Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,90 LEI
Autor(i): Stephane Hessel
Editura: Nemira
Anul apariției: 2011
ISBN: 9786065791985
Categorii: Politică
Francez născut în Germania, erou al Rezistenţei, deportat la Buchenwald, condamnat la moarte prin spânzurare, membru al comisiei care a redactat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, ambasador al Franţei la ONU, evreu propalestinian, Anti-Sarko, Bătrânul Indignat de 94 de ani continuă să uluiască şi să-şi contrarieze contemporanii. Stéphane Hessel şi-a transformat viaţa într-un model de militantism politic.
E greu de spus dacă succesul acestui manifest politic era predictibil. Un milion şi jumătate de exemplare vândute în şaptesprezece ţări! E poate mai degrabă succesul unui om, decât al textului său, căci nu cred că o altă „biografie“, mai cuminte, ar fi născut o asemenea reacţie în conştiinţele cititorilor europeni.
Istoria textului începe cu puţin înainte de alegerile prezidenţiale din mai 2007. Atunci, candidatul Nicolas Sarkozy făcea o haltă pe platoul montan des Glières, loc cu mare încărcătură în memoria luptătorilor din al Doilea Război Mondial. Aici promite veteranilor Rezistenţei că, dacă va fi ales preşedinte, va reveni în fiecare an. Noul preşedinte se va întoarce în glorie anul următor, apoi din ce în ce mai discret. „Pelerinajul“ din 2008 a avut parte de o mediatizare deosebită şi a determinat ca în mai 2009, la iniţiativa Citoyens Résistants d’Hier et d’Aujourd’hui, să se organizeze o mare manifestaţie care să reamintească francezilor valorile republicane ale solidarităţii şi fraternităţii, ale convieţuirii şi justiţiei sociale, valori conţinute în programul Consiliului Naţional al Rezistenţei, redactat în 15 martie 1944. Atunci, în 2009, Stéphane Hessel a vorbit adunării, iar discursul său s-a constituit, mai târziu, în bomba amorsată numită Indignaţi-vă!
Comandă online Indignati-va! la 9,90 lei scrisă de Stephane Hessel, tiparită la editura Nemira în anul 2011. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Indignati-va! nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
De origine francez, dar nascut in Germania, autorul este un erou al Rezistentei, fost condamnat la moarte prin spanzurare, evadat, ajuns apoi diplomat, membru al comisiei care a redactat Declaratia Universala a Drepturilor Omului, ajunge ambasador al Frantei la ONU, ajuns la 94 de ani declara ca are foarte motive pentru care sa se indigneze. Inca din primele citate ale cartii, Hessel ne indeamna sa ne indignam, fiindca pentru el motivul essential al Rezistentei a fost indignarea. Ne cere sa privim critic prezentul, sa refuzam sa-l acceptam, sa privim critic viitorul pe care prezentul ni-l impune si sa ne indignam impotriva lui, construindu-ne viitoruri alternative. Stephane Hessel scrie pentru francezi, dar prin scrierea lui ii seduce si pe germani dar si pe englezi. Chiar imnul nostru romanesc foloseste imperativul derivate din “indignati-va” cantat “Desteapta-te”, desi in cazul romanilor predispozitia spre indignare are ritmuri istorice de exprimare mai lente, fiindca poporul roman a fost invatat sa rabde, conform zicalei “capul plecat sabia nu-l taie”. Sa nu ni se dizolve indignarea pentru pierderea sau negasirea unui loc de munca in comoditatea privitului la televizor, fiindca asta ar insemna sa-i lasam pe altii sa se indigneze in locul nostru. Nu trebuie sa fim lipsiti de curaj, sa nu ne blocam, sa ne ridicam din amorteala. Veteran al miscarii de Rezistenta, autorul vrea ca noi toti impreuna sa avem propria ratiune de a ne indigna, asa cum pe el l-a indignat nazismul, ne indeamna sa fim bataiosi si hotarati. Istoria trebuie sa continue pentru fiecare dintre noi. Ce am invatat din aceste pagini? Ca nu e cazul sa fim nepasatori in vremurile de astazi, fiindca viitorul se afla in mainile noastre, fiindca noi avem putere sa ne spunem parerea si sa actionam spre bunul mers al tarii in care traim, al lumii in care ne ducem existenta. Daca ii vom lasa pe altii sa ia decizii in locul nostru s-ar putea sa avem foarte multe de pierdut si sa ne pierdem dreptul de a protesta fata de cele ce nu ni se potrivesc sau fata de nemultumirile pe care le avem. Faptele noastre vor ramane in istorie si noi trebuie sa rezistam pentru a crea. Si trebuie sa cream pentru a rezista.
Dialectica marxista si stiintele moderne, Volumul al III-lea
Politica
389 pagini
An: 1962
Valentele jandarmeriei romane in managementul crizelor pe alte spatii geografice
Sitech
Catalin Enuta
76 pagini
An: 2015
Revista de investigare a criminalitatii Anul II, Nr. 4/2009
Sitech
Costica Voicu
328 pagini
An: 2009
Actiunile Uniunii Europene sub egida politicii europene de securitate si aparare comune
Sitech
Catalin Enuta
64 pagini
An: 2014
Democratia directa. Un model de guvernare care ar putea sa salveze Romania
Sitech
Tudor Olimpius Bompa
226 pagini
An: 2017