Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 14,28 LEI
Autor(i): Rabindranath Tagore
Traducător(i): Amita Bhose
Editura: Cununi de Stele
Colecția: Amita Bhose
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 80 pagini
ISBN: 9786069304907
Categorii: Poezie, Beletristică și critică
Rabindranath Tagore, romanticul înnãscut
Traditia indianã împleteste poezia cu filosofia, fapt care face, uneori, lirica indianã greu accesibilã cititorilor neavizati. Totodatã umanismul poetilor indieni, de exemplu Kalidasa din trecut si Tagore din zilele noastre apeleazã la sensibilitatea oricãrui cititor. Gândirea filozoficã de mii de ani, idei si idealuri din eposuri, legende colorate din mitologie - toate acestea intercalându-se cu traditiile populare regionale si originalitatea poetilor individuali au creat o
urzealã complexã, care este poezia indianã.
Poezia indianã contemporanã cuprinde toate cele scrise în peste 1500 de limbi, între care 16 au statut de limbi nationale. în secolele trecute, literaturi din unele regiuni ale Indiei s-au îmbogãtit prin contactul cu literatura persanã, iar din secolul XIX cultura englezã a deschis Indiei poarta spre marile culturi europene - clasice si contemporane. Orizontul literaturilor indiene s-a extins tot mai mult în a doua jumãtate a secolului XX când scriitorii au cunoscut, în genere prin intermediul limbii engleze, creatiile artistice de pe tot globul, din Orientul îndepãrtat pânã în America latinã. Astfel, diferite curente din literatura universalã si-au lãsat amprente în literatura indianã contemporanã.
în totalitatea sa, poezia indianã, creatã în toate limbile vorbite pe subcontinent inclusiv englezã, reprezintã o melodie neîntreruptã de la Rgveda pânã la creatiile secolului XX.
Poezia indianã contemporanã începe cu Rabindranath Tagore. El schimbã forma poeziei traditionale prin introducerea versurilor albe si a expresiilor aparent simple, prin continut însã poeziile sale rãmân - dupã propria-i afirmatie - romantice. în cuvintele criticului si poetului Buddhadeb Bose, lirica indianã exploreazã toate domeniile vietii si ale sufletului, devenind din ce în ce mai universalã. Sentimentele principale sunt totusi cele specific indiene: dragostea fatã de om, de naturã si optimismul de nezdruncinat în destinul benefic al omenirii.
Desi Rabindranath Tagore s-a considerat un "romantic înnãscut" exegeza indianã nu-l clasificã în nici o categorie. Pentru noi, urmasii lui, el nu face parte din nici o epocã literarã, din contrã, perioada în care a creat el este numitã Rabindra-yuga, epoca Rabindra. Desi adânc înrãdãcinat în traditiile si sentimentele regiunii sale de bastinã, Bengal, Tagore este cel mai reprezentativ poet indian si în acelasi timp un poet universal. într-o perioadã creatoare de peste 60 de ani, Tagore s-a inspirat din toate izvoarele posibile ale culturii subcontinentului indian si si-a însusit o vastã culturã universalã.
în aceastã perioadã lungã de creatie - care la rându-i este împãrtitã în mai multe epoci - si-a schimbat mereu stilul literar, mijlocul de a se exprima. începând cu un stil clasic ornamentat, el a mers treptat spre simplitate, spre esentã.
Amita Bhose
Comandă online Soarele din prima zi la 14,28 lei scrisă de Rabindranath Tagore Amita Bhose, tiparită la editura Cununi de Stele. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Soarele din prima zi nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Sadhana
Stress
Rabindranath Tagore
105 pagini
An: 1990
Vino, Doamne
M.D.I.
Constantin Rusan
76 pagini
An: 2008
Taram Transcendent - Poeme (Camil Baltazar)
Fundatia pentru Literatura si Arta Regele Carol II
Camil Baltazar
136 pagini
An: 1939
Miracole
Albatros
Corneliu Vadim Tudor
184 pagini
An: 1986
Din lirica latina
Tineretului
210 pagini
An: 1964
Iarna
M. Dutescu
Elena Izvoreanu
100 pagini
An: 2004
Mc Mafia - Crime fara frontiere
Curtea Veche
MISHA GLENNY
396 pagini
An: 2009
Dragoste la Rio
Alcris
Catherine GEORGE
256 pagini
An: 1995
Zana gheturilor
Alcris
Jane Silverwood
166 pagini
An: 1995
Printul de aur
Eminescu
Constantin Cuza
256 pagini
An: 1971
Al doilea motiv
Ion Creanga
Constantin Georgescu
586 pagini
An: 1972