Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 41,37 LEI
Autor(i): Jonathan Franzen
Traducător(i): Daniela Rogobete
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 640 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734620739
Categorii: Literatura nord-americana, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba engleza si note de Daniela Rogobete
Cel mai recent roman al lui Jonathan Franzen – adevarata revelatie a literaturii americane din ultimii ani si una dintre figurile marcante ale literaturii contemporane –, publicat la distanta de aproape 10 ani de la aparitia bestsellerului Corectii (cartea care l-a facut pe Jonathan Franzen cunoscut cititorilor de pretutindeni), romanul Libertate a fost primit cu un entuziasm fara precendent.
Libertate, cel de-al patrulea roman al lui Franzen, asteptat cu nerabdare dupa succesul extraordinar al Corectiilor, are in centru o proaspata familie tipica din Midwest. Patty si Walter Berglund sint un cuplu cu o situatie materiala prospera, tineri, cu convingeri politice solide de stinga, parinti ai unor copii straluciti. Si totusi, de la un punct incolo, din motive diferite, cei doi incep sa resimta din plin insatisfactia si dezamagirea vietii. Patty, in trecut sportiva de performanta cu cariera distrusa de un accident, manifesta ca mama un spirit de competitie exagerat, iar Walter, intelectual si ecologist, se vede fortat sa intre in afaceri tocmai cu companiile de energie, pe care le detesta din pricina impactului lor distrugator asupra mediului. Pe masura ce cresc, copiii isi afirma personalitatea, in dezacord cu ambitiile mamei si cu viziunile politice ale tatalui, iar familia devine un front deschis. Sotii Berglund incearca zadarnic sa-si depaseasca deprimarea tot mai accentuata, chinuindu-se fiecare sa raspunda la dificila intrebare „Cum trebuie sa-ti traiesti viata?“ – si anume in libertate, conditia abstracta de care
se bucura ca membri privilegiati ai unei tari dezvoltate.
„Prin scriitura sa viscerala, laconica, Jonathan Franzen schiteaza destinul unor personaje ce incearca din rasputeri sa navigheze intr-o lume marcata de avansul tehnologic, de schimbari de la o zi la alta. Destinul lor este acela de a lupta sa pastreze echilibrul intre sperante si realitatea dezamagitoare, intre altruismul idealurilor politice si deceptia egoismului cotidian.” (The New York Times)
„O poveste generoasa, captivanta, a unei familii in razboi cu ea insasi, si o radiografie a insatisfactiilor si dezamagirilor vietii americane contemporane. Jonathan Franzen surprinde o intrebare fundamentala a omului modern: Se mai poate inca sa-ti petreci viata urmarindu-ti dreptul inalienabil la fericire, cind restul lumii pluteste in haos?” (The Telegraph (U.K.))
„Libertate este un roman profund psihologic, moral, necru-tator de onest, care exploateaza greselile si slabiciunile personajelor sale, apoi incearca in fel si chip sa le ierte pacatele. Iata un triumf asupra realismului conventional.” (The National)
Comandă online Libertate la 41,37 lei scrisă de Jonathan Franzen Daniela Rogobete, tiparită la editura Polirom. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Libertate nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Trebuie sa citesti noul roman al lui Franzen! Libertate e o experienta coplesitoare, ca o calatorie in necunoscut in timpul careia te intrebi daca chiar stii ce cauti prin lume. Si ajuns la capatul ei descoperi ca ceva din tine s-a schimbat definitiv. Pornesti la drum impreuna cu o familie de americani medii; totul pare si e OK, dar treptat ea, gospodina fericita, simte ca ceva nu merge, iar el, avocatul multumit, vrea mai mult de la viata. Intimplari pe care cei doi le credeau uitate vin peste ei, in timp ce progeniturile lor de care erau incintati incep sa-i dezamageasca. Din povestea simpla de la inceput creste treptat saga a trei generatii intr-o America a clasei de mijloc in care bunicii s-au straduit sa-si gaseasca un loc cit mai confortabil, parintii isi apara statutul, iar nepotii exploreaza o lume pe care n-o inteleg, incercind s-o cucereasca. Fiecare dintre ei isi cauta felia de libertate, care e tot mai greu de gasit, fiindca jocurile sint facute de altii. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa te predai, chiar daca o incasezi si ti-o mai trag si ai tai, din cind in cind. Iar daca de dragul libertatii te trezesti ca ai pierdut totul sau ca e cazul sa o iei de la capat, fiindca drumul pe care mergi se infunda, tot iti ramine ceva. Cautarea, care da sens vietii si atunci cind ti se pare ca nu mai are nici unul. Astfel incit chiar si cel mai pirlit membru al familiei are ceva pentru care merita s-o ia zilnic de la capat, cu speranta ca miine va reusi ceea ce nu izbuteste azi. Fiindca, vorba unui personaj din carte, in lumea asta care e uneori de neinteles si adeseori insuportabila, lucrurile cu adevarat importante sint cele pe care le descoperi orbecaind in tine insuti. In cazul lui Franzen, cautarea Libertatii a tinut noua ani. A meritat: i-a iesit o capodopera.
