Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 49,00 LEI
Autor(i): Dinu Pillat
Editura: Humanitas
Colecția: Seria de autor Dinu Pillat
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 388 pagini
ISBN: 9789735036188
Categorii: Jurnale/Corespondenta, Beletristică și critică
Al treilea volum al seriei de autor Dinu Pillat, Spectacolul rezonanţei (titlu ales de Monica Pillat pentru a evidenţia diversele nuanţe ale criticii de receptare, specifice viziunii autorului), are ca punct de plecare ediţia lui George Muntean, Dinu Pillat. Itinerarii istorico-literare, 1978. Cartea cuprinde studiile critice din perioada 1942–1974, distribuite tematic în secţiunile: Scriitorul ca personaj, Principiul reverberaţiei şi Lecturi. Addenda include pagini din corespondenţa lui Dinu Pillat cu câţiva intelectuali de renume precum Cezar Petrescu, Lucian Blaga, G. Călinescu, Dumitru Micu, Ov.S. Crohmălniceanu etc.
„Demersul lui Dinu Pillat [...] este invers celui călinescian, cu care are totuşi comună poziţia iniţială în faţa materialului adunat: la G. Călinescu imaginaţia merge în fascicole dilatante, expansive, în vreme ce la Dinu Pillat imaginaţia acţionează în fascicole concentrate, ca un «laser». De aceea şi textele respective sunt de o foarte strânsă economie, însumând, surprinzător, un extrem de redus număr de pagini. [...] Imaginaţia nu este numai, cum îndeobşte se crede, darul fabulaţiei; ea este în primul rând şi în mod esenţial întemeiată pe simţul realului, e însuşirea de a instaura imagini irevocabile, ceea ce Dinu Pillat, cu metoda sa «behavioristă», a realizat magistral în arta sa de biograf şi portretist.“ (Alexandru PALEOLOGU, 1976)
„Ca şi Ion Pillat, poetul zonelor medii ale sensibilităţii, Dinu Pillat este criticul prob, care nu urmăreşte seducerea cititorilor prin jocurile de artificii ale inteligenţei. Amândoi, la lectură, îţi lasă un sentiment de securitate şi de încredere. Acele «côteaux modérés» pe care Sainte-Beuve şi le asuma, în critica lui, sunt şi perspectivele poetice ale tatălui, şi acelea critice ale fiului.“ (Şerban CIOCULESCU, 1978)
„El nu abordează o singură temă sau sferă de preocupări, ci preferă subiectul global, pagina concentrată, unde trebuie spus tot despre tot. Selecţia sa e riguroasă şi tot ceea ce ţine de sfera detaliului, eliminat. Non multum, sed multa este dictonul lui, după cum ar putea foarte bine să fie multum in parvo. Este aici o rigoare de om de cultură şi de spirit enciclopedic rafinat, pentru care secretul existenţei e de a nu abuza în chip nepermis de interlocutor. [...] Reprimându-şi cu bună ştiinţă coarda analitică, Dinu Pillat este prin ceea ce scrie un avar, dar un avar care n-a pierdut facultatea de comunicare atât de pregnantă la toţi Pillateştii şi pe care Dinu pare a o fi moştenit de la tatăl său.“ (Mircea POPA, 1978)
Comandă online Spectacolul rezonantei. Eseuri, evocari, sinteze la 49,00 lei scrisă de Dinu Pillat, tiparită la editura Humanitas face parte din colecția Seria de autor Dinu Pillat. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Spectacolul rezonantei. Eseuri, evocari, sinteze nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Tinerete ciudata. Moartea cotidiana. Jurnalul unui adolescent
Minerva
Dinu Pillat
248 pagini
An: 1984
Moartea cotidiana
Dacia
Dinu Pillat
165 pagini
An: 1979
Moartea cotidiana
Vatra
Dinu Pillat
218 pagini
An: 1946
Ion Barbu
Minerva
Dinu Pillat
174 pagini
An: 1982
Inchisoarea noastra cea de toate zilele, Volumul al II-lea (1953-1955)
Albatros
Ion Ioanid
366 pagini
An: 1991
Jurnalul unui burlac. Conversatii cu mama
Bookzone
Emilia Bendeac
320 pagini
An: 2020
Amintiri de vinatoare
Ceres
Traian Ulea
150 pagini
Inclestarea cu Moartea - Din jurnalul unui chirurg
Tineretului
Ion Vintila
183 pagini
An: 1966
Scrieri Alese, Volumul al II-lea (Girleanu)
Pentru Literatura
Emil Girleanu
486 pagini
An: 1963
Nicoara Potcoava, Editie 1959
Tineretului
Mihail Sadoveanu
433 pagini
An: 1959
Cintecul iubirii
Tineretului
Liviu Rebreanu
264 pagini
An: 1960
Intre rai si pamant
Litera
Nora Roberts
366 pagini
An: 2019
Structuralismul
Editura pentru Literatura Universala
Virgil Nemoianu
206 pagini
An: 1967
Repere culturale australiene
Eikon
Elena Florea
112 pagini
An: 2012