Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 34,90 LEI
Editura: CH Beck
Colecția: Curierul Judiciar
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 60 pagini
Categorii: Drept, Reviste / Almanahuri
Numărul de August al Revistei Curierul Judiciar debutează cu Editorialul semnat de prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, Dreptul civil comercial: „Dacă ne-am încrede în Legea de punere în aplicare a Noului Cod civil, am putea spune că din 1 octombrie 2011 vom avea un nou Cod civil, vechiul Cod civil şi Codul comercial urmând a intra în istorie. Din păcate, realitatea normativă, mai ales Legea de punere în aplicare în sine, împiedică o astfel de concluzie”.
Valerius M. Ciucă răspunde în cadrul rubricii Dialoguri la câteva întrebări despre judecători, învăţământul juridic şi justiţie. Rubrica este realizată în colaborare cu Juridice.ro.
Rubrica Curier legislativ subliniază cele mai importante modificări legislative din perioada 1 iulie – 15 august 2011, incluzând deciziile CEDO publicate, excepţiile de neconstituţionalitate admise, RIL-urile admise şi publicate, precum şi o selecţie a actelor publicate în Monitorul Oficial al României.
Anca Stoian comentează decizia CEDO în cauza Sipoş c. România, hotărâre care vine să sublinieze faptul că libertatea de exprimare nu poate fi privită în niciun caz ca având un caracter absolut, chiar Convenţia determinând într-un mod care nu lasă loc interpretărilor situaţiile în care exerciţiul acestei libertăţi poate fi restrâns.
• Dreptul afacerilor
- comentariul unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a V-a comercială, realizat de avocat Mihail C. Barbu cu privire la limitările dreptului de control al asociatului neadministrator şi accesul acestuia în sediul şi la actele societăţii.
- articolul semnat de avocat Liviu Păncescu analizează în ce măsură cocontractanţii într-un contract de vânzare-cumpărare de părţi sociale mai au aceeaşi libertate în structurarea tranzacţiei ca anterior modificării Legii societăţilor comerciale şi dacă există soluţii alternative care pot fi avute în vedere.
• Drept privat
- comentariul unei decizii a Curţii de Apel Iaşi, Secţia civilă, realizat de lector univ. drd. Lucian Arnăutu referitor la imposibilitatea ca principiul precauţiei să constituie un temei al răspunderii civile delictuale, deoarece nu vizează o reparaţie efectivă a unui prejudiciu cert şi actual sau viitor, dar sigur că se va produce.
- articolul semnat de Gabriel Constantinescu cuprinde o analiză a instituţiei stipulaţiei pentru altul de lege lata şi în lumina Noului Cod civil, subliniind faptul că aceasta a devenit un mecanism juridic original concretizat prin mijlocirea actului juridic, stipulantul înfăptuindu-şi interesele materiale sau morale pe cale ocolită.
• Drept public
- comentariul unei decizii a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor privind contestaţia rezultatului procedurii de atribuire a unui contract de achiziţie publică şi posibilitatea invocării de motive suplimentare pentru admiterea contestaţiei prin intermediul concluziilor scrise.
- articolul semnat de lector univ. dr. Marius Andreescu concluzionează că jurisprudenţa instanţei noastre constituţionale nu este generoasă şi nici edificatoare în aplicarea şi interpretarea principiului proporţionalităţii în materia garantării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, ceea ce demonstrează că proporţionalitatea, ca principiu al dreptului în general şi al dreptului constituţional în special, nu suscită încă un obiect major de preocupare al jurisprudenţei.
• Drept penal
- comentariul unei sentinţe a Tribunalul Mureş, Secţia penală, realizat de procuror Cristian-Valentin Ştefan, privind vătămare corporală gravă ce a avut ca urmare punerea în primejdie a vieţii victimei şi deducerea intenţiei indirecte de a ucide din aplicarea unei singure lovituri de cuţit în zona abdominală.
- articolul semnat de prof. univ. dr. Valerian Cioclei priveşte o infracţiune nouă, fără corespondenţă în legislaţia noastră penală anterioară: fapta de vătămare a fătului, analiza concentrându-se pe necesitatea acestei incriminări şi pe analiza principalelor elemente ale infracţiunii.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenţă îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CJUE şi IPI – mai 2011.
în cadrul rubricii IADUER, conf. univ. dr. Mihai Şandru şi judecător Dragoş Călin prezintă procedura de urmat de instanţă după primirea răspunsului Curţii de Justiţie la întrebările preliminare. Materialul reprezintă continuarea articolului publicat în CJ nr. 6/2011 şi conţine analiza unora dintre hotărârile naţionale pronunţate după ce CJUE a răspuns prin hotărâre preliminară sau ordonanţă motivată.
ELSA Bucureşti prezintă un eseu al Anei-Maria Ghineţ, studentă în anul III la Facultatea de Drept, premiat cu locul I în cadrul unui concurs de eseuri cu tematica „Libia şi obligaţia de a proteja” organizat de ELSA Bucureşti şi BISMUN.
Comandă online Curierul Judiciar, Nr. 7-8/2011 la 34,90 lei, tiparită la editura CH Beck face parte din colecția Curierul Judiciar în anul 2011. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Curierul Judiciar, Nr. 7-8/2011 nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Revista romana de Drept al Afacerilor nr. 6/2008
Wolters Kluwer
150 pagini
An: 2008
Revista romana de drepturile omului, Nr. 12/1996 (Ianuarie-Februarie-Martie)
Centrul pentru drepturile omului - APADOR-CH
Renate Weber
96 pagini
An: 1996
Revista de drept comercial, serie noua, nr. 11/2007 - Legislatie (Inspectie fiscala)
Lumina Lex
160 pagini
An: 2007
Noua Revista de Drepturile Omului, Nr. 3/2011
CH Beck
130 pagini
An: 2012
Revista romana de jurisprudenta nr. 1/2011
Universul Juridic
Mihaela Tabarca
257 pagini
An: 2011
Romanian Journal of European Affairs, Vol. 20 No. 2 December 2020
European Institute of Romania
146 pagini
An: 2020
Oltenia. Studii. Documente. Cercetari. Seria a IV-a nr.3, 2015
Sitech
304 pagini
An: 2015
Oltenia. Studii. Documente. Culegeri. Seria aIV-a, nr. 8, 2020
Sitech
Mihaela Dudu
286 pagini
An: 2020
Secolul 20, nr 1-2-3, Loc-locuire-poluare
Secolul XX
296 pagini
An: 1999
Chirurgia Nr 1/1994 - Revista Societatii Romane de Chirurgie
Medicala
Mihail Stancescu
62 pagini
An: 1994