Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Eowyn Ivey
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 328 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734628339
Categorii: Literatura nord-americana, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba engleza de Veronica D. Niculescu Copila de zapada, primul roman al lui Eowyn Ivey, a fost numit de critici „un debut magic”, „cuceritor, poetic si fermecator”. Aparuta in 2012 in Statele Unite, cartea a ajuns pe lista de bestselleruri a The New York Times, dar si pe selecta lista britanica Waterstones 11, cu cele mai bune romane de debut. Tot in 2012, Eowyn Ivey a obtinut prestigiosul UK National Book Award, la categoria "International Author of the Year" pentru romanul de debut. Copila de zapada (2012) imbina admirabil atmosfera de basm a tinuturilor acoperite de zapada din Alaska si realitatea dura a vietii de fermier intr‑o regiune salbatica, neprietenoasa, care nu‑si dezvaluie usor secretele. Ajunsi deja la jumatatea vietii, Jack si Mabel se lupta sa‑si cladeasca o viata noua in Alaska anilor ’20, insa durerea pricinuita de lipsa copiilor sapa o prapastie tot mai adinca intre ei. Intr‑o clipa de exaltare, la caderea primei zapezi din an, cei doi cladesc o copila de zapada cu chip delicat, buze trandafirii si par balai. Nu mica le este insa mirarea a doua zi, cind descopera ca fetita de zapada a prins viata, ca si cum povestea Snegurocikai, ce incintase copilaria lui Mabel, ar fi devenit dintr‑odata realitate. Din acea clipa, Faina, copila de zapada, va deveni parte din familie si prezenta ei delicata, candida, zglobie le va schimba vietile pentru totdeauna. Copila de zapada impleteste cu subtilitate si sensibilitate realismul magic al scriitorilor sud‑americani cu o proza dura, viguroasa, dramatica in stilul lui Jack London. „Pornind de la un vechi basm rusesc, scriitoarea isi deapana povestea despre dezolare emotionala si spatiala, despre indelungi suferinte si pierderi intr-un minunat melanj de duritate si delicatete.” (Sunday Times) „O bijuterie a artei nordice a povestirii. Oricine a cunoscut apasarea unei ierni lungi si alinarea adusa de o carte buna citita la gura sobei va aprecia cu siguranta Copila de zapada.” (John Straley) „O poveste incintatoare despre iubire, speranta si supravietuire in Nordul inghetat.” (Daily Mail)
„Daca Willa Cather si Gabriel García Márquez ar colabora la o carte, aceasta ar fi Copila de zapada. Este o realizare absolut remarcabila – un amalgam intre magia cea mai diafana, mai feerica si realitatile aspre ale vietii de fermier in salbaticia Alaskai. Admirabil conceputa, minunat istorisita, aceasta poveste are fragilitatea intortocheata a unui fulg de nea si onestitatea fireasca a tarinei de sub picioarele noastre, realitatea tulburatoare a unui vis in noapte. Ne fascineaza si ne merge la suflet. Merge neobosita inainte chiar si atunci cind se opreste o clipa asupra miracolului vietii si al lumii in care traim.” (Robert Goolrick)
Carte recomandata de
Comandă online Copila de zăpadă scrisă de Eowyn Ivey, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Copila de zăpadă nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Pe linga faptul ca este romanul de debut al scriitoarei Eowyn Iwey (…), Copila de zapada m-a interesat si pentru ca rar am nimerit, in mijlocul verii, o carte in care mai mereu e frig si ninge ca-n povesti. (...) Eowyn a surprins cu talent (unii au comparat-o cu Jack London) atmosfera din care parca lipseste numai Mos Craciun. Scriitura este cinematografica, simpla, pe tipar american (...) Bazindu-se pe o poveste cu origini ruse, Eowyn Ivey a scos in evidenta faptul ca, uneori, daca nu intotdeauna, un cuplu nu este tocmai fericit fara cel putin un copil (…). Existenta poate fi praf daca nu adaugi citeva ingrediente pe care Eowyn le picura cu maturitate printre rinduri.
Eowyn Ivey a tesut un roman pe scenariul basmului batrinilor fara copii, care se trezesc cu o fetita a iernii si a zapezii in coliba lor. Copila de zapada are cite un motto plasat la inceputul fiecarei parti (romanul are trei parti ce respecta scenariul basmului): citate din povestile ce i-au inspirat scriitoarei cartea, ele compun omise en abyme ingenioasa. (…) Eowyn Ivey regaseste un filon ce parea uitat, de la romantism incoace, cel al prozei ce se hraneste din folclor si reda cititorului o inocenta pierduta printr-un roman inteligent si fermecator.
Frumoasa poveste din Copila de zapada aduce cu ea deziluzie, alienare, duiosie, fragilitate, frumusete, incertitudine, afectiune blinda si tacuta, renuntari mute, sentimentul de a fi viu doar in plin miracol, doar in cautarea nalucilor ascunse printre crengile copacilor – secretate toate in imagini puternice si simple.
Ce ti-e si cu tehnica asta a bulgarelui de zapada! Cresti, cresti – vorba unui personaj al lui Marin Moraru – si nu stii ce cresti. Mai ales cind peste botul de zapada e suflata si niscaiva magie melancolica de basm rusesc... Cam pe-aici isi face de lucru povestea acestui roman de debut al nord- (chiar foarte nord-) americancei Eowyn Ivey, recent aparut la el acasa, in Alaska, si mintenas tradus, iata, si la noi. O poveste tihnita, numai buna de citit vara. Un roman-frapiera in care votca ruseasca se brumeaza alaturi de spumosul demidulce hollywoodian.
Copila de zapada, romanul de debut al scriitoarei Eowyn Ivey, este genul acela de carte care poate placea, cu mici nuante, oricui. E o carte care nu risca nimic, scrisa cuminte, corect si previzibil, al carei farmec vine tocmai din mixul atent dozat de elemente nordice, bucati de basm, o scriitura linistita, imagini sugestive si intimplari cu valoare simbolica. Daca ar fi sa o aseman cu ceva, ar fi cu ilustratiile acelea frumos facute, ce sugereaza o lume la limita dintre real si vis, un pic stranii, rarefiate (...). Sau cu un film din Nordul indepartat, rece (...), cu o poveste simbolica si vag moralizatoare.
Lunga vara la Venetia
Minerva
Henry James
294 pagini
An: 1994
McTeague. O intimplare din San Francisco
Univers
Frank Norris
310 pagini
An: 1973
O Tragedie Americana, Volumul I
Editura pentru Literatura Universala
Theodore Dreiser
633 pagini
An: 1961
Obstacole
Medicala
Lloyd C. Douglas
9733901717
368 pagini
An: 1992
O Tragedie Americana, Volumul I
Pentru Literatura
Theodore Dreiser
325 pagini
An: 1965
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Lunga vara la Venetia
Minerva
Henry James
294 pagini
An: 1994
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997