Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 40,00 LEI
Autor(i): Alexandru Madgearu
Editura: Cetatea de Scaun
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 320 pagini
Tip copertă: tare
ISBN: 978-606-537-090-6
Categorii: Istoria romanilor, Istorie
... prin maniera tratării, autorul îşi îndeamnă cititorul să gândească şi să aleagă singur între variantele cele mai plauzibile.
... îi invit pe cititori să urmeze atât de interesanta istorie care se ordonează cronologic în această carte şi care aduce multă noutate pentru înţelegerea evenimen-telor în care a fost implicată fosta provincie între ultimul sfert al secolului al III-lea şi începutul celui de al VII-lea.
prof. univ. dr. Alexandru Barnea
***
La propunerea Editurii „Cetatea de Scaun”, am unificat într-un singur volum cele două cărţi apărute în 2008 şi 2010, care au tratat două etape din istoria militară a Daciei post-romane, 275-376 şi 376-614. Lucrarea de faţă cuprinde unele corecturi şi adăugiri.
Acest volum îşi propune să reconstituie istoria miliară a perioadei dintre abandonarea provinciei Dacia şi retragerea ultimelor elemente ale puterii militare romano-bizantine de pe frontiera dunăreană, în al doilea deceniu al secolului al VII-lea. Prin Dacia înţelegem tot spaţiul mărginit de Tisa, Dunăre şi Nistru, care înainte de cucerirea romană a fost populat de triburile denumite convenţional de istoricii moderni „geto-daci”. Retragerea armatei şi a administraţiei romane a eliminat frontiera dintre teritoriul care fusese ocupat şi cel rămas în afara pro-vinciei, şi, de aceea, istoria acestui spaţiu trebuie tratată în ansamblul său, pentru perioada care a urmat. Am dorit să evit folosirea termenului „spaţiul carpato-dunărean” pentru a-l denumi, pentru că este anistoric.
Lucrarea nu-şi propune studierea istoriei romanităţii nord-dunărene, şi nici nu discută problema continuităţii de locuire a daco-romanilor în secolele IV-VII, la nord de Dunăre. Este o istorie a conflictelor care s-au desfăşurat în Dacia. Nu este o sarcină uşoară, deoarece izvoarele care au supravieţuit nu ne îngăduie decât o cunoaştere lacunară a ceea ce s-a petrecut în acest spaţiu de-a lungul unui sfert de mileniu. Ele au înregistrat în cea mai mare proporţie evenimente petrecute pe teritoriul de atunci al Imperiului Romano-Bizantin, iar Dacia post-romană intra din ce în ce mai mult într-un con de umbră. începea ceea ce se numeşte în mod curent „mileniul întunecat”
dr. Alexandru Madgearu
Comandă online Istoria militara a Daciei post-romane (275-614) la 40,00 lei scrisă de Alexandru Madgearu, tiparită la editura Cetatea de Scaun în anul 2011. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Istoria militara a Daciei post-romane (275-614) nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Getica, o protoistorie a Daciei (Vasile Parvan)
Meridiane
Vasile Parvan
607 pagini
An: 1982
Miscarea muncitoreasca din Valea Prahovei 1880-1921
Politica
Vasile G. Ionescu
244 pagini
An: 1971
Familia Balcescu in documente vilcene 1840 - 1869
Asezamintul cultural Nicolae Balcescu
224 pagini
An: 1984
1989. Romania, between revolution and coup d etat
Academica Greifswald
Adrian Gorun
214 pagini
Cronica romanilor, Volumul al II-lea
Minerva
Gheorghe Sincai
320 pagini
An: 1978
Stiinta Noua (Giambattista Vico)
Univers
Giambattista Vico
823 pagini
Doua secole de mitologie nationala
Humanitas
Lucian Boia
132 pagini
An: 1999
Romania tara de frontiera a Europei
Humanitas
Lucian Boia
294 pagini
An: 2001
Jocul cu trecutul. Istoria intre adevar si ficitiune
Humanitas
Lucian Boia
172 pagini
An: 1998
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002