Combustibilul dramei personajelor lui Franzen pare sa fie o combinatie raspindita si, din pacate, greu epuizabila in statele democratice: pe de o parte vorbim de incapacitatea de a accepta inegalitatile dintre oameni (imposibilitatea de a recunoaste senin talentele cu care sint inzestrati anumiti semeni), pe de alta parte e vorba de caracterul competitiv pe care il capata viata protagonistilor – succesele profesionale si personale par sa fie mijloace de a demonstra cuiva ceva si desigur, nu in ultimul rind, e vorba de tentatia permanenta si infernala a alegerii, careia protagonistii ii cedeaza adesea in momentele in care sint cei mai vulnerabili si dezechilibrati, ca un soi de razbunare pe dezamagirile suferite anterior. Tocmai aceasta suma acumulata in timp, cu toate particularitatile ei formale sau de continut (care justifica in fond si dimensiunile romanului) reprezinta pina la urma obiectivarea dramei noastre contemporane, a tuturor, o amintire amara si nelinistitoare a faptului ca sentinta condamnarii la liberate este intr-adevar o sentinta pe viata.
Recentul Libertate, tradus la Polirom, pare de neratat pentru toti cei nostalgici dupa Franzen-ul din Corectii. Patty si Walter Berglund sint acum familia americana aproape perfecta din Midwest: cu o situatie materiala prospera, tineri, cu convingeri politice solide de stinga, parinti ai unor copii straluciti. Patty devine o mama cu spirit de competitie exagerat, in timp Walter ajunge sa aiba de-a face cu companiile de energie pe care le uraste, pentru ca stie ca distrug mediul. Iar copiii lor pur si simplu o rup si cu ambitiile, si cu viziunile parintilor. De unde conflictul si dilematica intrebare: Cum trebuie sa-ti traiesti viata in Libertate?, acest statut de care se bucura fiecare cetatean al unui stat democrat si dezvoltat. Posibilul raspuns sau doar problematizarea lui de catre celebrul american ma atrag destul de mult.
Ca orice carte rotunda, ca orice roman implinit, Libertate poate fi citit din nenumarate motive si de tot atitea feluri de cititori. Chiar criticile care pot fi aduse acestui gen de carti (sint cititori care pur si simplu nu au o buna relatie cu realismul) au ceva profitabil, pentru ca demareaza interogatii de adincime. Tema afisata de titlu – problematizata, in subtext, la fiecare nivel, de la cel politic, economic si ideologic la complicatul mecanism al relatiilor sentimentale sau chiar la metafora camuflata de inclinatiile ecologice dezvoltate de Walter Berglund – e una pe cit de puternica, pe atit de generoasa si de actuala. Tratata printr-o combinatie mereu cistigatoare de luciditate taioasa, empatie si caldura si dramatizata intr-un roman fluid, sofisticat si direct, spune, la rindul ei, foarte multe despre succesul cartii. Probabil ca dincolo de dosarele de presa, de miscarile de marketing, de comentarii si de simburi de polemica, cel mai bun raspuns pentru impactul pe care il are la cititori atit de diferiti se gaseste in cele peste 600 de pagini, care merita cu prisosinta sa fie discutate si la noi. Mai ales ca si literar, si extraliterar, acest roman propune un conglomerat de istorii, de idei si de evenimente care nu privesc doar lumea noastra, plasabila pe o harta, ci si lumile la fel de fragile, ale fiecaruia dintre noi, cu care Franzen stie sa intre in rezonanta.
Carte de 650 de pagini, care se citeste pe nerasuflate. Are ceva din atasamentul pe care il dezvolta in spectator serialele americane destepte, care nu te lasa in pace pina nu stii ce se intimpla mai departe cu personajele de care te-ai atasat foarte tare. Cum evolueaza, in ce directie li se duc vietile. Lumea americana, cu metehnele si cliseele ei, e privita microscopic si e descrisa cu acuratete si ironie. Familia Berglund, cu cei doi soti, Patty si Walter, si cei doi copii, e mai mult decit atit. Caci, ceea ce e cu adevarat spectaculos la Franzen, e felul in care construieste relatiile dintre protagonisti, mecanica sentimentelor pe care le pun acestia la bataie pentru a-si consolida pozitia in familie. Fiecare isi negociaza libertatea personala si pe a celor dragi. Se iubesc si se chinuiesc in numele fericirii. Patty ramine personajul cel mai puternic si mai nuantat de la un capat la altul al cartii. E privita initial din afara, i se face un portret din punctele de vedere ale celorlalti, ca mai apoi sa iasa la rampa si sa-si spuna povestea terapeutic. Simpatica, competitiva, penibila, bovarica, toate acestea i se potrivesc lui Patty Berglund de minune. Ce o salveaza e umanitatea ei dezarmanta. Romanul lui Franzen are, printre multe altele, un merit imens: e extrem de actual, profund uman si deloc moralist. Umorul si autoironia sint de fiecare salvatoare. Pentru cititor si pentru personajele cartii.
Corecţii
Polirom
Jonathan Franzen
9789734635832
552 pagini
An: 2013
McTeague. O intimplare din San Francisco
Univers
Frank Norris
310 pagini
An: 1973
O Tragedie Americana, Volumul I
Editura pentru Literatura Universala
Theodore Dreiser
633 pagini
An: 1961
Obstacole
Medicala
Lloyd C. Douglas
9733901717
368 pagini
An: 1992
O Tragedie Americana, Volumul I
Pentru Literatura
Theodore Dreiser
325 pagini
An: 1965
Puntea suspinelor, Volumul I
Univers
Richard Russo
336 pagini
An: 2007
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Bronisław Wildstein, Bronislaw Wildstein, Constantin Geambasu
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Omul fara insusiri, Volumele I-V
Univers
Robert Musil
2015 pagini
An: 1995
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000