Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): David Lodge
Traducător(i): Ona Frantz
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor "David Lodge"
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 520 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734619733
Categorii: Literatura engleza, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere in premiera din opera lui David Lodge Traducere din limba engleza si note de Ona Frantz Barbatul facut din bucati (2011) este o reconstituire, in egala masura romantata si minutios documentata, a existentei si personalitatii lui H.G. Wells, scriitorul vizionar care a pus bazele literaturii science-fiction si a influentat constiinta sociala a sfirsitului de secol XIX si a inceputului de secolul XX. Tintuit la pat de un cancer in faza terminala in casa lui din Regent’s Park, scriitorul in virsta de saptezeci si opt de ani isi rememoreaza intreaga viata, intrebindu-se daca aceasta a fost un succes sau un esec. Lodge schiteaza cu veridicitate si naturalete inegalabile copilaria si adolescenta lui H.G. Wells in sinul unei familii care nu-i intelege aspiratiile, inceputurile carierei sale scriitoricesti pline de succes, care il propulseaza in scurt timp in cele mai inalte cercuri literare si politice, dar si viata sa amoroasa tumultuoasa, marcata de cele doua casnicii si de numeroasele sale legaturi extraconjugale. Barbatul facut din bucati surprinde admirabil fatetele multiple ale personalitatii lui H.G. Wells, infatisindu-ne portretul unui om sfisiat de contradictii pe cit de stranii, pe atit de profund umane. „H.G. Wells-ul lui David Lodge este deopotriva un vizionar si un oportunist, un om pe cit de arogant, pe atit de nesigur, cu tot atitea teluri nobile cite instincte josnice: un amestec de contradictii mai apropiat de umanitate nu se putea.” (Sunday Express) „Virtuozitatea cu care a fost scris Barbatul facut din bucati e impresionanta... stilul este clar, lipsit de ambiguitati si fermecator; totuşi, in spatele scenelor se ascunde un adevarat travaliu, prin care Lodge inventeaza scene intregi ce par transplantate din realitate.” (Times Literary Review) „Lodge trebuie felicitat pentru felul in care a completat legaturile amoroase ale lui Wells cu detalii romanesti relevante. Faptul ca pina si unui cititor familiarizat cu secretele biografiei lui Wells ii este greu sa distinga scenele fictive ale romanului este o marturie a talentului sau literar.” (Daily Express)
Comandă online Bărbatul făcut din bucăți scrisă de David Lodge Ona Frantz, tiparită la editura Polirom. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Bărbatul făcut din bucăți nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Ca si alti scriitori de proza contemporana, ma bazez intr-o oarecare masura si pe experientele personale. Daca le cititi in ordine cronologica, ele apar ca o reflexie a vietii mele si a ceea ce am gindit eu de-a lungul timpului despre anumite aspecte ale vietii, anumite locuri s.a. Chiar si in Author, Author, care este un roman istoric, am pus cite ceva din experienta mea de scenarist, pentru a prezenta incercarea nereusita a lui Henry James de a cistiga faima si avere ca dramaturg. Dar, ca multi alti scriitori, combin experienta personala si observatia cu imaginatia. Uneori nici nu-mi mai amintesc ce a fost real si ce mi-am imaginat. Romanele intotdeauna s-au concentrat pe dragoste, sex, mariaj si infidelitate, pentru ca reflecta astfel emotii intense, pe care le are fiecare dintre noi. In aceasta privinta nu sint diferit de alti scriitori. Revolutia sexuala care a avut loc acum citeva decenii si mai ales provocarea pe care a reprezentat-o pentru catolicii englezi, a intrat inevitabil si in romanele mele. Incerc sa scriu onest despre sex, cu esecurile si absurditatile sale, dar si cu extazul pe care il genereaza.
Cucerit de geniul lui Wells, romancierul ii trece cu vederea si pacatele, si slabiciunile, si prostiile, chiar daca nu uita sa i le povesteasca. Ceea ce rezulta e virtejul vietii unui om care a luat-o inaintea vremii sale, straduindu-se sa duca o existenta normala. Atit ca normalitatea unui tip extraordinar n-are cum sa semene cu vietile trase cuviincios la indigo ale celor din jur. Fiindca dupa ce inventezi masina timpului, ceasul nu ti se mai pare decit o plicticosenie cu care ceilalti isi supravegheaza reciproc lipsa de imaginatie.
Inca o data, Lodge reuseste sa ne tina captiv interesul, facind dintr-un scriitor (H.G. Wells) personajul sau principal. Romanul este, evident, un omagiu adus peste ani celui care la vremea lui a reprezentat o adevarata cometa, stralucind pe „firmamentul literaturii decenii in sir, trezind uimire, infiorare si spaima”, iar daca uneori acesta este critic – omagiul critic in carte fiind, poate nu intimplator, apanajul lui James care, la fiecare aparitie wellsiana, nu prididea sa-i scrie autorului o scrisoare in care combina intr-un fel unic elogiul cu zeflemeaua –, el este un omagiu pe deplin meritat.
In fata unui autor ca David Lodge trebuie sa fii mereu pregatit. Ca un amuzant sejur in lumea academica, asa cum ne-a mai oferit, sau poate altfel. De data aceasta, ultimul sau roman, Barbatul facut din bucati aparut la Polirom, „recompune" (daca este sa luam ad litteram titlul in ambele versiuni, engleza si romana) viata scriitorului edwardian H.G. Wells, amestecind in mod abil date biografice cu elemente de fictiune. Avem asadar in fata un roman fascinant despre un om fascinant. Povestea atragatoare a unui personaj iesit din comun in a carui minte uluitoare sintem poftiti cu abilitate sa intram.
David Lodge (sa nu-l fi citit ar fi o crima comisa fata de timpul vostru liber: Schimb de dame, Meserie!) a scris o biografie romantata a marelui H.G. Wells: Barbatul facut din bucati. David Lodge ia fapte biografice bine verificate si completeaza lacunele in maniera fictionala. Stilul e periculos – nu stii niciodata ce e real si ce nu, dar am incredere in Lodge ca o face cum trebuie (e si critic si teoretician literar, are instrumentele si a dovedit deja in unele carti ca poate sa analizeze serios fapte istorice). Pina la urma, rezultatul e interesant.
Sase femei
Helicon
W Somerset Maugham
286 pagini
Turnul
Vremea
William Golding
190 pagini
An: 1993
Martin Chuzzlewit, Volumul al II-lea
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Charles Dickens
542 pagini
An: 1955
Litera Stacojie
Luceafarul
Nathaniel Hawthorne
219 pagini
An: 1993
Quentin Durward
Tineretului
Walter Scott
571 pagini
An: 1965
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Omul fara insusiri, Volumele I-V
Univers
Robert Musil
2015 pagini
An: 1995
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000