Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  28,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Colecția: Sinteze

Nr. pagini: 376 pagini

Categorii: Economie

Descriere

Din cuprins: - Economie si capitalism; - Democratie, capitalism si ideologie; - Esenta capitalismului; - Concertul european; - Elitele; - Poporul.
Despre capitalism s-a scris mult si din unghiuri foarte diferite. Dominanta insa in aceste incercari, de a deslusi originea, esenta si soarta capitalismului, a fost incarcatura ideologica. Aceasta pentru ca, desi nu are contributii de pionerat in definirea notiunii ca atare, cel care a introdus-o in vocabularul cotidian a fost Karl Marx. Iar Marx a vorbit despre capitalism in acesti termeni, ai unei ideologii dusmanoase promovata de o clasa sociala - burghezia - impotriva altei clase, pe care capitalismul o creste la sinul sau - proletariatul - si care se va dovedi pina la urma o forta ce il va rasturna din temelii scapind omenirea, pentru totdeauna, de acest . In baza unei interpretari predominant socialiste a istoriei care, in treacat fie spus, a facut mai mult bilantul esecurilor decit pe cel al riscurilor si cistigurilor, termenul de capitalism a fost impus uzului cotidian cu aceasta incarcatura emotionala. Chiar daca azi nu mai trimite, in mod direct, la originile nebuloase, la acumularea primitiva a capitalului, la proletariatul jefuit de mijloacele sale de productie si la o burghezie care, pe o cale necurata, a ajuns stapina economiei, influenta modului in care Marx si-a facut analiza ramine ca o umbra. Faptul este recunoscut si consemnat de rafinatul analist al problemei care este Peter Saunders si care incearca sa constientizeze tocmai asupra pericolului de a asimila capitalismul unei ideologii. Saunders ne retine atentia asupra imprejurarii prin care, pe filiera marxista, capitalismul a fost definit ca ideologie a burgheziei in confruntare cu ideologia clasei muncitoare, si aceasta pentru ca s-a asezat capitalismul in disputa permanenta cu socialismul. De atunci, de la mijlocul secolului al XIX-lea, cuvintul a capatat acest sens, de ideologie potrivnica socialismului, iar dupa esecul experientelor socialist-comuniste s-a incetatenit parerea ca capitalista a cistigat victoria dispunind de o ideologie mai performanta. Or, tocmai o astfel de interpretare inseamna un mare pericol. De ce? Pentru ca, oricind, mintea unor oameni dezorientati ar putea nascoci o alta ideologie ca alternativa la cea capitalista, dupa ce urmele hidoase ale experimentului socialist au disparut. Spre a elimina consecintele unei atare interpretari paguboase, Peter Saunders ne invita sa intelegem ca societatea capitalista reprezinta rezultanta evolutiei naturale a oamenilor spre progres si civilizatie si ca, in esenta, capitalismul inseamna economie si nu ideologie, spre deosebire de socialism, care nu a fost un sistem economic, ci antieconomic. Daca vrem ca despre capitalism sa vorbim in limbajul victoriei, atunci, intr-adevar, el apare ca o victorie a stiintei, a progresului, a libertatii si a economiei … o victorie a realitatii asupra nebuniei, a starii de constienta asupra visului, a omului normal asupra omului paranoic>.


Comandă online Capitalismul (vol.1) la 28,00 lei scrisă de Jean Baechler, tiparită la editura Institutul European face parte din colecția Sinteze. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Capitalismul (vol.1) nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.