Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 28,00 LEI
Autor(i): Jon Krakauer
Editura: Humanitas Fiction
Colecția: Raftul Denisei
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 240 pagini
ISBN: 9789736893292
Categorii: Literatura universala, Beletristică și critică
In sălbăticie s-a menţinut peste doi ani pe lista bestsellerurilor New York Times; a primit YALSA Best Books for Young Adults Award în 1997; este nominalizat la YALSA Popular Paperbacks în 2012. Filmul omonim, regizat în 2007 de Sean Penn, cu Emile Hirsch, Vince Vaughn şi Kristen Stewart, a fost recompensat cu două Globuri de Aur şi nominalizat la două premii Oscar.
Povestea emoţionantă a morţii tânărului Chris McCandless în sălbăticia Alaskăi în 1992 stârneşte reacţii intense în societatea americană. Jon Krakauer, colaborator al revistei Outside, publică un articol pe această temă, impresionat de asemănarea dintre povestea tânărului şi propriile lui experienţe, dar şi ale altora dinaintea lor. După o minuţioasă cercetare, Krakauer scrie In sălbăticie, refăcând traseul lui McCandless, urmărindu-l pas cu pas, stând de vorbă cu oamenii pe care acesta i-a cunoscut în ultimii doi ani de viaţă. Cartea reconstituie puzzle-ul complicat al motivaţiei care l-a condus către un sfârşit tragic. Krakauer trasează o serie de paralele între destinul lui McCandless şi al altor tineri, purtaţi, înaintea lui, de aceleaşi idealuri, tineri dispăruţi fără urmă, înghiţiţi de abisul sălbăticiei. Autorul ajunge la concluzia că atracţia exercitată de teritoriile virgine asupra spiritului american este extraordinar de puternică. Chemării instinctive i se adaugă adesea formaţia intelectuală, care nu face decât să intensifice acest imbold, cum se întâmplă în cazul lui McCandless. Dar natura, privită dincolo de perdeaua de iluzii ţesută de scriitori, poate fi adesea surprinzătoare şi nemiloasă.
Comandă online In salbaticie la 28,00 lei scrisă de Jon Krakauer, tiparită la editura Humanitas Fiction face parte din colecția Raftul Denisei. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul In salbaticie nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Am făcut câteva însemnări în legătură cu această carte, în majoritatea lor sunt număre paginilor la care găsesc perle de înțelepciune, cuvinte care ar suna foarte bine citate. Iar acum, aleg să nu le folosesc pentru că mi-am dat seama, undeva pe la jumătatea cărții, că nu citesc o poveste, ci o dramă reală iar faptul că putem să-i dăm orice conotații vrem noi mi se pare periculos. Chris McCandless (sau cum își zicea el: Alexander Supertramp) a fost victima propriilor alegeri și nenorocului dar nu i se poate reproșa că nu și-a trăit viața cum a crezut de cuviință. Faptul că Jon Krakauer poate să empatizeze atât de bine cu tânărul călător se vede și se simte foarte clar în acest reportaj sub formă de carte. Și în ciuda faptului că empatizează cu McCandless, mi-a plăcut că autorul prezintă faptele obiectiv, cu păreri de la ambele capete ale baricadei. Faptul că Chris a plecat nepregătit e accentuat, la fel cum este și faptul că s-a descurcat un an de zile pe drumuri fără prea multe provizii. Dar cine este acest Chris McCandless, zis și Alex Supertramp? Un idealist care a dorit să se depărteze de civilizație și de materialism cât de mult posibil, pentru o perioadă de regăsire. După ce a absolvit universitatea, și-a donat toate economiile în scopuri caritabile și a plecat să străbată America ajungând până în Mexic. A plecat cu o mașină veche pe care a abandonat-o când bateria a cedat și a continuat să facă autostopul și să folosească canoea când acest lucru a fost posibil. Țelul final a fost să ajungă în Alaska, în mijlocul sălbăticiei. Din însemnările rămase în jurnalul lui reiese că deși dorul de călătorie îl avea în sânge, dacă ar fi reușit să scape cu viață din marea lui călătorie, ar fi revenit înapoi în societate, vrând să devină un membru implicat în binele comunității. Pe lângă aventurile jurnalistice, dialogurile purtate cu oameni care l-au cunoscut pe Chris McCandless și ideile care l-ar fi putut mâna pe acesta în călătoria vieții lui, în cartea sa, autorul mai prezintă și o aventură proprie din tinerețea lui în care și-a asumat niște riscuri imense, pentru a face o paralelă între viața lui și a lui McCandless. Această parte, descrisă spre sfârșit nu mi s-a părut relevantă și cumva, am simțit că diminuează importanța dramei omului care a încercat să-și depășească limitele în mijlocul naturii. Eu am citit cartea, după ce am văzut filmul și le recomand pe amândouă în aceeași măsură, cartea fiind scrisă într-un stil direct, fără termeni de specialitate (sau dacă apar, sunt explicați imediat). Efectul final este dublu. Pe de o parte, este o carte care te avertizează asupra pericolelor de a pleca nepregătit și slab informat și pe de cealaltă parte îți deschide apetitul de aventură și călătorie spre locuri frumoase și sălbatice, departe de tehnologia modernă și de grijile cotidiene.
Casa de la Riverton
Humanitas Fiction
Kate Morton
9789736893186
440 pagini
An: 2017
Orele indepartate
Humanitas Fiction
Kate Morton
9789736895906
520 pagini
An: 2013
Frumusete si intristare
Humanitas Fiction
Yasunari Kawabata
224 pagini
An: 2018
Pazitoarea tainei
Humanitas Fiction
Kate Morton
434 pagini
An: 2012
Minciuni pe canapea
Humanitas Fiction
Irvin D. Yalom
9786067792034
392 pagini
An: 2017
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Mc Mafia - Crime fara frontiere
Curtea Veche
MISHA GLENNY
396 pagini
An: 2009
Dragoste la Rio
Alcris
Catherine GEORGE
256 pagini
An: 1995
Zana gheturilor
Alcris
Jane Silverwood
166 pagini
An: 1995
Printul de aur
Eminescu
Constantin Cuza
256 pagini
An: 1971
Al doilea motiv
Ion Creanga
Constantin Georgescu
586 pagini
An: 1972