Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Emir Kusturica , Emir Kusturica
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 312 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734623921
Categorii: Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba franceza si note de Daniel Nicolescu si Dan Radu Stanescu Autobiografia unuia dintre cei mai indragiti si nonconformisti regizori contemporani Publicat prima oara la Belgrad, in octombrie 2010, sub titlul Moartea e un zvon neverificat, volumul Unde sint eu in toata povestea asta? reprezinta debutul literar al lui Emir Kusturica. Cartea indragitului regizor deapana o poveste ce porneste din vremurile de scoala, cind Iuri Gagarin zbura prima oara in spatiu, traverseaza tragedia destramarii Iugoslaviei si a razboiului din Bosnia-Hertegovina si ajunge pina in ziua de azi, la prietenia cu celebrul star hollywoodian Johnny Depp si la expatrierea in Franta. Cele mai fascinante sint divagatiile, care cuprind, de data aceasta in scris, intr-un stil deosebit de plastic si antrenant, minunatele imagini cu care sintem deja familiarizati din filmele sale: povestile nebunesti din Balcani, personajele sentimentale, uneori grotesti, insa debordind de viata. „Cred in arta ca forma de terapie pentru oamenii care s-au saturat sa fie manipulati, si sint din ce in ce mai multi. Paradoxul acestei carti este ca vorbeste in acelasi timp despre memorie si despre uitare intr-o epoca in care fiinta umana are tendinta sa uite din ce in ce mai repede, ba chiar sa ignore trecutul ce nu este pus in mod voit in lumina.” (Emir Kusturica) „Unde sint eu in toata povestea asta? nu este o autobiografie atotcuprinzatoare. Autorul nu povesteste despre turnarea nici unuia dintre filmele sale, cu toate ca Underground ar fi meritat un intreg capitol. Emir zaboveste in schimb, precum Tolstoi, asupra copilariei, adolescentei si tineretii sale. Asupra gloriei tatalui si asupra apar-tamentului cu doua camere al mamei, asupra timpului secretelor amoroase. (…) Unde sint eu in toata povestea asta? este primul lucru pe care Kusturica l-a scris singur, dupa ce i-a invitat pe cei mai buni autori sirbi si bosniaci in viata – Abdulah Sidran, Gordan Mihić, Dušan Kovačević – sa i se alature la scrierea scenariilor pentru filmele sale. Acest lucru confera cartii o latura inedita, neasteptata, care face din ea una dintre cele mai savuroase lecturi ale momentului pentru iubitorii de cinema si iubitorii libertatii de gindire din Serbia.” (Le Point) „Acest film baroc, unde ironia se disputa cu extravaganta, e semnat de Emir Kusturica. De fapt, este viata sa, pe care o povesteste intr-o autobiografie minunat de balcanica, la fel ca si titlul sau.” (Le Figaro Magazine)
Comandă online Unde sunt eu în toată povestea asta? scrisă de Emir Kusturica , Emir Kusturica, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Unde sunt eu în toată povestea asta? nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Unde sint eu in toata povestea asta? exprima foarte bine acea viziune paradoxala a lui Kusturica asupra vietii, ca duet al uitarii si al memoriei, al trairii si al observatiei, mai ales. Senzatia stranie ca nu facem parte din filmul vietii noastre, derulat doar prin lentilele de multe ori reci, neputincioase ale mintii, e dublata de vulcanul teluric al singelui balcanic, pus pe-o bataie sanatoasa fie pe maidanele din Sarajevo, fie pe plajele de la Cannes, fara discriminare.
Cei care s-au lasat vreodata cuceriti de filmele lui Emir Kusturica vor gasi aceasta autobiografie din bucati, intitulata Unde sint eu in toata povestea asta? (Editura Polirom, 2012), la fel de atragatoare, de colorata si de incarcata de excese ca si creatia cinematografica a bosniacului. Cred chiar ca adjectivul care l-ar caracteriza cel mai bine pe Kusturica ar fi tocmai acesta: excesiv. E o trasatura care se remarca si in marile sale filme (…) Pasional, posesiv si dezlantuit – asa apare Kusturica in volumul sau de memorii. E evident ca ii place aceasta imagine a lui, dar e la fel de clar ca e una corecta si, mai presus de toate, cuceritoare.
Superbe amintirile lui Kusturica, cam doua treimi din carte, si cu un final extraordinar, care scapa de discursivitatea ei patimasa ultima treime. Toti ciudatii din Sarajevo se intilnesc aici, de pe vremea cind orasul mai facea parte din Iugoslavia, atotputernicul Tito nu dadea nici un semn ca o sa moara vreodata, zidurile aveau urechi conectate la birourile politiei politice, iar micul Emir se straduia sa n-ajunga nimic de capul lui.
Autobiografia lui Emir Kusturica poate fi considerata si o cronica a fostei Iugoslavii, scrisa pentru cinefili. Oamenii din Sarajevo, absurdul, comentariile subversive alimentate de licorile bahice ale fostilor partizani, sforile trase la partid si ritualurile de initiere din cartierele sarace ale orasului multietnic se desfasoara ca-ntr-o sala de cinema, unde vegheaza un singur portret… al marelui Tito, vesnic hulit in familia lui Kusturica.
Asemenea marilor cineasti moderni, Emir Kusturica a pastrat o legatura vitala cu locul natal chiar si dupa ce a parasit Iugoslavia. Conflictele interetnice aveau un ecou dureros in constiinta lui. Autobiografia lui Kusturica mi-a aratat si fata nevazuta a conflictelor din Iugoslavia, asa cum numai artistii pot avea curajul s-o redea, si mi-a stirnit o sete de cinemateca, unde astept sa ruleze, ca-n vremurile bune, un film regizat de Fellini.
Străin în căsnicie
Polirom
Emir Kusturica
9789734655106
272 pagini
An: 2015
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997
Drumuri si raspintii
Univers
Feodor Abramov
310 pagini
An: 1976
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Căpitanul e dus cu pluta şi marinarii au fugit cu vasul
Polirom
Charles Bukowski, cristian neagoe
9789734691333
176 pagini
An: 2022