Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Daniel Daianu
Editura: Polirom
Colecția: Economie si societate
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 232 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734625475
Categorii: Finante - Banci, Economie, Politica, Carte nefolosită
Pornind de la presupozitia ca libertatea economica sta la baza unei societati deschise, democratice, textele reunite in volum abordeaza teme fundamentale pentru evolutia Uniunii Europene si a Romaniei: sistemul financiar si riscurile ce decurg din hipertrofierea si deformarea acestuia, derapajul etic in lumea afacerilor, relatia dintre sectorul public si cel privat, criza zonei euro, criza datoriilor suverane, modelul de crestere in economiile emergente europene, redistribuirea puterii in economia globala si constringeri de ordin ecologic. „Ca sa tragem linie, marea intrebare este cum sa fie «reparat» capitalismul in lumea industrializata pornind de la preceptul ca un sistem economic liber nu poate functiona fara piete, ca fara libertate economica nu avem creatie, dezvoltare, democratie. Dar economia libera poate fi mai buna sau mai rea; este nevoie de un sector public, de reglementari care sa tina cont de imperfectiunile pietelor, de imperative de ordin social si ecologic. Reinventarea capitalismului devine o problema de meditatie, interogatie sociologica si politologica nu atit pentru mediul academic, cit mai ales pentru cei care guverneaza in democratie. Daca nu vor fi gasite raspunsuri politice care sa linisteasca cetatenii, anomiile vor prolifera, tentatia autoritarista va cistiga, strigoi ai trecutului vor reinvia; libertatile civice, democratia ar pierde.” (Daniel Daianu)
Comandă online Cind finanța subminează economia și corodeaza democrația scrisă de Daniel Daianu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Economie si societate. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Cind finanța subminează economia și corodeaza democrația nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Daniel Daianu este unul dintre putinii economisti romani care au introdus elemente de dialog real. Preocuparea lui este una normala pentru un economist profesionist: intii descrierea deficientelor din nucleul sistemului si abia apoi urmarile si efectele periferice, in zona estica de exemplu. Daianu deplinge o lipsa de etica grava in zona finantelor mondiale, din ce in ce mai complicate si mai inaccesibile, dar si din ce in ce mai lipsite de scrupule in timp de criza. Abia apoi ajunge si la deficiente romanesti. Cind analizezi fara complexe provinciale capitalismul, nu mai stai sa-ti pierzi timpul cu chestiuni de „amprenta nationala”. (...) E bine de stiut insa ca avem voci de economisti seriosi in Romania care nu se mai entuziasmeaza de vreo zece ani in fata mirajului vestic. In unele chestiuni care la noi se discuta vag si in care nimeni nu-si asuma pozitii clare, Daianu este totusi hotarit.
Cind finanta submineaza economia si corodeaza democratia este o carte interesanta si utila, o carte neafectata nici de dogmatism si nici de scepticism. Stilul autorului este concis, alert si incitant. Experienta sa de profesor si de intelectual cu o vasta eruditie este evidenta. Neutra, pe cit a fost posibil, din punct de vedere axiologic si normativ, Cind finanta submineaza economia si corodeaza democratia este in ultima instanta o carte captivanta pentru cei care doresc sa anticipeze intr-o anumita masura mutatiile din lumea contemporana.
„In zona euro s-a produs o fractura care nu este de data recenta. Romania are un atu pe care nu trebuie sa il piarda. De aceea, eu sint impotriva aderarii Romaniei la zona euro daca nu sint indeplinite doua conditii. Daca economia nu este bine pregatita este un nonsens sa intri intr-un spatiu ale carui presiuni concurentiale te coplesesc. A doua conditie este functionarea buna a zonei euro. Aceasta zona este o casa cu defecte de constructie iar pina nu se vor remedia acestea, nu are rost sa intri”, a concluzionat Daianu.
