatii. Caci in asta consta deliciul acestei povesti inedite de dragoste. Acest fiu risipitor, Secatura, vine si pleaca din viata ei in cele mai neasteptate momente, fara un motiv clar, pur si simplu nu poate ramane prea mult intr-un singur loc, ca si cum s-ar teme sa nu prinda radacini intr-un loc. Si totusi, e de neinteles de ce alege sa plece singur, de ce nu o ia si pe Eva, aceasta Eva cu un nume atat de sugestiv. De fiecare data se intoarce la ea cu aceeasi sete de iubire, fiind parca sigur de disponibilitatea ei. Chiar si atunci cand ea isi reface viata, el e sigur ca va lasa ttotul balta pentru a-l urma. Apoi pleaca iar, ca si cum nici nu ar fi constientizat ca i-a dat viata peste cap si nu mai poate reveni la ceea ce avusese. Dar nici ea nu incearca sa-l opreasca, se supune fara sa cracneasca hotararilor lui, accepta umil putinele clipe de amara fericire pe care i le ofera. M-au intrigat atat comportamentul barbatului cat si atitudinea Evei in fata acestuia, fara pic de riposta, acceptandu-i reintoarcerile ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, desi stie ca va fi din nou ranita. Stiu ca iubirea orbeste, dar… intr-atat incat sa iti calci in picioare propriul suflet? Si totusi, in ciuda aversiunii fata de el, am privit cu tristete finalul zguduitor la propriu si la figurat. Peisajul dezolant pe care l-am vizualizat poate mai bine decat pe celelalte, locul fiind atat de concludent descris, a trasat o concluzie ambigua a acestei iubiri in afara convenientelor. Au ramas intrebarile… intrebari la care nici eu si nici eroina romanului nu am primit raspuns. Ea a iubit o enigma… eu am citit un roman intrigant, cu multe puncte nedeslusite din voia autorului, bineinteles.
Dunarea revarsata, Editia a III-a revazuta
Pentru Literatura
Radu Tudoran
605 pagini
An: 1967
Flacarile, Editie Ne Varietur
Minerva
Radu Tudoran
523 pagini
An: 1971
Ultima Poveste
Tineretului
Radu Tudoran
447 pagini
An: 1956
Flacarile
Eminescu
Radu Tudoran
384 pagini
An: 1983
Flacari
Tineretului
Radu Tudoran
527 pagini
An: 1958
Cruciada mea sau a noastra
Delta Press
Panait Istrati
220 pagini
An: 1992
Plumb/Lead (editie bilingva romano-engleza)
Minerva
George Bacovia
234 pagini
An: 1980
Vasile Alecsandri - Poezii (Editie 1974)
Minerva
Vasile Alecsandri
786 pagini
An: 1974
Ion Creanga - Opere (Editie de Iorgu Iordan si Elisabeta Brancus)
Fundatiei Culturale Romane
Ion Creanga
345 pagini
An: 1996
Cartea de aur - Versuri. Proza. Articole
Scrisul Romanesc
Alexandru Macedonski
420 pagini
An: 1995
Literatura absurdului
Universitas
Nicolae Balota
632 pagini
An: 2000
Miturile creatiei. Lecturi semiotice
Performantica
Traian D. Stanciulescu
236 pagini
An: 1995
Tacere indelungata
Alcris
Penny Jordan
188 pagini
An: 1995
Imparatul Mustelor
Vremea
William Golding
222 pagini
An: 1998
Punctul si spirala
Eminescu
Mihai Coman
182 pagini
An: 1992