Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 55,98 LEI
Autor(i): Florin Sindrilaru
Editura: Casa Cartii de Stiinta
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 488 pagini
ISBN: 978-973-133-972-6
Categorii: Istoria literaturii romane, Beletristică și critică
Lucrarea de faţă îşi propune, după cum sugerează şi titlul, o viziune asupra prozei şi dramaturgiei româneşti, în evoluţia lor, din perspectiva personajului literar. Intenţionalitatea ei este cerută, sprijinită şi augmentată de faptul că personajul literar a fost şi rămâne, dincolo de unele momente pasagere de sincopă, axul central în jurul căruia se organizează demersul epic (dramatic), mesagerul, în realitate, al autorului (acel „alter ego”, sau „purtătorul de cuvânt”, prin admitere sau respingere, al concepţiilor auctoriale asupra existenţei umane în general), „individul” despre care s-a spus şi se (mai) spune, obstinant şi obsedant, că „face concurenţă stării civile”, imaginea fidelă şi stabilă a unei societăţi în permanentă evoluţie etc., etc.
Apoi, intenţia noastră a fost aceea de a legitima, în mod deosebit, prin comentarea şi adeseori prin propunerea unei alte viziuni, mai mult sau mai puţin diferită de cele cunoscute, personajele literare cu înalt grad de reprezentativitate, care pot fi considerate adevărate modele culturale, împlinirea lor fiind mereu actuală. Am dat atenţia cuvenită deopotrivă şi acelor personaje literare care întregesc, definesc şi singularizează/ particularizează peisajul unei proze şi dramaturgii consolidate, dar mereu în devenirea ei. Iar dacă proza şi dramaturgia publicate în contemporaneitatea imediată, abia depăşită, încă nu şi-au putut face loc, prin personajele pe care le-au creat, în lucrarea noastră, aceasta rămâne o problemă rezolvabilă în viitor.
Desigur că asumarea unei atari responsabilităţi nu putea fi făcută de către un singur autor. Istoria noastră este în mod firesc o lucrare colectivă, implicând deopotrivă câştigurile şi lipsurile unei asemenea înfăptuiri. Timbrul personal al autorilor ei (fiecare cu o experienţă vastă, solidă şi cunoscută în ale scrisului) încearcă a se armoniza într-un tot. (Florin Şindrilaru)
Comandă online O istorie a prozei si dramaturgiei. Perspectiva personajului literar.Vol. I + II la 55,98 lei scrisă de Florin Sindrilaru, tiparită la editura Casa Cartii de Stiinta în anul 2011. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul O istorie a prozei si dramaturgiei. Perspectiva personajului literar.Vol. I + II nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Excelsior. Antologie de lirica romaneasca
Minerva
444 pagini
An: 1982
Panorama literaturii romane contemporane
Crater
Basil Munteanu
256 pagini
An: 1996
Istoria literaturii dramatice romanesti, Volumul I, De la inceputuri pina la 1890
Minerva
V. Mindra
352 pagini
An: 1985
Propasirea. Foaie stiintifrica si literara
762 pagini
An: 1980
Scoala Ardeleana, Volumul al II-lea
Albatros
398 pagini
An: 1970
Scoala Ardeleana
Tineretului
Emil Boldan
302 pagini
An: 1959
Intilnirea, Volumul al II-lea
Eminescu
Constantin Chirita
456 pagini
An: 1971
Pentru Europa. Integrarea Romaniei. Aspecte ideologice si culturale
Polirom
Adrian Marino
224 pagini
An: 1995
James Bond Moonraker
Universala
Ian Fleming
254 pagini
An: 2010
Vraja interzisa
Alcris
Patricia Wilson
205 pagini
An: 1996
Si stelele plang...
Alcris
Sara Craven
150 pagini
An: 1998