Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,99 LEI
Autor(i): Samuel Beckett , Samuel Beckett
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor "Samuel Beckett"
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 616 pagini
Tip copertă: cartonata
ISBN: 9789734625918
Categorii: Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Premiul special pentru traducere acordat de USR, Filiala Sibiu, pentru anul 2011
Traducere din limba engleza si note de Veronica D. Niculescu
Samuel Beckett este laureat al Premiului Nobel pentru Literatura (1969), unul dintre cei mai profunzi si originali scriitori ai secolului XX.
Cel de‑al doilea volum din Seria de autor „Samuel Beckett“ reuneste trei romane din prima perioada de creatie a scriitorului: Murphy (1938), Watt (1953) si Vis cu femei frumoase si nu prea (1992). Scrise in limba engleza si presarate cu numeroase detalii autobiografice, acestea se supun inca intr‑o oarecare masura canoanelor romanesti legate de intriga, personaje si decor, deschizind vasta galerie de antieroi beckettieni cu trei figuri memorabile – Murphy, Watt si Belacqua –, solipsistul indolent, cugetatorul solitar si eternul crai. Limbajul, caracteristic prozei cu puternice influente joyceene, este incarcat de eruditie si intertextualism, ce devin pe alocuri obscure, de inventii lexicale, dar si de jocuri de cuvinte sclipitoare, de o poeticitate cuceritoare si de un umor negru care atenueaza viziunea sumbra a scriitorului asupra existentei. Tragedia lipsei de sens, a incoerentei si confuziei generale ce guverneaza existenta umana traverseaza toate cele trei romane ca o muzica de fond obsesiva, gasindu‑si expresia cea mai pura in ingenioasele experimente stilistice care fac din Beckett un virtuoz al limbajului.
„Watt este primul vagabond metafizic al scriitorului nenumitului. El intra ca servitor, pe o perioada determinata, in slujba domnului Knott, care isi schimba neincetat infatisarea si ale carui planuri par sa se supuna unor legi oculte. Casa lui Knott este un univers inchis, riguros ordonat, in care nu se petrece nimic. Cele mai marunte evenimente, precum vizita acordorilor de pian sau cea a unui ciine «venit pe lume» pentru a termina mincarea lasata in farfurie de Knott, sint «incidente de o claritate formala si cu un continut impenetrabil». Watt cauta neincetat un sens si vrea sa atinga aceasta claritate formala. Curind, ne instiinteaza Sam, naratorul, limbajul lui se deterioreaza pina la a deveni «un soi de convulsie fonica». Beckett urmareste posibilitatile libertatii in inchisoarea predestinarii.” (Le Monde)
„Viziunea unica a lui Beckett asupra lumii, forta limbajului si umorul sau ironic sint cele care atrag oamenii sa-i citeasca proza si piesele de teatru. Mesajul lui e clar: vietile noastre sint scurte si brutale, in cea mai mare parte caracterizate de suferinta si nefericire, cu exceptia poate a citorva scurte episoade de placere. Cea mai intensa dintre acestea este satisfactia sexuala, care are doar un singur scop – sa aduca pe lume o alta generatie destinata suferintei.” (John Calder, The Importance of Samuel Beckett)
„Murphy este un roman extravagant, nostim, clocotitor, la limita dintre deriziune si umor. Stilul lui Samuel Beckett imbraca mii de fatete, uneori este baroc si straniu, adesea impregnat de o poezie luminoasa, intotdeauna sensibil si captivant.” (Edith Fournier)
Comandă online Opere II. Murphy. Watt. Vis cu femei frumoase și nu prea la 9,99 lei scrisă de Samuel Beckett , Samuel Beckett, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor "Samuel Beckett". cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Opere II. Murphy. Watt. Vis cu femei frumoase și nu prea nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
(...) o noua, exceptionala, aparitie. Este vorba de Samuel Beckett Opere II, Murphy. Watt. Vis cu femei frumoase si nu prea (Editura Polirom, 2012, traducerea – extrem de dificila si de laborioasa – si notele de Veronica D. Niculescu), aparitie care completeaza volumele de proza din limba romana ale scriitorului irlandez. De ce este foarte important acest ultim – ca aparitie – volum din Beckett? Pentru ca abia acum avem in romaneste acest corpus de texte beckettiene absolut necesare pentru a evalua corect dimensiunea unui autor-artist, nu foarte lesne de digerat.
Cele trei romane din al doilea volum al operelor beckettiene – Murphy, Watt si Vis cu femei frumoase si nu prea – reprezinta o aparitie de exceptie (…). In ciuda absurdului si a tragicului, personajele beckettiene nu renunta niciodata si asta le face frumoase. In toata aceasta comedie neagra care pare a fi opera beckettiana, fiintele sale aduc cu ele un puternic mesaj optimist, prin spiritul de aventura, prin goana lor neostenita catre libertate si prin increderea in puterea sinelui. Inerti sau aventurieri infatigabili, si-ar putea lua viata de sute de ori de la capat, gonind dupa o clipa de ragaz: „Vom sta asa intreaga noapte,/ Intreaga noapte asa vom sta,/ Asa vom sta intreaga noapte,/ Sta-vom intreaga noapte asa./ O bezna, stare, rasuflare,/ Noaptea asa, noi noaptea asa,/ Un mic ragaz in goana mare./ Si-o goana, goana spre ragaz”.
Si acest volum, ca si primul, contine fictiunea in proza a autorului irlandezo-englezo-francez, numai ca de data aceasta avem trei romane aproape legendare: Murphy (1938), Watt (1953) si Vis cu femei frumoase si nu prea (1992). Urmind exemplul disciplinei numite „kafkologie”, la fel de bine ar putea exista si o beckettologie exegetica teoretica si aplicata. Spre deosebire insa de oricare alt autor canonic occidental, opera lui Beckett nu este una exclusiv literara & dramatica. Ea se intinde de la performance, pantomima si coregrafie si pina la video art, radio art, sound art si cinema.
Editura Polirom a intregit in 2012 profilul laureatilor Nobel publicati: Opere II (Murphy, Watt, Vis cu femei frumoase si nu prea, traducere din engleza de Veronica D. Niculescu) si Opere IV (Cum e si Mercier si Camier, romane traduse din franceza de Gabriela si Constantin Abaluta) incheie integrala bilingva a lui Samuel Beckett.
Molloy. Nuvele si texte de nefiinta. Cum e. Mercier si Camier
Univers
Samuel Beckett
494 pagini
An: 1990
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Bronisław Wildstein, Bronislaw Wildstein, Constantin Geambasu
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Omul fara insusiri, Volumele I-V
Univers
Robert Musil
2015 pagini
An: 1995
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Căpitanul e dus cu pluta şi marinarii au fugit cu vasul
Polirom
Charles Bukowski, cristian neagoe
9789734691333
176 pagini
An: 2022