Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  34,90 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Editura:

Colecția: Curierul Judiciar

Anul apariției: 2012

Nr. pagini: 60 pagini

Categorii: Drept, Reviste / Almanahuri

Descriere

Editorialul din numărul de decembrie al Revistei Curierul Judiciar este dedicat unei lucrări de excepţie în curs de apariţie la Editura C.H. Beck, Noul Cod civil. Comentariu pe articole, inclusă în Colecţia Comentarii Beck. Cartea, ce va deveni cu siguranţă un instrument de lucru nelipsit pentru practicieni, este scrisă de reputaţi specialişti în materia dreptului civil aparţinând şcolilor de drept importante din România, având astfel o acoperire naţională doctrinară fără precedent.
Dan Lupaşcu, preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, răspunde în cadrul rubricii Dialoguri la câteva întrebări despre starea justiţiei şi alte câteva lucruri interesante. Rubrica este realizată în colaborare cu Juridice.ro.

Rubrica Curier legislativ subliniază cele mai importante modificări legislative din perioada 11 noiembrie – 31 decembrie 2011, incluzând o selecţie a celor mai importante acte publicate în Monitorul Oficial al României, excepţiile de neconstituţionalitate admise, precum şi RIL-urile admise şi publicate.

Lucian Criste prezintă decizia CEDO în cauza Pavalache c. România din 18 octombrie 2011, hotărâre prin care Curtea a sancţionat Statul român atât pentru condiţiile improprii de detenţie, cât şi pentru nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie, ca garanţie fundamentală protejată prin textul Convenţiei.

• Dreptul afacerilor
- comentariul unei decizii a înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia comercială, realizat de judecător drd. Mădălina Lungănoiu cu privire la efectele şi sancţiunea aplicabilă în caz de abuz de minoritate în cadrul unei societăţi comerciale.
- articolul semnat de conf. univ. dr. Camelia Florentina Stoica realizează un comentariu critic al regulilor aplicabile comunicării actelor de procedură în cadrul procedurii insolvenţei, autorul considerând că procedura reglementată de Legea nr. 85/2006 în ceea ce priveşte citarea şi comunicarea actelor de procedură ar trebui revăzută, cu luarea în considerare a principiilor care fundamentează drepturilor procesuale ale participanţilor la această procedură.

• Drept privat
- articolul semnat de judecător drd. Livia Chiriazi tratează condiţiile generale de validitate ale cererii de chemare în judecată, cu privire specială asupra nulităţii acesteia, arătându-se că numele părţilor şi obiectul cererii trebuie menţionate în cerere sub sancţiunea nulităţii absolute, dat fiind caracterul indispensabil pentru buna desfăşurare a procesului civil a acestor elemente, iar în ceea ce priveşte celelalte menţiuni pe care trebuie să le conţină obligatoriu cererea de chemare în judecată, doctrina este unanimă că lipsa lor atrage o nulitate virtuală şi relativă.

• Drept public
- articolul semnat de Domnica Focşăneanu, Cătălina Şuţa şi Diana Lupescu prezintă eforturile de codificare a legislaţiei în domeniul personalului din administraţia publică, realizate în cadrul proiectului „Un cadru legislativ mai coerent pentru o administraţie publică mai eficientă” finanţat prin Fondul Social European în cadrul Programului Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative”.

• Drept penal
- comentariul unei decizii a Tribunalului Mureş, Secţia penală, realizat de Procuror Cristian-Valentin Ştefan, privind admisibilitatea cererii de revizuire şi înţelesul noţiunii de „împrejurări noi” în sensul prevederilor Codului de procedură penală.
- articolul semnat de prof. univ. dr. Dumitru Virgil Diaconu reprezintă a treia parte dintr-o analiză a regimului medierii în procesele penale, autorul arătând că în cazul în care s-a apelat la procedura medierii înainte de sesizarea organului judiciar şi aceasta a eşuat, persoana vătămată poate recurge din nou la procedura medierii, deşi legea nu precizează expres în acest sens.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenţă îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CC, CJUE, IPI – octombrie 2011.
în cadrul rubricii Instrumente, Judecător Alina Petronela Moşneagu prezintă unele aspecte privind procedura de urmat în cazul amânării temporare a predării pentru motive umanitare, competenţa Biroului SIRENE de a sesiza autoritatea judiciară de executare în acest sens şi înţelesul noţiunii de motive umanitare.
Pentru a veni în sprijinul cititorilor în identificarea mai uşoară a articolelor de interes şi pentru oferirea unei viziuni de ansamblu asupra conţinutului revistei, Curierul Judiciar publică în acest număr Tabla de materii pe anul 2011.


Comandă online Curierul Judiciar, Nr. 12/2011 la 34,90 lei, tiparită la editura CH Beck face parte din colecția Curierul Judiciar în anul 2012. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Curierul Judiciar, Nr. 12/2011 nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.