Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Mikkel Birkegaard , Mikkel Birkegaard
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 352 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734625406
Categorii: Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba daneza de Gabriela Sauciuc Autorul bestsellerului international Biblioteca umbrelor (Polirom, 2011), tradus pina in prezent in saptesprezece limbi Frank Føns, un scriitor de succes in lumea thrillerului, isi datoreaza celebritatea scenelor dure din romanele pe care le scrie. Cind insa fictiunea paraseste paginile cartii si coboara in strada, cind crimele din povestile celebrului scriitor devin realitate, lumea lui Frank se tulbura; astfel se naste Condamnat la moarte (2009), un roman in care fictiunea devine granita dintre viatasi moarte. O crima inchisa intre paginile unui roman devine realitate si transforma existenta celui care a asternut‑o pe hirtie. Frank Føns este un autor de romane ce‑si circumscriu spectrul dintre crima si groaza. Faimoase pentru descrierile viscerale si mortile violente, un periplu in lumea ororii, cartile sale nu l‑au pus in fata raspunderii scriitorului pina cind este descoperit cadavrul unei femei al carei ucigas a respectat intocmai ceea ce Frank Føns crease in ultima sa carte, inca nepublicata. Coincidenta este prea mare, Frank isi da seama ca cineva ii foloseste manuscrisul sustras ca ghid pentru a ucide. Singura cale pentru a pune capat crimelor este sa devina detectiv, misiune complicata, cu atit mai mult cu cit trebuie sa se descurce pe cont propriu. Condamnat la moarte reuseste sa captiveze cititorul prin complexitatea protagonistului, prin depasirea cliseului horror, prin problemele pe care le pune – responsabilitatea artistului, atunci cind realitatea imita arta, iar editorii urmaresc doar sporirea vinzarilor – si prin finalul straniu. „Condamnat la moarte pune cititorilor sai o intrebare esentiala: Are fantezia vreo influenta asupra lumii in care traim? Ei, cind esti un scriitor care imagineaza lumi horror, intrebarea asta incepe sa te cam sperie.” (Mikkel Birkegaard) „Avertisment: daca sinteti slabi de inger, nu cititi Condamnat la moarte. Imaginile nu tocmai blinde, scenele care-si dezvaluie dramatismul in momentele cele mai neasteptate fac din cartea lui Mikkel Birkegaard un pol al suspansului in care timiditatea nu-si are locul.” (Rich Westwood) Carte recomandata de:
Comandă online Condamnat la moarte scrisă de Mikkel Birkegaard , Mikkel Birkegaard, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XXI. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Condamnat la moarte nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Condamnat la moarte este un thriller cu accente horror, iar acest horror nu vine din descrieri super-singeroase (...), ci din atmosfera creata in jurul personajului principal, Frank Føns. Un scriitor de succes in lumea thrillerului, Føns isi datoreaza celebritatea scenelor dure din romanele pe care le scrie. Cind insa fictiunea paraseste paginile cartii si coboara in strada, cind crimele din povestile sale devin realitate, lumea lui Frank se tulbura. Foarte tare! Caci aceste crime il duc la cartile scrise de-a lungul anilor si la fericirile si dramele traite in paralel: cum a cunoscut-o pe fosta lui sotie si cit de fericiti au fost pina ce ea a descoperit ca el isi imagina torturi ingrozitoare asupra copiilor – pe care da, le punea in romane.
Daca te intrebi ce se mai poate face dintr-o combinatie a clasicului motiv al manuscrisului gasit si o intriga politista, si ea destul de clasica – scriitorul de romane horror, terorizat de un „copycat” care transforma in realitate crimele brutale descrise in carti –, Mikkel Birkegaard iti ofera un raspuns mai mult decit satisfacator: bestsellerul sau Condamnat la moarte reuseste sa transforme chiar si aceste subiecte tocite intr-o naratiune imprevizibila si, in acelasi timp, marcata de o puternica interogatie asupra granitei dintre fictiune si realitate: cit de greu este sa opresti fictiunea sa nu se transforme in realitate, mai ales in cazul scrierilor ce dau friu celor mai cumplite porniri violente?
O carte se naste in mintea scriitorului si este influentata de amintirile sale. De aceea aceesi carte nu poate fi scrisa de doi oameni – fiecare va avea o versiune, cladita pe propriile amintiri. Dar eu rareori imi folosesc experientele direct. E o gluma veche, ca n-ar trebui sa insulti un scriitor pentru ca te va ucide in urmatoarea carte, dar personajele mele nu reflecta niciuna dintre persoanele pe care le cunosc. Poate ca utilizez anumite trasaturi ale unor persoane reale, dar mereu mai sint multe alte ingrediente in acest amestec, din documentare sau imaginatie. Frank cel din carte e diferit. El se foloseste de romanele sale pentru a se razbuna pe cei despre care crede ca l-au tradat. Am stiut de la inceput cum va fi povestea si cum se va sfirsi. Imi plac povestile care nu sint liniare, cele in care nu esti sigur de ce e real si ce nu si am incercat sa fac la fel in roman. Sint foarte multe thrillere pe piata, asa ca am incercat sa aduc unul care sa fie diferit.
Chiar daca are, pe alocuri, structura unui thriller, Birkegaard atinge teme cit se poate de serioase: raportul dintre fictiune si realitate, dintre creatie si inspiratie, dintre public si autor. In romanul lui Birkegaard elemente de constructie apartinind genului thriller sau politist devin metafore pentru sursele de tortura ale scriitorului, mereu presat de public, critica si neputinte: crimele din romanul autorului danez par a fi demonstrative – ele nu sint doar mijloace de terorizare sau de exprimare a admiratiei psihopate, ci par sa fie un soi de concretizare a dreptului la lectura critica asumat de cititori (...). Dincolo de aparentele sinistre, romanul lui Birkegaard se dovedeste o autentica biografie profesionala a activitatii scriitoricesti, cu toate provocarile morale si psihologice pe care aceasta le instantiaza.
Am scris Condamnat la moarte ca o poveste a cuiva care este judecat in functie de ceea ce gindeste si scrie, si dupa ce am publicat cartea, am fost si eu abordat de citiva cititori care considerau ca e ceva in neregula cu mine daca pot sa construiesc scene atit de inspaimintatoare. Mi-au sugerat sa ma duc sa ma tratez. Am fost eu insumi judecat pornind de la o opera de fictiune si am devenit victima propriei mele capcane.
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Aventura unui fotograf in La Plata
Echinox
Adolfo Bioy Casares
144 pagini
An: 1997
Drumuri si raspintii
Univers
Feodor Abramov
310 pagini
An: 1976
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Căpitanul e dus cu pluta şi marinarii au fugit cu vasul
Polirom
Charles Bukowski, cristian neagoe
9789734691333
176 pagini
An: 2022