Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Andrei Oisteanu
Editura: Polirom
Colecția: Seria de autor Andrei Oisteanu
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 608 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734625628
Categorii: Sociologie, Carte nefolosită, Beletristica, Folclor / Etnografie / Etnologie
Ediţia a III‑a, revăzută, adăugită şi ilustrată
Volum distins cu Premiul Academiei Române, Marele Premiu al ASPRO, Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, Premiul revistei Sfera politicii, Premiul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Premiul Fundaţiei „Sara & Haim Ianculovici” (Israel), Premiul B’nai B’rith Europe (Bruxelles).
Volumul prezintă originea, evoluţia temporală şi spaţială, supravieţuirea sau dispariţia clişeelor ce compun portretul fizic, profesional, spiritual, magico-mitic şi religios al „evreului imaginar” în spaţiul cultural românesc. Este de asemenea analizat modul în care antisemitismul popular l-a influenţat pe cel intelectual şi politic, de la jumătatea secolului al XIX-lea pînă astăzi. Abordînd tema din perspectiva şi cu instrumentele antropologiei culturale, autorul reface portretul-robot al evreului imaginar şi evaluează diferenţele dintre acesta şi evreul real.
„Mă fascinează cuprinsul cărţii lui Andrei Oişteanu. Se vede imediat că este altceva: tratarea decontractată a unei teme grave şi delicate. Importanţa şi într-un sens metodologic mai general (cum se construieşte o imagine, adesea atît de diferită de modelul sau real), cartea ne invită să ne regindim istoria, raporturile noastre cu ceilalţi şi cu noi înşine.” (Lucian Boia)
„O carte în chip urgent necesară. Nimeni nu era mai potrivit să o scrie decît Andrei Oişteanu, cu răbdarea, precizia, echilibrul şi umorul cu care ne-a obişnuit de multă vreme. Cititorul va petrece cîteva ceasuri de lectură pasionantă şi, dacă e om întreg, va cădea pe gînduri…” (Andrei Pleşu)
„Andrei Oişteanu şi-a utilizat excelent erudiţia. E o carte foarte valoroasă şi necesară. Nimeni dintre cei interesaţi de istoria antisemitismului est-central-european, de naţionalismul radical şi de populismul etnocentric n-ar trebui să o rateze.” (Vladimir Tismăneanu, (Times Literary Supplement)
„Andrei Oişteanu a compus o superbă lucrare de cercetare care va servi ca o sursă fundamentală pentru viitoare lucrări privind rădăcinile culturale ale receptării evreilor, nu numai în România, dar şi într-un context mai larg, est-central-european.” (Alex Drace-Francis, East European Jewish Affairs)
„Este o carte foarte documentată şi inteligent scrisă. E o analiză explicită a multor teme privind imaginea evreului, fiind o critică implicită a unei componente importante a culturii române. Mai presus de toate, e o carte foarte curajoasă.” (Moshe Idel, din prefata la editia americana, University of Nebraska Press, 2009)
„Raportul ambiguu pe care România continuă să îl întreţină cu propriul ei trecut recent, grevat de dubla experiență a fascismului şi a comunismului, rezultă a fi puțin cunoscut publicului francez. Este vorba de un naționalism susținut de o istorie îndelungată de prejudecăţi cărora le-au căzut pradă chiar şi personalităţi culturale de vîrf aşa cum arată antropologul specializat în studiul antisemitismului, Andrei Oișteanu, în cartea sa Imaginea evreului.” (Nicholas Weill, Le Monde).
Comandă online Imaginea evreului in cultura romana scrisă de Andrei Oisteanu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Seria de autor Andrei Oisteanu. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Imaginea evreului in cultura romana nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Andrei Oisteanu este un cercetator de o eruditie impresionanta. Imaginea evreului in cultura romana este o carte erudita, originala, o carte de sinteza in acelasi timp, si care se citeste cu foarte mare placere. Este o lectura pasionanta. O lucrare clasica a culturii romanesti. Deci este o lucrare inconturnabila, o lucrare, as spune, definitiva.
Nu sint – o spun si in carte – adeptul unor ierarhii la antisemitism. Nu putem acorda locul I, locul al II-lea si locul al III-lea: nemtii, austriecii si romanii medalia de bronz. Sint impotriva intocmirii unor ierarhii la antisemitism asa cum facem la atletism. Ecuatia este infinit de complexa, indicatorii sint greu de cuantificat si, ca atare, nu este revelatoare o astfel de ierarhizare. Insa pozitia noastra fata de un personaj ca Ion Antonescu este revelatoare. Daca un om omoara cinci oameni din zece nu inseamna ca i-a salvat pe ceilalti cinci (…) Mai este astazi importanta o carte ca Imaginea evreului in cultura romana? Pe coperta a patra a volumului domnul Lucian Boia scrie ca, citind-o, este un bun exercitiu care „ne invita sa ne regindim istoria, trecutul”. Este perfect adevarat, dar as adauga ca este si un bun exercitiu de a ne percepe prezentul.
