Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  54,50 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2011

Nr. pagini: 549 pagini

ISBN: 9789731662725

Categorii: Istorie, Istorie universala

Descriere

“Razboiul sovieto-afghan (1979–1989). Studiu de istorie verbala. Perceptii. Documente”, autor Ion Xenofontov a carui scop este scoaterea din anonimat a actorilor unui moment istoric important si actual al secolului XX si amplasarea in procesul stiintific a unor,,arhive vii” autentice, a memoriei traite si narate. Aceste observatii-constatari ale fostilor combatanti, desi uneori fragmentare si profund subiective, privite in esenta, largesc imaginea interventiei sovietice din Afghanistan, adica incidenta ,,marii istorii”, marcand, totodata, contributii originale din domeniul polemologiei, de intelegere a fenomenului razboiului si a consecintelor sale, de promovare a evitarii lui in viata sociala, si de acceptare deliberata a valorilor coexistentei pasnice. Autorul se remarca prin relatarea unor aspecte inedite ale discursului istoric referitor la tema tratata - participarea militarilor din Republica Moldova la cel mai indelungat razboi din istoria Uniunii Sovietice.
Lucrarea se inscrie in dimensiunea istorico-hermeneutica, semnificativa in mod special pentru istoria timpului prezent, de a face din memorie o forma a justitiei. Importanta acestei teme este semnificativa si gratie faptului ca se efectueaza, in exclusivitate pentru zona istoriei recente, o incercare de a aborda un subiect estompat prin prisma multidisciplinara, constituind o tendinta de extindere, prin discutarea unor aspecte inedite si chiar ,,neacademice”, a discursului istoric referitor la tema cercetata si analizata.
Din perspectiva realizarii demersului istoric asupra istoriei traite, s-a facut o metoda de investigatie stiintifica conturat cu un scop prestabilit, in baza mecanismului de comunicare.
In alta ordine de idei, s-a apelat in primul rand la ancheta orala, sub forma interviului (chestionarului), care a permis o interactiune intre cercetator (operator, intervievator) si intervievat (respondent), adica martori sau participanti directi la razboiul sovieto-afghan, interventiile operatorului fiind aplicate conform principiului ,,nedirijarii asupra fondului si dirijarii formei”.

In derularea cercetarii s-a efectuat ca procedeu de lucru, tehnica interviului individual semistructurat; avand prestabilita tematica, s-a abordat o grila de intrebari specifice dinainte formulate care pe parcursul procesului de comunicare verbala deseori s-au modificat gratie particularitatilor specifice ale interviului vizat. Un alt instrument de lucru in aplicarea anchetei orale a fost tehnica interviului de grup semistructurat care, spre deosebire de interviul individual semistructurat, constituie o extindere a metodei calitative deoarece include influenta mutuala participantilor in baza deliberarii deschise asupra aceluiasi subiect.

Un aspect relevant in elaborarea temei studiate l-a reprezentat aplicarea tehnicii Delphy, prin care se urmareste intentia de a gasi solutia unei probleme cu ajutorul expertilor, iar in cazul de fata, fiind vorba de mijloacele si posibilitatile reintegrarii familiale si sociale a fostilor luptatori, s-a apelat la intervievarea specialistilor in medicina, participanti si ei la razboiul din Afghanistan.
Interviurile formale, inregistrate pe banda audio sau in notite, au fost efectuate in perioada 10 aprilie 2001 – 2 februarie 2010, cu un numar de peste 50 de persoane, iar selectia esantionului a fost configurata in baza ipostazelor martorilor fata de eveniment, a functiei militare a participantilor directi la razboiul din Afghanistan, a intermediarilor, adica a celor care transmit informatii referitoare la memoria participantilor directi; in aceasta postura se circumscriu rudele (parinti, soti, frati si surori, copii, verisori), cunostintele, prietenii combatantilor.
Editura Lumen va invita sa cititi cartea “Razboiul sovieto-afghan (1979–1989). Studiu de istorie verbala. Perceptii. Documente”, autor Ion Xenofontov, notabila mai ales prin faptul ca utilizeaza o serie de marturii ale fostilor combatanti. Ion Xenofontov ofera o imagine aparte a interventiei sovietice din Afghanistan, cel mai indelungat razboi din istoria Uniunii Sovietice.
Cartea este adresata specialistilor in domeniu, cercetatorilor stiintifici, profesorilor universitari, doctoranzilor, studentilor si tuturor celor interesati de problemele istorice.

Dr. Antonio Sandu
Directorul Editurii Lumen


Comandă online Razboiul sovieto-afghan (1979-1989). Studiu de istorie verbala. Perceptii. Documente la 54,50 lei scrisă de Ion Xenofontov, tiparită la editura Lumen în anul 2011. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Razboiul sovieto-afghan (1979-1989). Studiu de istorie verbala. Perceptii. Documente nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.