Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 35,00 LEI
Autor(i): Elisabeta Negrau
Editura: Lumen
Anul apariției: 2011
Nr. pagini: 280 pagini
ISBN: 9789731662749
Categorii: Critica de arta, Artă și Fotografie, Istorie culturala si sociala, Istorie
Volumul autoarei Elisabeta Negrau cuprinde relatari despre istoria artei in diverse contexte cultural istorice in spatiul balcanic si cu precadere cel romanesc. Valoarea culturala a volumului consta in interpretarea contextualista a artei medievale valorificand tema suveranului si implicatiile acesteia asupra imaginarului social si mentalitatii colective. In paginile acestei carti este prezentata ideea conform careia orientarea pentru studiul cultului suveranului crestin in arta reprezinta un fenomen de data mai recenta in zona studiilor culturale de istoria artei medievale. Lucrarea are trei zone majore de investigatie a creatiilor imagistice medievale, cea cultica, cea estetica si cea socio-politica, alegerea autoarei in cercetarea materialului aulic bizantin, balcanic si muntenesc concentrandu-se in special asupra laturii cultice.
Studiile tematicii religioase din iconografie sau din programul de arhitectura, prezente in cadrul lucrarii, au avut scopul de a analiza mai in profunzime cum se insereaza temele politice in cadrul programului religios al monumentelor si in ce masura mesajul politic in spatiul bisericii slujeste generarii unui cult al domnitorului-model, vlastar al dinastiei Basarabilor, idealizat si „sfant” (valabil, in special, pentru figurile lui „Negru-Voda”, Neagoe Basarab, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu).
Deschiderile pe care le propune studiul autoarei ar putea fi pe viitor utile unor cercetari de antropologie istorica si vizuala mai aprofundate, ce ar putea privi aspecte de gust si cultura estetica, aculturatie, simbolismul etichetei de curte, divertisment, cultura domestica sau ale modului in care lumea politica medievala romaneasca intelegea sa utilizeze arta sau literatura ca divertisment. Aceste aspecte ar putea privi fenomenul larg al culturii de curte in ansamblul ei, in care un segment il reprezinta cel al artelor plastice, analizat in acest studiu.
Elisabeta Negrau - cercetator stiintific doctorand la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, este specialista in istoria artei medievale romanesti, cu o bogata experienta in domeniul analizei iconografice a picturilor murale, in special a artei din Tara Romaneasca in perioada brancoveneasca si post-brancoveneasca.
Autoarea a publicat o serie de studii in reviste de profil ale Academiei Romane (Revue Roumaine d’Histoire de l’Art, Revue de études Sud-Est Europeens, Arhivele Olteniei) si in reviste universitare cu comitet stiintific international (Journal of Science and Arts, Analele Universitatii din Craiova-Seria Istorie, Annales Universitatis Apulensis. Series Historica, European Journal of Science and Theology). De aseamenea, semneaza capitole in Repertoriul picturii murale brancovenesti. Judetul Valcea, Universitatea Nationala de Arte, Bucuresti, 2008.
Autoarea arata ca interesul pentru studiul cultului suveranului crestin in arta reprezinta un fenomen de data mai recenta in zona studiilor culturale de istoria artei si medievale.
Editura Lumen va invita sa cititi volumul “Cultul suveranului sud-est european si cazul Tarii Romanesti. O perspectiva artistica”, Autor Elisabeta Negrau, lucrare care realizeaza o perspectiva integrativa a istoriei artei in diverse contexte cultural istorice in spatiul balcanic si cu precadere cel romanesc.
Comandă online Cultul suveranului sud-est european si cazul Tarii Romanesti. O perspectiva artistica la 35,00 lei scrisă de Elisabeta Negrau, tiparită la editura Lumen în anul 2011. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Cultul suveranului sud-est european si cazul Tarii Romanesti. O perspectiva artistica nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Cultul suveranului sud-est european si cazul Tarii Romanesti. O perspectiva artistica
Lumen
Elisabeta Negrau
9789731665771
402 pagini
An: 2020
Manual de istoria artei. Clasicismul. Romantismul
Meridiane
G. Oprescu
414 pagini
An: 1986
Principiile picturii chineze
Meridiane
George Rowley
174 pagini
An: 1982
Gh. Popovici
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Petru Comarnescu
44 pagini
An: 1955
Velazquez si spiritul modernitatii
Meridiane
Jose Antonio Maravall
242 pagini
An: 1981
Paul Klee
Meridiane
Carola Giedion-Welcker
108 pagini
An: 1972
Imaginarul medieval
Meridiane
Jacques Le Goff
462 pagini
An: 1991
Romania tara de frontiera a Europei
Humanitas
Lucian Boia
294 pagini
An: 2001
Istoria baroului Dolj 1928-1948
Sitech
Şerban Pătraşcu
222 pagini
An: 2018
Select clubul profesionistilor veterinari doljeni
Sitech
NICOLAE ILIESCU
160 pagini
An: 2013
Fond personal de arhiva
Sitech
Constantin Iugulescu
226 pagini
An: 2012
Brancusi in lume. Tabloul sinoptic al operelor
Oltenia
Emanoil Popescu
44 pagini
An: 1982
Manual de istoria artei. Clasicismul. Romantismul
Meridiane
G. Oprescu
414 pagini
An: 1986
Rembrandt - viata si opera, Volumul I
Meridiane
Jakob Rosenberg
130 pagini
An: 1976
Principiile picturii chineze
Meridiane
George Rowley
174 pagini
An: 1982
Hundertwasser (Harry Rand)
Taschen
Harry Rand
200 pagini
An: 2007