Regalul il reprezinta Imaginea evreului in cultura romana, o piesa de referinta a culturii romane. Andrei Oisteanu este un enciclopedist profesionist, animat de o vocatie a sintezei cum rar intilnim in cultura romana actuala. Imaginea evreului este o carte extrem de pasionanta si de convingatoare, o carte care deconstruieste si care priveste cu un calm de naturalist un inventar horror de stereotipii, in special negative (sint si pozitive), cu privire la evrei in cultura romana. Este o carte de care cultura romana a avut si are mare nevoie, pentru ca este si un exercitiu terapeutic.
Cartea Imaginea evreului in cultura romana este una dintre cele mai importante lucrari de imagologie etnica de la noi. Asa dupa cum marturiseste autorul, scopul cercetarii sale este acela de a reconstitui trasaturile «evreului imaginar», precum si modul cum acestea au influentat perceptia «evreului real». De remarcat obiectivitatea si echilibrul lui Oisteanu. El nu este de acord cu afirmatii potrivit carora romanii ar fi fost cei mai mari antisemiti (cf. Hannah Arendt): «Nu cred ca putem intocmi clasamente internationale la antisemitism, asa cum facem la atletism». Nu trebuie trecute sub tacere manifestarile antisemite, dar in acelasi timp el observa ca «mitologizarea» unui antisemitism romanesc visceral este daunatoare.
Am citit, cu aproape mereu prezenta stringere de inima, curajoasa si totusi bine-cumpanita carte a lui Andrei Oisteanu, Imaginea evreului in cultura romana. Dupa lectura m-am simtit imboldit s-o reiau si sa notez, in primul rind din capitolul «Evreul bun, evreul rau», citeva ziceri din popor sau sintagme pe tema in speta. […] Tinind o dreapta masura, operind cu un desavirsit bun simt, virtuti pe care le putem constata in intreaga sa remarcabila carte, dl. Oisteanu se disociaza ferm de teoriile care pretind ca inteligenta este o trasatura genetica innascuta a evreului.
Sexualitate și societate. Istorie, religie şi literatură (Ediția a II-a. Revăzută, adăugită şi ilustr
Polirom
Andrei Oisteanu
9789734676019
744 pagini
An: 2018
Sexualitate și societate. Istorie, religie şi literatură (Ediția a II-a. Revăzută, adăugită şi ilustr
Polirom
Andrei Oisteanu
9789734676019
744 pagini
An: 2018
Traditii si obiceiuri romanesti
Alias Publishing
9786068945781
146 pagini
An: 2021
Superstitiile poporului roman in asemanare cu ale altor popoare vechi si noi
Saeculum
Gh. F. Ciausanu
9789738455559
332 pagini
An: 2014
Pastoritul la Botiza
Etnologica
Ciprian Coc
9786060670100
192 pagini
An: 2021
Cartea etnografului. Colectii muzeale, obiceiuri si traditii populare
Cartdidact
Maria Ciocanu
9789975335430
528 pagini
An: 2019
Lumina teologica a colindelor romanesti
Basilica a Patriarhiei Romane
Colectiv
9786062903343
336 pagini
An: 2020
Croitorul de nunţi : ghidul tău pentru o nuntă fără cusur
Creator
Mihai Trif
9786060297475
134 pagini
An: 2024
Inovare socială prin practica în asistenţa socială : abordări sustenabile, practici de impact şi schimba
Institutul European
Roxana Ateşoae, Ana Maria Lazarescu, Victor Nicolaescu, , Daniela Ancuta Tompea
9786062403737
150 pagini
An: 2023
Salt în gol de pe marginea lumii : schiţe de antropologie politică
Cetatea de Scaun
Catalin Avramescu
9786065376472
252 pagini
An: 2023
Râsul Patriarhilor,Fascinaţia tradiţiei,Devastatio Constantinopolitana : o antropologie a deriziunii în pa
Spandugino
Teodor Baconschi, trad. din lb. franceză de Dora Mezdrea, trad. din lb. franceză de Dorel Bucur
9786306543243
688 pagini
An: 2023
The Quest for identity in Norwegian-American immigrant narratives : correspondences with the Romanian immigran
Presa Universitara Clujeana
Ioana-Andreea Muresan, Ioana Andreea Mureşan
9786063718427
294 pagini
An: 2023
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Căpitanul e dus cu pluta şi marinarii au fugit cu vasul
Polirom
Charles Bukowski, cristian neagoe
9789734691333
176 pagini
An: 2022