Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Jonathan Franzen
Traducător(i): Cornelia Bucur
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 552 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734621781
Categorii: Literatura nord-americana, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Ediţia 2011
Editia a II‑a
Traducere si note de Cornelia Bucur
O noua editie, extrem de asteptata de cititorii autohtoni, a romanului Corectii, cea de-a treia carte a lui Jonathan Franzen, adevarata revelatie a literaturii americane din ultimii ani si una dintre figurile marcante ale literaturii contemporane.
Romanul a fost recompensat cu prestigiosul National Book Award.
Corectii este o capodopera tragicomica despre o familie care se farimiteaza, intr-o epoca a satisfactiilor facile. Intinzindu-se din Midwest-ul de la jumatatea secolului trecut pina pe Wall Street si in Europa rasariteana de astazi, Corectii aşaza lumea demodata a virtutilor civice si a inhibitiilor sexuale intr-un contrast violent cu vremea locuintelor supravegheate electronic, a educatiei liberale, a ingrijirilor de sanatate mentala facute din carti de popularizare si a lacomiei globalizate. De un realism bogat, un umor intunecat si un umanism profund, cartea il confirma pe Jonathan Franzen ca pe unul dintre cei mai fini comentatori ai societatii si spiritului american.
Dupa aproape cincizeci de ani de cind este sotie si mama, Enid Lambert doreste putina relaxare. Desi Alfred, sotul ei, este pe cale de a pierde batalia cu boala Parkinson, iar copiii au plecat de mult de acasa, fiecare esuind intr-un fel sau in altul, Enid si-a stabilit un tel aproape imposibil de atins: reunirea intregii familii pentru un ultim Craciun petrecut in casa parinteasca.
„Corectii sta alaturi de Casa Buddenbrook a lui Thomas Mann… O opera desavirsita.” (Michael Cunningham, autorul romanului Orele)
„Corectii este romanul pe care-l asteptam cu totii. O uluitoare anatomie a unei familii disfunctionale. O carte facuta sa dureze.” (Esquire)
„In cazul lui Jonathan Franzen, a fost nevoie de zece ani de corecturi pentru a scrie romanul, opt ani de privatiuni, de rigori autoimpuse si de truda. Daca America l-a ratat pe Fitzgerald, n-avea sa-l mai rateze si pe Franzen, reincarnarea hiper-romantica a tinarului autor «blestemat».” (Les Inrockuptibles)
„Cel mai important, mai curajos si mai ambitios roman pe care
l-am citit in ultimii ani.” (Pat Conroy)
„Deopotriva comica si coroziva, amenintatoare si emotionanta, Corectii ne infatiseaza zbaterea unei familii americane timp de doua generatii.” (The New York Times)
Comandă online Corecţii scrisă de Jonathan Franzen Cornelia Bucur, tiparită la editura Polirom. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Corecţii nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Acum citiva ani, cind au aparut si la noi in traducere Corectiile lui Jonathan Franzen, Alex. Leo Serban a descris & recomandat romanul drept „500 de pagini de adevar“. Si ce dreptate a avut!
In vechea si solida traditie a romanului clasic american, ca fresca economica-sociala-politica si implicit psihologica a destinului membrilor unei familii din middle-class, Jonathan Franzen vine, in Corectii, si cu influenta europeana a marilor scriitori englezi, francezi si germani, daca ar fi sa ne gindim numai la Thomas Mann (Casa Budenbrock), sau Romain Rolland (Jean Christophe), sau chiar Charles Dickens – si aceasta poate din cauza perioadei de timp petrecuta in Germania si a studiilor sale la Munchen. Si aceasta influenta europeana, dimpreuna cu buna cunoastere si perceptie a fenomenelor politice si economice dezlantuite dupa anii ‘90 in tarile din fostul lagar socialist aduc o culoare deosebita firului romanului, o savoare proaspata si un balans interesant intre lumile celor doua continente. Ceea ce face insa Franzen cu deosebita maiestrie, este sa-si plaseze caracterele si traiectoriile lor, in conjunctura socio-economica a societatii americane, deloc deosebita dupa parerea mea de toate societatile moderne din lume.
Corectii – o creatie de prim-rang (recompensata, in 2001, cu National Book Award) – a fost reeditata, iar Libertate publicata, anul acesta, in excelente versiuni romanesti, la Polirom. Corectii e un roman al transformarilor memorabile. Intr-un anumit sens, putem vedea scrierea fostului bursier Fulbright in Europa (Franzen a predat la Berlin sub auspiciile celebrului program de schimb academic) drept radiografia farimitarii graduale a „Americii profunde”, datorate influentei tot mai insistente a „Americii (post)moderne”.
O carte masiva. Asta-mi vine in minte cind ma apuc sa vorbesc despre Corectii, romanul americanului Jonathan Franzen. Ideea principala pare a fi aceea ca destinul colectiv nu poate fi modificat, chiar daca cei care-l traiesc recunosc gaunosenia lui. Si nu, nu e o critica la adresa societatii americane ci, mai degraba, un mod de a sublinia efectele nevazute ale acestei evolutii. Deriva fiecarui personaj reprezinta strigatul de neputinta al individului pus fata in fata cu lumea care asteapta de la el tot ce e mai bun. Bine scris, cu forta, cu atentie crescuta pentru detalii, fara o morala facila si lesinata, romanul lui Franzen e o mica bucurie livresca.
Corecţii
Polirom
Jonathan Franzen
9789734635832
552 pagini
An: 2013
McTeague. O intimplare din San Francisco
Univers
Frank Norris
310 pagini
An: 1973
O Tragedie Americana, Volumul I
Editura pentru Literatura Universala
Theodore Dreiser
633 pagini
An: 1961
Obstacole
Medicala
Lloyd C. Douglas
9733901717
368 pagini
An: 1992
O Tragedie Americana, Volumul I
Pentru Literatura
Theodore Dreiser
325 pagini
An: 1965
Puntea suspinelor, Volumul I
Univers
Richard Russo
336 pagini
An: 2007
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996