Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  15,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2011

Nr. pagini: 102 pagini

ISBN: 978-606-583-227-5

Categorii: Critica literara, Beletristică și critică

Descriere

Lucrarea «Structuri narative în poveştile lui Ion Creangă », elaborată de Carmen Stanciu, a luat în considerare, fie numai personajele, în maniera lui Claude Bremond, fie numai acţiunea - aşa cum a făcut-o Vladimir Propp, prin analiza funcţiilor în basmele ruseşti. Concluzia este că basmele româneşti nu se supun întru totul acestor funcţii şi mai ales ordinii fixe pe care cercetătorul rus a stabilit-o.

Intenţia autoarei nu a fost de a apăra veridicitatea sau falsitatea basmelor. Ceea ce a încercat să revendice este realitatea lor, actualitatea lor, şi în cele din urmă importanţa lor. Astfel, lumea basmului este o lume cu totul specială, complexă, iar un basm nu poate fi considerat un simplu text. Orice basm are legile sale speciale, care se supun unei gramatici bazate pe roluri îndeplinite de un personaj.

Aşa cum regulile sintactice şi semantice ale limbii determină sensul frazei, tot astfel există reguli, trăsături ale contextului folosirii care determină propoziţia care, la rândul ei, cu o lume posibilă, determină o valoare de adevăr. Este vorba despre transmiterea unor valori de adevăr care pleacă de la o credinţă comună, acel «arrière-plan», fără de care nimic nu ar avea sens. Căci sensul limbii acesteia este redat în alte forme, este redat prin nucleele acţiunii sale, nu doar prin expansiuni. Acestea din urma sunt doar « indicatori»- restul tindem să credem e făcut / trebuie să fie făcut de cititorul activ, dornic să « lucreze ». El şi numai el îşi creează lumea în funcţie de imaginaţia sa.

în ultima parte a lucrării, autoarea arată că aceste funcţii pot fi modelate, recreate în funcţie de basmele româneşti, având ca suport «Povestea lui Harap-Alb» şi «Povestea porcului» de Ion Creangă. Universalitate există, însă trebuie revizuite acele elemente comune tuturor basmelor. Ar fi fost interesantă studierea în acest sens a mai multor basme şi realizarea, pe cât posibil, a unei liste de funcţii universal pentru basmul nostru românesc.

Prof. univ. dr. Adriana- Gertruda ROMEDEA


Comandă online Structuri narative in povestile lui Ion Creanga la 15,00 lei scrisă de Carmen Stanciu, tiparită la editura Vladimed - Rovimed în anul 2011. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Structuri narative in povestile lui Ion Creanga nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.