Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 18,00 LEI
Autor(i): Adrian Leonard Mociulschi
Editura: Curtea Veche
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 128 pagini
ISBN: 9786065882249
Categorii: Istorie universala, Istorie
Admirabila carte a lui Adrian Leonard Mociulschi reînvie un Ev Mediu genuin — total diferit de clişeul curent al „barbariei“ şi „întunecimii“ — evidenţiind o lume plină de originalitate, o lume a catedralelor bizantine şi romanice, cu largi cupole şi rotunjite ferestre, cu primitoare castele, în care trubadurii şi truverii, altfel spus căutătorii de rime şi de idei, cântau poezia, într-o vreme când cele două arte interferau, fără a fi despărţite de canoane renascentiste şi moderne. Atunci, în Evul Mediu, nu exista poezie fără melodie! Pilonii Evului Mediu, evocaţi în această lucrare, sunt arhitectura şi muzica, o arhitectură total nouă, rezultată din „revolta“ contra principiilor vitruviene, şi o muzică inedită — azi foarte gustată, fiindcă spune ceva tinerilor! — fondată pe ritm, nu pe măsură şi răzvrătită contra „muzicii măsurate“ din perioada antichităţii. Departe de a mai fi o „epocă de trecere“ (neglijabilă) de la „luminile“ antice la cele renascentiste (imitate după cele antice!), Evul Mediu al lui Adrian Leonard Mociulschi devine reconstituirea fidelă a ceea ce a fost atunci inedit în arhitectură şi muzică, ridicând un imn de mărire unei lumi cu adevărat mari. Cartea se citeşte cu pasiune şi bucurie, fiindcă dărâmă prejudecăţi într-o manieră agreabilă, reconstituind o realitate care pare, privită de departe, mirifică şi fabuloasă, când de fapt ea este doar fermecătoare, caldă şi profund umană.
Acad. prof. Ioan-Aurel Pop
Adrian Leonard Mociulschi (n. 1973) este dublu licenţiat în muzică (Academia de Muzică Bucureşti, 1998) şi în teologie (Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti, 2005). A studiat teologia morală cu Monseniorul Ioan Robu, istoria filosofiei cu academicianul Gheorghe Vlăduţescu şi compoziţia muzicală cu academicianul Ştefan Niculescu. în anul 2006 i s-a acordat cu distincţie (cum laude) titlul academic de doctor în muzică.
Urmând titlului „Ştefan Niculescu. Poetică, matematică şi armonie muzicală“, o cercetare interdisciplinară circumscrisă literaturii ştiinţifice (volum apărut la Curtea Veche în 2010), cartea de faţă se constituie într-un punct de vedere inspirat de sincretismul artelor. Autorul realizează imersia într-un labirint policentric situat în Evul Mediu, căutând adevărul artistic — pe care nu îl regăseşte în manifestările divergente ale artei contemporane — de-a lungul stilurilor bizantin, romanic şi gotic.
Volumul este rezultatul unui studiu de caz realizat în cadrul Institutului MIDAS – Music Institute for Doctoral Advanced Studies.
Comandă online Evul Mediu. Arhitectura si muzica la 18,00 lei scrisă de Adrian Leonard Mociulschi, tiparită la editura Curtea Veche în anul 2012. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Evul Mediu. Arhitectura si muzica nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002
Enigme ale istoriei universale, Volumul al II-lea
Vestala
Paul Stefanescu
320 pagini
An: 2001
Momente din Istoria Albaniei - Culegere de studii si articole, Volumul I
Privirea
Marius Dobrescu
288 pagini
An: 2013
Momente din Istoria Albaniei - Culegere de studii si articole
Privirea
Marius Dobrescu
400 pagini
An: 2017
Cartea mica a istoriei mari. Povestea vietii, a universului si a tuturor lucrurilor
Niculescu
John Crofton
276 pagini
An: 2020
Istoria romanilor sub Mihai-Voda-Viteazul (Editie 1942)
Cartea Romaneasca
Nicolae Balcescu
386 pagini
An: 1942
Sarmisegetusa Regia. Cromatica si decor in antichitatea dacica
Mega
111 pagini
An: 2015
Romania tara de frontiera a Europei
Humanitas
Lucian Boia
294 pagini
An: 2001
Mitul democratiei
Humanitas
Lucian Boia
160 pagini
An: 2002
Istoria baroului Dolj 1928-1948
Sitech
Şerban Pătraşcu
222 pagini
An: 2018