Daianu a avertizat ca aparitia crizei a determinat erodarea clasei mijlocii, mai ales in tari ca Romania. „Polarizarea excesiva a societatii in bogati si saraci poate duce la deformari economice, sociale si chiar politice. In tara noastra s-a produs indepartarea elitelor politice de cetatean. Oamenii nu mai au incredere in viitor. Aceasta fractura se manifesta in mai multe tari europene, chiar si in SUA, se pune problema reformei finantarii in campaniile electorale. Intr-o tara cu multi cetateni saraci votul este manipulat. Pentru unii ajunsi acolo, politica inseamna trafic de influenta. Poti sa o duci bine ca politician in Romania, dar nu sa ajungi multimilionar”, afirma economistul. El se pronunta pentru un stat modern cu aplecare sociala si reglementari financiare mai stricte.
Volumul Cind finanta submineaza economia si corodeaza democratia, aparut si in editie digitala, reuneste texte privind criza unui tip de capitalism, cu implicatii de ordin social si politic. In volumul de fata, Daniel Daianu continua temele si conceptele expuse in alte doua carti aparute la Polirom Capitalismul incotro? (2009) si Incotro se indreapta tarile postcomuniste? (2000), nu insa fara a trage un semnal de alarma asupra dimensiunii sociale a acestei crize, care ingrijoreaza tot mai mult statele implicate, in unele tari vorbindu-se tot mai des despre o „generatie pierduta”. Pornind de la presupozitia ca libertatea economica sta la baza unei societati deschise, democratice, analizele reunite in volum abordeaza teme fundamentale pentru evolutia Uniunii Europene si a Romaniei in mod special: sistemul financiar si riscurile implicite de hipertrofierea acestuia, imperfectinile pietei si modul in care influenteaza economia libera, derapajul etic din industria financiara, aderarea la zona euro, modelul de crestere din economiile emergente europene, criza zonei euro si a datoriilor suverane sau constringerile de ordin ecologic.
Criza zonei euro și viitorul Europei
Polirom
Daniel Daianu, Rajeesh Kumar, Carlo D’Adda, Giorgio Basevi
9789734657186
280 pagini
An: 2016
Băncile centrale, criza și postcriza. România și Uniunea Europeană încotro?
Polirom
Daniel Daianu
9789734674121
400 pagini
An: 2018
Criza zonei euro și viitorul Europei
Polirom
Daniel Daianu, Rajeesh Kumar, Carlo D’Adda, Giorgio Basevi
9789734657186
280 pagini
An: 2016
Finantele intreprinderilor
Didactica si Pedagogica
206 pagini
An: 1993
Asigurari
Sitech
Gulei Gradinaru Gheorghe
326 pagini
An: 2007
Finante internationale. Manual universitar pentru invatamantul frecventa redusa
Sitech
Daniela Pîrvu
154 pagini
An: 2010
Finante publice, Editia a IV-a
Didactica si Pedagogica
666 pagini
An: 2004
Lexicon de finante-credit, contabilitate si informatica financiar-contabila, Volumele I si II
Didactica si Pedagogica
Gh. D. Bistriceanu, C. G. Demetrescu
364 pagini
An: 1981
Redefinirea dictaturii : cum îşi extinde China statul de supraveghere digitală şi ne provoacă
Humanitas
Kai Strittmatter, alexandrina panaite-cserkesz
9789735083250
336 pagini
An: 2024
Emanciparea României
Ecou Transilvan
Andrei Marga
9786303110790
269 pagini
An: 2023
Ambasadorii : diplomaţia de la Machiavelli până în timpurile moderne
Litera
Robert Cooper
9786303193403
512 pagini
An: 2023
Diplomaţie şi invidie
Niculescu
Emil Ghitulescu
9786063808982
480 pagini
An: 2023
Personalitatea totalitară
Mega
Ioan Dascalu, Dan‑Ioan Dascălu
9786060206354
264 pagini
An: 2023
Economie politica, Volumul I
Fundatiei Romania de Maine
Constantin Enache
328 pagini
An: 2009
Noi modele statistice in studiul durabilitatii produselor
Academiei Republicii Socialiste Romania
Viorel Gh. Voda
156 pagini
An: 1980
Managementul administratiei publice - curs universitar -
Sitech
Stoica Ion
212 pagini
An: 2010
Finantele intreprinderilor
Didactica si Pedagogica
206 pagini
An: 1993
Organizarea si rolul institutiilor si autoritatilor administratiei publice - Note de curs
Universitatea din Bucuresti
Romeo Paul Postelnicu
49 pagini
An: 2005