Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 19,90 LEI
Autor(i): George Balan
Editura: Institutul European
Colecția: Memorii
Anul apariției: 2000
Nr. pagini: 252 pagini
ISBN: 973-611-062-1
Categorii: Eseuri, Beletristică și critică
Format 1/16 (54x84)
Reflectiile cuprinse in acest volum sint, in sensul cel mai exact al cuvintului, ceea ce se cheama literatura de sertar. Ele lincezeau intrun raft pe carel vizitam extrem de rar - iar atunci numai din necesitati domestice - sub un morman de alte manuscrise concepute intro limba pe care no mai practicam de peste doua decenii, adica de cind incepusem asazisul exil. Sertarul le fusese soarta inca pe vremea scrierii lor, citiva ani inainte si alti citiva dupa 1970. Desi in buna parte solicitate de edituri si redactii de reviste, aceste ginduri nu puteau sa vada lumina tiparului pentru motive ce se vor destainui de la sine oricarui cititor atent, mai ales daca na uitat intunericul spiritual in care au fost constrinsi românii sa traiasca peste patru decenii. Nepublicarea lor ma facut sa sufar mai putin decit sar crede.
Asternerea lor pe hirtie fusese generos rasplatitoare prin experientele interioare prilejuite, prin limpezirile si cristalizarile pe care le facusera posibile. Recitindule dupa atita vreme, nam gasit un singur rind care sa nu fi fost expresia unei cautari autentice, in foarte constienta emancipare de ideologia care voia sa puna stapinire chiar si pe sufletele noastre. Era desigur principala cauza pentru care nu fusesera acceptate. In unele din ele, ca eseurile dedicate lui Candid, aceasta emancipare lua forme dea dreptul furioase, iar tinta acestei furii nu putea sa nu fie recunoscuta, oricit de bine as fi crezut eu ca ma ascund in spatele lui Voltaire.
Citindu-le, George Ivascu, pe atunci director al , zimbi complicitar si mi le restitui elegant, dindu-mi sa inteleg, cu humorul sau de moldovean mucalit, ca nu stiu pe ce lume traiesc... Era timpul ce urmase revenirii mele in tara dupa trei ani de studii in capitala Rusiei, unde sustinusem o teza de doctorat, de asemenea total straina de exigentele ideologice: Despre continutul filosofic al muzicii - o idee care avea sa influenteze decisiv toata evolutia mea spirituala ulterioara (si al carei ecou strabate intregul Pelerinaj muzical inclus in acest volum). Autoritatile ma lasasera sa plec la Moscova, in ciuda comportarii mele caremi atrasese faima putin magulitoare de , tocmai cu speranta ca sederea acolo va avea un efect cumintitor.
Fusese o socoteala gresita. Ma intorceam total si definitiv eliberat de acea cenzura interioara, precum si de ultimele resturi de servilism politic pe care le tiram cu un sentiment de dezgust fata de mine insumi. Mitul autoritatii, al oricarei forme de autoritate, se spulberase cu desavirsire pentru mine.
Comandă online In cautarea maestrului la 19,90 lei scrisă de George Balan, tiparită la editura Institutul European face parte din colecția Memorii. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul In cautarea maestrului nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
George Enescu (Oameni de seama)
Tineretului
George Balan
237 pagini
An: 1963
Misterul Bach
Sens
George Balan
9786069078181
668 pagini
An: 2020
Punctul si spirala
Eminescu
Mihai Coman
182 pagini
An: 1992
Calauza ratacitilor
Baroque Books & Arts
Jean d Ormesson
98 pagini
An: 2017
Eseu in istoria modelelor umane
Stiintifica
ALEXANDRU DUTU
284 pagini
An: 1972
Arhaic si universal
Universal Dalsi
Sergiu Al-George
270 pagini
An: 2000
Opera in proza
Omonia
Konstantinos P. Kavafis
222 pagini
An: 1995
Punctul si spirala
Eminescu
Mihai Coman
182 pagini
An: 1992
Calauza ratacitilor
Baroque Books & Arts
Jean d Ormesson
98 pagini
An: 2017
Eseu in istoria modelelor umane
Stiintifica
ALEXANDRU DUTU
284 pagini
An: 1972
Manierismul in literatura
Univers
Gustav Rene Hocke
376 pagini
An: 1998
Trei (poeme)
Univers
Roberto Bolano
96 pagini
An: 2017