Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Vasili Grossman , Vasili Grossman
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XX
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 256 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734628865
Categorii: Literatura rusa, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba rusa si note de Radu Parpauta Prefata de Robert Chandler Vasili Grossman este autorul romanului Viata si destin (Polirom, 2010), una din capodoperele literaturii ruse si universale, „unul dintre cele mai indraznete acte de condamnare a sistemului sovietic din cite s-au scris vreodata.” (The Wall Street Journal) Volumul de fata aduce laolalta povestiri, nuvele, eseuri, articole si scrisori, oferindu-ne o perspectiva mai larga asupra vietii si operei lui Vasili Grossman. Cititorul va descoperi de aceasta data nu doar scriitorul disident, ci un autor viu, care contureaza cu entuziasm si idei socialiste, dar care surprinde cu subtilitate si miscari sufletesti opuse orbirii ideologice. In sine, Drumul ofera prilejul de a intilni fragmente ale unui scriitor confirmat al anilor ’30-’40, precum si texte ale unui observator fin al fenomenului totalitar. Din selectia povestirilor fac parte „In orasul Berdicev” din 1934 (orasul natal al lui Grossman, din Ucraina de astazi), precum si una dintre lucrarile sale mai tirzii, „Mama”, o povestire despre viata unei fetite adoptate de un membru aflat la conducerea NKVD-ului, care ajunge in orfelinat dupa destituirea tatalui ei, fara sa-si aminteasca multe despre parintii adoptivi, parte esentiala dintr-un cosmar colectiv de care toata lumea isi dorea sa uite. Volumul include, de asemenea, textul complet al infioratoarelor relatari de la Treblinka – o prima analiza a mecanismelor care pun in miscare un lagar al mortii, studiul „Madona Sixtina” – o meditatie asupra artei si atrocitatii, precum si doua scrisori ale autorului adresate mamei sale moarte, in vremuri dintre cele mai sumbre. „Povestirile adunate in acest volum dezvaluie detalii mai putin cunoscute ale vietii in Rusia sovietica si arata preocuparile lui Grossman fata de indoielile si teroarea ce macina umanitatea.” (The Guardian) „Toate povestirile lui Vasili Grossman ii arata abilitatea de a alege tocmai acele momente hotaritoare pentru soarta unui om si de a le pune in mijlocul celor mai importante evenimente ale timpului sau. Astfel iese la suprafata caracterul personajelor.” (Times Literary Supplement)
„Povestirile lui Grossman sint atit de emotionante pentru ca autorul lor nu cosmetizeaza perspectiva asupra personajelor si asupra situatiilor in care se afla acestea. Ele combina relatarea jurnalistului cu fascinatia fata de felul in care oamenii indura cele mai neplacute evenimente din istoria lor.” (Metro)
Carte recomandata de
Comandă online Drumul scrisă de Vasili Grossman , Vasili Grossman, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XX. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Drumul nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Grossman n-o ia nici pe drumul batatorit al realismului socialist, chiar daca in anii ‘30 e de partea regimului. Impresionant in cartea asta e sa vezi, de la o povestire la alta, cum Grossman, care s-a luptat sa publice in Pravda – si a izbutit! – si care a fost trimis de Stalin corespondent de presa pe front, isi pierde increderea in puterea sovietica: devine sceptic si in cele din urma disident, fara sa se desparta insa de ideile lui de stinga. Intr-o povestire, Grossman mai crede ca arestarile si deportarile in gulag pot avea si deznodamint fericit. Mai tirziu isi da seama ca mecanismul comunist de tocat destine brevetat de Lenin si dus la perfectiune de Stalin nu e cu nimic mai prejos decit metodele nazistilor.
Personajele lui Jack Kerouac din renumitul roman On the road, Dean Moriarty si Sal Paradise, par, la prima vedere, cu adevarat marginale: tineri care nu vor sa se integreze in societate, care fumeaza iarba, asculta Bebop jazz si vagabondeaza prin America anilor ’50. O adevarata provocare pentru americanul de rind de atunci, care traia dupa modelul familie, casa, masina si cariera. Dar, pe de alta parte, cei doi nu erau deloc marginali: ei corespundeau unui spirit, unui nou mod de a trai care avea sa cucereasca multi tineri americani. Este vorba de ceea ce s-a numit mai apoi Beat-Generation.
Drumuri si raspintii
Univers
Feodor Abramov
310 pagini
An: 1976
Opere, Volumul al IV-lea - Povestiri (1886)
Cartea rusa
Anton Pavlovici Cehov
488 pagini
An: 1956
Asediul
Tineretului
Vera Ketlinskaia
702 pagini
An: 1955
Trei dorinte
Tineretului
V. L. Nemtov
262 pagini
An: 1952
Nemurire
Cartea rusa
Alexei Iugov
367 pagini
An: 1954
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997
Drumuri si raspintii
Univers
Feodor Abramov
310 pagini
An: 1976