Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 24,03 LEI
Autor(i): Ibn Sina (Avicenna)
Editura: Polirom
Colecția: Biblioteca Medievala
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 194 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734606566
Categorii: Filosofie universala, Filosofie, Filosofie, Carte nefolosită
Editie trilingva Traducere din limba araba, studiu si bibliografie de George Grigore Note si comentarii de George Grigore, Alexander Baumgarten, Paula Tomi si Madalina Pantea Tabel cronologic de Gabriel Bituna Transcriere critica a versiunii latine a tratatului si a comentariilor lui Andrea Alpago (1546) impreuna cu traducerea comentariilor in limba romana de Alexander Baumgarten Operele filosofiei arabe traduse in latina au influentat enorm evolutia intregii culturi occidentale, care s-a dezvoltat problematic si terminologic raportandu-se la aceste texte ca la niste surse. Constituit intr-un gen autonom de scriere filosofica, comparabil cu cartea a V-a a Metafizicii aristotelice, acest tratat este un indrumar in vocabularul avicennian. Traducerea Cartii definitiilor in limba romana pune la dispozitia cititorilor un instrument pentru intelegerea sistemului filosofic al autorului. Reproducerea, pentru prima data intr-o editie moderna, a versiunii comentate a lui Andrea Alpago, din 1546, si glosarul de termeni de la finalul volumului arata modul in care tratatul a patruns in cultura latina si identifica termeni din traditia greaca, de la Aristotel la comentatorii sai si sursele grecesti ale neoplatonismului arabo-latin, care stau la baza conceptelor avicennismului.
Comandă online Cartea definițiiilor la 24,03 lei scrisă de Ibn Sina (Avicenna), tiparită la editura Polirom face parte din colecția Biblioteca Medievala. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Cartea definițiiilor nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Ibn Sina (Avicenna), unul dintre filosofii fara de care Europa ar fi aratat altfel, a aparut in colectia „Biblioteca medievala”, coordonata de Alexander Baumgarten, a editurii Polirom, cu un volum trillingv: Cartea definitiilor, in araba, latina (traducere de Andreea Alpago in 1546) si romana (traducere de George Grigore – acelasi care a transpus in limba romana Coranul). Demersul, de mare seriozitate, beneficiaza de note si comentarii ample si de un util tabel cronologic si de o „harta a peregrinarilor” invatatului, iar cititorul isi poate forma (daca stie araba, greaca si latina) propria parere asupra modului in care Ibn Sina a „transferat anticii” in Europa meidevala.
Acum avem in limba romana cartea care, in opinia multora, detine cheia descifrarii gindirii / vocabularului lui Avicenna. Notele, comentariile, tabelul cronologic sint binevenite, cu atit mai mult cu cit sint alcatuite de cunoscatori ai limbilor / culturilor din care provin textele reproduse / comentate.
Conform teoriei lui Avicenna, metafizica nu-l poate avea drept subiect decit pe Dumnezeu, caci el nu este dat ca fiind presupus; totusi, el poate fi cercetat ca obiect. Cum este posibil? Pentru filosoful persan, distinctia intre materie si forma devine distinctia intre posibil si necesar. Materia reprezinta posibilitatea, iar forma necesitatea. De ce ni se pare importanta aceasta tema? Deoarece ni se pare indreptatita critica care i-a fost adusa: „derivarea tuturor existentelor din existenta necesara nu este o creatie intentionata, caci o intentie creatoare ar implica o multiplicitate in natura Unului, care este insa cu desavirsire simpla: divinitatea este cauza nu in virtutea vreunei intentii ci a propriei sale esente [...] astfel incit divinitatea si lumea sint coeterne”. Nimic nu se poate sustrage necesitatii absolute. Ginditorii crestini nu vor putea niciodata sa accepte acest determinism radical.
