Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 57,75 LEI
Autor(i): Emil Brumaru
Editura: Polirom
Colecția: OPERE -> Emil Brumaru
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 656 pagini
Tip copertă: cartonata
ISBN: 9789734627837
Categorii: Jurnale/Corespondenta, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura romaneasca
Prefata de Livius Ciocarlie
Vizualizati recenzia cartii in emisiunea "Omul care aduce cartea"
"Daca ar exista un Premiu Nobel pentru scrisori, el ar trebui acordat lui Emil Brumaru." (Alex Stefanescu, Evenimentul zilei)
Al treilea volum din operele lui Emil Brumaru contine corespondenta autorului cu citiva dintre cei mai cunoscuti autori din literatura si critica romaneasca. Scrisorile sale catre Lucian Raicu, Alex. Stefanescu, Leonid Dimov, Serban Foarta, Radu Petrescu, Florin Mugur sau Ilie Constantin – unele aparute in periodice, altele inedite – deschid o usa spre o lume privita (si redata) uneori ironic, alteori grav, dar intotdeauna cu acea sinceritate ce pare a fi una dintre coordonatele esentiale ale autorului. „Fiecare sintagma este holofrastica si datatoare de beatitudine. Piperul zdrobit in piulitele lui Brumaru capata insusiri vrajitoresti. De parca poetul insusi este tocat, gatit si reinviat intr-o bucatarie-laborator in care Dumnezeu, invitat sa ia loc pe scaunel, sade acolo sfios si nu-ndrazneste sa intervina, desi tare-ar dori s-o faca. «Intreaga omenire – spunea Gottfried Benn – se hraneste din citeva intilniri cu sine, dar cine se intilneste cu sine? Citiva doar, si atunci sint singuri.» Eu sint inclinat sa cred ca Emil Brumaru este unul din acesti citiva.” (Leonid Dimov) „Eu cred ca Emil Brumaru este un poet mare cu univers restrins. Restrins e un fel de a spune, cita vreme include mai tot ce ne inconjoara, in deplina fuziune cu cuvintele care numesc. Restrins, totusi, acest univers, pentru ca nu cuprinde mult din ce e omenesc. Mare poet, pe de alta parte, pentru ca are ce este necesar: un impuls puternic, venit din zonele adinci, si un alambic in care, vegheat cu luciditate, produsul acelui impuls se transforma in altceva si chiar in contrarul sau. Impulsul e sexualitatea, adica senzorialitatea facind corp comun cu senzualitatea, iar produsul final e candoarea, gratia si chiar ceva mai inalt, de ordin spiritual. Intr-un rind, Emil Brumaru se intreaba daca avem corespondente memorabile in literatura romana. Avem citeva. Si sigur este ca la sirul lor se adauga acum, incintator, tulburator, acest volum.” (Livius Ciocarlie)Comandă online Opere III. Cerșetorul de cafea la 57,75 lei scrisă de Emil Brumaru, tiparită la editura Polirom face parte din colecția OPERE -> Emil Brumaru. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Opere III. Cerșetorul de cafea nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Niciun alt poet de azi nu are farmecul lui Emil Brumaru. In stiloul lui nu se gaseste cerneala, ci parfum frantuzesc. Nu este vorba, nici pe departe, de calofilie. Poetul se infurie adesea, face aprecieri pline de cruzime la adresa unor contemporani, foloseste in public cuvinte licentioase, dintre acelea interzise minorilor. Dar in orice situatie are gratie. Te face sa te gindesti la o printesa furioasa (sau la un personaj feminin din propria lui poezie: "Glycera are vergi cu care bate/ nervoasa, portocalele prea dulci..."). De curind, lui Emil Brumaru i-a aparut volumul III din "Opere". Primele doua cuprind toate poeziile sale. Acest volum, al treilea, de peste 650 de pagini, contine scrisorile trimise de Emil Brumaru, de-a lungul anilor (mai exact, inainte de 1989), lui Lucian Raicu, Leonid Dimov, Serban Foarta, Radu Petrescu, Alex. Stefanescu, Ilie Constantin, Florin Mugur. Lista celor alesi de poet pentru a le scrie dovedeste dupa cum se vede bun-gust! Imi amintesc vremurile fericite cind primeam cite o scrisoare de la Emil Brumaru ZILNIC. Pe plic, la "expeditor", statea scris: "Emil Brumaru, Rezervatia naturala de ingeri, Dolhasca" (acolo a locuit si a lucrat el un timp ca medic). Deschideam delicat plicul, cu un coupe-papier din otel de Toledo, primit in dar de ziua mea, si gaseam inauntru texte de a caror frumusete ma imbatam, dar si desene intentionat- naive (reprezentind, de exemplu, un ideal al lui Emil Brumaru, femeia cu trei sini), mai cuceritoare, in candoarea lor, decit cele ale lui Dan Perjovschi. Cele mai numeroase si mai inspirate scrisori din colectie sunt cele adresate lui Lucian Raicu si Florin Mugur. Poetii lipsiti de talent ar putea sa-si extraga din ele provizii de imagini, ironii sclipitoare si intorsaturi de fraza fanteziste pentru o suta de ani. Daca ar exista un Premiu Nobel pentru scrisori, el ar trebui acordat lui Emil Brumaru.
