Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 29,00 LEI
Autor(i): Pascal Bruckner
Editura: Trei
Colecția: Acum pentru viitor
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 256 pagini
ISBN: 9789737074812
Categorii: Beletristică și critică
E la fel de greu să fii complet fidel pe cât e să fii complet infidel
Rămâne ca fiecare să-şi elaboreze singur aranjamentele, ştiind că nu poţi ridica la rang de soluţie ceea ce ţine de un arbitraj între dorinţa de siguranţă şi dorinţa de aventură.
Pascal Bruckner
Să poţi alege persoana pe care o iubeşti!
Să poţi iubi pe cine vrei!
Iată două forme supreme de libertate pe care le trăim astăzi în Occident, evidente la ora actuală, dar atât de greu de imaginat cândva. A fost nevoie de o întreagă revoluţie a sentimentului, a percepţiei de sine, a relaţiilor dintre părinţi şi copii pentru a putea ajunge aici. O revoluţie începută în secolul al XVIII-lea.
Pe de altă parte, nişte drepturi – câştigate greu – care au un preţ atât de mare!
Cum se poate împăca iubirea – a cărei menire este să ţină oamenii împreună – cu libertatea, care tinde să îi separe?
E o mare dilemă, pe care o trăim astăzi, întreţinută de dorinţa de a ne bucura în iubire atât de pasiune, cât şi de independenţă. Cartea lui Pascal Bruckner descrie variaţiile paradoxale la care este supusă iubirea în călătoria pe care o face între erotism şi căsătorie. Putem vorbi, se pare, de progres în ceea ce priveşte condiţia femeii, condiţiile de muncă sau condiţiile de sănătate ale oamenilor. Dar nu şi atunci când vorbim despre sentimente şi pasiuni.
Istoria nu a găsit soluţie la suferinţa din dragoste.
Pascal Bruckner este bine-cunoscutul autor al mai multor romane, dintre care bestsellerul Luni de fiere, precum şi a numeroase cărţi de eseu: Euforia perpetuă, Mizeria prosperităţii, Tirania penitenţei sau Noua dezordine amoroasă, scrisă împreună cu Alain Finkielkraut. Toate aceste cărţi au apărut la Editura Trei.
Comandă online Paradoxul iubirii la 29,00 lei scrisă de Pascal Bruckner, tiparită la editura Trei face parte din colecția Acum pentru viitor. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Paradoxul iubirii nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Cartea lui Pascal Bruckner este binevenita in biblioteca oricui. Cu siguranta daca ar putea vorbi si-ar ridica nasul dintre celelalte carti de pe raft si ar spune: “Am o justificare profunda a trairilor care au stat la baza scrierii fiecareia dintre voi”. Pascal Bruckner ne propune ca subiect iubirea. Dar nu una poetica, ci una studiata la sange, in toata splendoarea sau uratenia ei. Imi este greu sa cred ca un om care iubeste poate privi lucrurile atat de pragmatic si de tehnic, ca poate diseca si analiza din toate unghiurile acest nobil sentiment, incercand sa-i gaseasca sensul. Doar daca o face de la o distanta “sigura”. Legatura iubire-sex este privita din mai multe perspective. Abordand sexul fara perdea, autorul ne arata calea prin care mintea umana ajunge sa fie subjugata de iubire si sa i se supuna neconditionat. Dar mai ales sunt analizate paradoxurile ce constau in a dori libertatea si iubirea in acelasi timp, desi societatea contemporana pare – inca – sa accepte doar pe una sau pe cealalta. Suntem macinati de dorinta de libertate atunci cand ne aflam intr-o relatie stabila. Iar cand suntem singuri si liberi ca pasarile cerului, am da orice sa primim perechea de catuse “roz”. In alte capitole sunt prezentate diferentele semnificative care au stat la baza perceptiei iubirii in fiecare perioada istorica. De asemenea, aflam cat de critici putem fi in alegerile facute, chiar si atunci cand ne consideram subiectivi si indragostiti. Punand sub lupa iubirea, dar si alte constante ale naturii umane, autorul nu se deplaseaza niciun milimetru de pe linia realitatii. Ca cititori, avem ocazia sa ne exploram laturile tabu ale personalitatii si mi se pare grozav ca o facem astfel in deplina intimitate - noi cu cartea si atat. Limbajul folosit nu este dintre cele mai usoare, fiind caracteristic literaturii filosofice si putin psihologiei. Totusi, am inteles o mare parte din continut, regasind in pagini franturi din trairile si gandurile neexprimate si complet ascunse care m-au vizitat de-a lungul timpului. Pentru ca nu cunosteam stilul autorului, ma asteptam sa aiba o viziune mai romantica si personala asupra “paradoxurilor iubirii”, pe care le intuiam intr-o oarecare masura. Dar nici varianta lui nu mi s-a parut rea. Sa pui iubirea la microscop si sa privesti haosul din ea nu e tocmai usor, cu atat mai mult sa incerci sa pui lucrurile in ordine, prin idei proprii sau ale altor intelepti ai lumii. In momentul in care trairea isi face aparitia, ordinea si pragmatismul se topesc complet. In asemenea conditii, avem nevoie si de cate o oaza de ratiune, cum este aceasta carte.
Casatoria din dragoste. Oare mai exista?
Trei
Pascal Bruckner
9789737075536
168 pagini
An: 2011
Căpcăunii anonimi
Trei
Pascal Bruckner
144 pagini
An: 2002
Din prietenia unui munte : mic tratat de elevare
Trei
Pascal Bruckner
9786064017413
176 pagini
An: 2023
Casatoria din dragoste. Oare mai exista?
Trei
Pascal Bruckner
9789737075536
168 pagini
An: 2011
Ultimul avertisment
Trei
Rebecca D. Costa
9789737075284
480 pagini
An: 2012
Un trecut deocheat sau schimbarea la fata a Romaniei
Biblioteca Apostrof
Marta Petreu
436 pagini
An: 1999
Imaginarul violent al romanilor
Humanitas
Ruxandra Cesereanu
578 pagini
An: 2016
Aquarium. Eseuri programatice
Biblioteca Apostrof
Radu STANCA
202 pagini
An: 2000
Despre clovni: dictatorul si artistul
Biblioteca Apostrof
Norman Manea
230 pagini
An: 1997
Literatura romana sub comunism. Proza
Fundatiei Pro
Eugen Negrici
408 pagini
An: 2003