Ibn Sina incepe lucrarea printr-o strategie – obisnuita in acele timpuri – de evaziune auctoriala. Lucrarea ar fi rezultatul „rugamintilor” si indemnurilor prietenilor de a realiza definiitiile unor lucruri. Continua prin a arata cite dificultati ridica incercarea de a defini un cuvint si care sint greselile pe care le poate face cineva in operatiunea definirii. Ibn Sina subliniaza, in sfirsit, diferenta dintre definire si descriere. Pe parcursul lucrarii, autorul face trimiteri la „inteleptii” (se refera, fireste, la filosofii greci) care i-au inriurit modul de a gindi.
Filozoful Ibn Sina, cunoscut in Europa sub numele de Avicenna (latinizarea ebraicului Aven Sina) este una dintre personalitatile complexe care nu pot fi privite doar din unghi stiintific. Dincolo de operele medicale si de cele filozofice, prin care ii continua pe Aristotel si pe alti greci – in asemenea masura, incit unii comentatori contesta orice noutate in textul avicennian–, scrierile sale „initiatice” (al-hikma al-mašriqiyya, „intelepciunea orientala”), care, cum spune H. Corbin, „orienteaza” catre lumea ideilor, a inteligentei (ratiunii active, „faptuitoare”, al- ‘aql al-fa‘‘al ), vadesc si influenta gindirii persane (sfera mai degraba metafizica; in timp ce sfera lingvistica araba e logica, exacta).
Despre numele divine. Teologia mistică (ediţie bilingvă)
Polirom
Sf. Dionisie Areopagitul, Marilena Vlad, Dionisie Areopagitul
9789734676774
368 pagini
An: 2018
În ce privințe se deosebește Aristotel de Platon
Polirom
Georgios Gemistos Plethon
9789734684090
192 pagini
An: 2021
Despre iubire
Polirom
Andreas Capellanus
9789734624409
392 pagini
An: 2012
Istoria Filozofiei Antice (Prea Fericitul Parinte Iustin )
Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române
Nicolae Balca
379 pagini
An: 1982
Influenta lui Hegel asupra lui Taine teoretician al cunoasterii si al artei
Academiei Republicii Socialiste Romania
D. D. Rosca
313 pagini
An: 1968
Cetatea Soarelui (Campanella)
Stiintifica
Tommaso Campanella
131 pagini
An: 1959
Opere, VI (Platon)
Stiintifica si Enciclopedica
Platon
485 pagini
An: 1989
Istoria Gindirii Antice, Volumul al II-lea (Comentarii Aristotelice)
Stiintifica si Enciclopedica
383 pagini
An: 1982
Numire și necesitate
Polirom
MIRCEA DUMITRU, SAUL KRIPKE
9789734686865
208 pagini
An: 2021
Frumusețea va mîntui lumea și alte eseuri (ediția 2021)
Polirom
Ion Vianu
9789734685431
496 pagini
An: 2021
Problema răului în limitele doctrinare ale creștinismului tradiţional
Paralela 45
BIȘA Dan-Robert
9789734727476
360 pagini
An: 2018
În ce privințe se deosebește Aristotel de Platon
Polirom
Georgios Gemistos Plethon
9789734684090
192 pagini
An: 2021
Reconsiderari filozofice
Rao Books
9786067761238
An: 2016
Introducere in filosofie
Cugetarea - Georgescu Delafras
Al. Posescu
368 pagini
An: 1944
Puterea sufleteasca. Editia definitiva
Casei Scoalelor
Constantin Radulescu-Motru
416 pagini
An: 1930
Minima moralia
Cartea Romaneasca
Andrei Plesu
158 pagini
An: 1988
Stefan Zeletin - Un romantic al filosofiei romanesti
Centrului Cultural Dunarea de Jos
Stefan Zeletin, Adrian Michiduta, Viorel Burlacu
148 pagini
An: 2010
Istoria Filozofiei Antice (Prea Fericitul Parinte Iustin )
Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române
Nicolae Balca
379 pagini
An: 1982