M-a intrigat intotdeauna expresia „a scrie in draci”! Am scris mult despre ingeri, insa. Ba chiar, la un moment dat, ma iscaleam Ingerul Emil Brumaru pe plicurile trimise prin posta. A scrie in draci despre ingeri e visul meu neimplinit inca! (...) Sper sa fi folosit toate cuvintele posibile si-n poezii si-n scrisori. Sint un cititor inversunat de dictionare. Cind mi-am facut rost de Dictionarul limbii romane, in 19 volume, de la Editura Academiei, am fost un om fericit! Ce-mi mai trebuia? Sufletul meu zburda melancolic printre expresii si locutiuni, ca printre papadii si brusturi… Cuvintele tabu sint ca roua, proaspete, trebuie doar sa stii cum si unde sa le plasezi… Si sa o faci ca pe ceva foarte normal.
Exista, in viata scriitorilor, momente de criza; e un truism, dar poate mai subtila este constatarea ca doar marii scriitori resimt pina in celule aceasta dramatica experienta si sint capabili sa o transforme intr-una creativa. Ei bine, da, uneori poate iesi mare literatura tocmai din consemnarea taioasa, neiertatoare a acestei derute. Fie ca se schimba registrul, fie ca se cauta forme noi de exprimare – in cazurile fericite, blocajele creative deschid o bresa catre altceva, indeamna la experimentalism. Este si cazul lui Emil Brumaru. Inregistrindu-si cu frecventa cotidiana dezamagirile, disperarile, tristetile, dar si bucuriile (ale simturilor, in special), poetul se mentine, si o stie foarte bine, in jurul poeziei. O tatoneaza, ii da tircoale, o adulmeca. Pe scurt, cauta sa revina, inventariindu-si nostalgiile, in preajma starii aurorale, in care a trait cocolosit ca intr-o copilarie prelungita, intr-un spatiu al luminii pure (Dolhasca). Cele mai multe dintre scrisorile lui Emil Brumaru sint pagini inconfundabile, care poarta pecetea unui stil inconfundabil. Poetul este unul de cele mai multe ori inchis precum Iona in chit, intr-un univers domestic care parca-l stringe, dar il si linisteste. Desi se plinge adesea de rutina, are o placere adorabila de a descrie obiectele care il inconjoara (am ezitat, dar nu o mai fac: si femeile admirate pe strada sint de incadrat in aceasta generoasa categorie). Una peste alta, prin aceasta carte deloc imprevizibila, „cersetorul de cafea” da, asa cum remarca intr-o prefata extrem de rafinata si specialistul numarul unu in aceasta problema, Livius Ciocirlie, una dintre „marile corespondente” ale literaturii romane. Asta pentru ca Emil Brumaru traieste literatura cu un patos care nu are cum sa nu cucereasca orice cititor.
Desi este o carte voluminoasa (…) am parcurs-o pe nerasuflate: este savuroasa. Emil Brumaru nu are doar profesia de scriitor, domnia sa are dubla specializare, fiind si cititor. Avind o diploma de medicinist, este indreptatit sa ne vorbeasca de „lecturi pansament” (…). Sau scrie despre curentul literar pe care-l reprezinta si arata cum au invadat ei lumea: „oniricii vin cu trenul plin de morcovi” (…), iar limbajul folosit este indreptat catre ori „pentru demitizarea cuvintelor tabu” (…).
600 de pagini de epistole sint o opera in sine si, o spun din capul locului, una absolut extraordinara. Caci scrisorile lui Emil Brumaru, scrise intre anii 1968-1981, sint partea nevazuta a planetei sale poetice si, deci, parte esentiala din ea. Aceste pagini sentimentale sint la fel de emotionante precum cele despre nesiguranta si neputinta poeziei sau despre frica de boala si de imbatrinire, pasaje care aduc in scrisori tot umanul din spatele scrisului. Ce mai, scrisorile lui Emil Brumaru sint o capodopera!
Dulapul Indragostit
Cartea Romaneasca
Emil Brumaru
236 pagini
An: 1980
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Acel Martie
Stefan
Olivia Odăianu
9789731183343
206 pagini
An: 2022
Două ţări insulare, euro-mediteraneene, Republica Cipru, Republica Malta
Rovimed Publishers
Doru Ciucescu
9786060890027
206 pagini
An: 2022
Cvartetul Voces - destinul excelenţei
Junimea
Dan Prelipceanu, Dan Prelipcean
9789733725565
188 pagini
An: 2022
Cum mi-am mâncat masca
Paralela 45
Jan Cornelius
9789734736379
320 pagini
An: 2022
Inchisoarea noastra cea de toate zilele, Volumul al II-lea (1953-1955)
Albatros
Ion Ioanid
366 pagini
An: 1991
Jurnalul unui burlac. Conversatii cu mama
Bookzone
Emilia Bendeac
320 pagini
An: 2020
Amintiri de vinatoare
Ceres
Traian Ulea
150 pagini
Inclestarea cu Moartea - Din jurnalul unui chirurg
Tineretului
Ion Vintila
183 pagini
An: 1966
Scrieri Alese, Volumul al II-lea (Girleanu)
Pentru Literatura
Emil Girleanu
486 pagini
An: 1963
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Căpitanul e dus cu pluta şi marinarii au fugit cu vasul
Polirom
Charles Bukowski, cristian neagoe
9789734691333
176 pagini
An: 2022