Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Salman Rushdie
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor "Salman Rushdie"
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 704 pagini
Tip copertă: cartonata
ISBN: 9789734630813
Categorii: Literatura engleza, Literatura universala, Beletristică și critică, Biografii / Memorialistica, Carte nefolosită
Traducere din limba engleza si note de Dana Craciun
La 14 februarie 1989, de Ziua indragostitilor, Salman Rushdie a fost sunat de un jurnalist de la BBC, care i-a spus ca fusese „condamnat la moarte” de ayatollahul Khomeini. Atunci a auzit pentru prima data cuvintul fatwa. Ce crima comisese? Era autorul romanului intitulat Versetele satanice, acuzat de a fi fost „impotriva Islamului, a profetului si a Coranului”.
Asa incepe aventura extraordinara prin care un scriitor a fost obligat sa intre in subterana, sa se mute in permanenta dintr-o casa in alta, sub protectia echipelor inarmate de politie. I s-a cerut sa aleaga un pseudonim pe care politia sa-l poata folosi. S-a gindit la scriitorii lui preferati si la diverse combinatii intre numele lor; atunci i-a venit ideea: Conrad si Cehov – Joseph Anton.
Cum traiesc un scriitor si familia sa cu amenintarea mortii deasupra capului, mai bine de noua ani? Cum poate acel om sa-si vada de scris? Cum se indragosteste el si, mai ales, cum ii trece? Cum ii modeleaza disperarea actiunile si gindurile, ce anume il impiedica sa-si indeplineasca destinul, cum invata sa-si infrunte dusmanii? In extraordinarele memorii pe care le avem in fata, Salman Rushdie spune pentru prima data aceasta poveste: povestea uneia dintre cele mai importante batalii date pentru libertatea cuvintului in vremurile noastre. El vorbeste despre realitatea, citeodata intunecata, citeodata amuzanta, a convietuirii cu politisti inarmati, despre legaturile strinse care s-au format intre el si cei care-l protejau, despre lupta lui pentru a obtine intelegerea si sprijinul guvernelor, ale sefilor de agentii de securitate, ale directorilor de editura, ale jurnalistilor si ale celorlalti scriitori si, in fine, despre cum si-a recistigat libertatea.
O carte de o onestitate si o directete iesite din comun, convingatoare, provocatoare, emotionanta si de o importanta vitala. Si aceasta pentru ca Salman Rushdie a trait primul act al unei drame ce se petrece inca, in fiecare zi, in toata lumea.
Comandă online Joseph Anton: Memorii scrisă de Salman Rushdie, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor "Salman Rushdie". cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Joseph Anton: Memorii nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Joseph Anton este o autobiografie a autorului care sta de vreo doua decenii in exil, condamnat la moarte in 1989 de ayatolahul Khomeini pentru ceea ce scrisese in Versetele Satanice, o lucrare considerata a fi impotriva Islamului, Profetului si Coranului. S-a pus o recompensa pe capul lui Rushdie, iar scriitorul a trebuit sa dispara, schimbindu-si numele, mutindu-se dintr-o tara in alta, dar scriind, scriind in continuare si chiar tinind jurnale, cu gindul la acea zi cind isi va fi dator siesi sa puna toata aceasta experienta intr-o carte. (...) Ani mai tirziu isi aminteste de acea perioada intr-un volum de memorii scrise la persoana a treia (pentru ca persoana intii i se parea „prea narcisista”).
Marturia unui om haituit, confesiunea unui om cu o viata de familie destramata, traind incognito, sub protectia serviciilor speciale britanice sau americane, dar si a anonimatului. Tonul naratiunii este foarte anglo-saxon – un Kazantzakis ar fi injurat si blestemat la fiecare pas –, iar detaliile relatate sint uneori simpatice. Un roman nonfiction, avind ca erou principal un scriitor de prestigiu (…) Exista si o parte amuzanta a acestor aventuri existentiale consumate departe de ochii lumii. Si de cei ai presei. Sigur ca viata lui Sir Salman Rushdie a fost mereu in pericol. Dar nu reiese de nicaieri ca viata lui ar fi fost de netrait. Povestile amoroase – sub protectia serviciilor secrete – sint de tot hazul. O carte simpatica, ce cucereste prin autenticitate si autoironie.
Cu putin timp inainte de aparitia in romaneste a memoriilor lui Rushdie, premiul pus pe capul romancierului a crescut cu o jumatate de milion de dolari, incit a ajuns de trei ori mai mare ca premiul Nobel. Ayatollah-ul Khomeini era pe moarte in 1989, cind a emis fatwa prin care musulmanii erau indemnati sa-l omoare pe autorul Versetelor satanice si pe toti cei care avusesera legatura cu publicarea cartii. Ayatollah-ul nu citise romanul, ca multi dintre cei care s-au repezit sa-l acuze pe Rushdie de blasfemie. (...) Te fascineaza si cazul, si cauza lui Rushdie, si rezistenta lui impotriva zecilor de milioane de fanatici coalizati impotriva sa pentru o vina pe care de 23 de ani el o respinge ca neadevarata, sustinut de putini la inceput, apoi, treptat, de sute de milioane de oameni care s-au solidarizat cu Rushdie, in numele principiilor aparate de el.
Daca e s-o luam metodic (...) totul a inceput in copilarie, cind micul Salman deprinde o fascinatie pentru povesti, pentru marile basme ale Orientului pe care i le spune tatal sau, si care, chiar daca erau neadevarate, „il puteau face sa simta si sa cunoasca adevaruri pe care adevarul nu i le putea spune”. Tot atunci, Salman intelege ca povestile nu apartin nimanui in mod exclusiv, ca ele apartin tuturor si oricui, si oamenii au dreptul sa faca ce doresc cu ele, asa cum tatal sau, povestindu-i-le, adesea le transforma din mers, le imbogatea continutul sau le simplifica, le devia de la cursul lor „firesc”, ghidindu-le apoi spre alte deznodaminte, dar fara sa le umbreasca din frumusete, pentru ca, indiferent daca erau laice sau profane, luminoase sau intunecate, povestile ramineau intotdeauna fascinante. Altfel spus, nu sacralitatea lor il atrage pe micul Salman, ci farmecul lor intrinsec, forta lor narativa. Tot de la tatal sau, copilul Rushdie mosteneste caracterul sceptic, iconoclast, si de aici „independenta aproape completa fata de religie”. Nu indiferenta fata de ea (ca student la Cambridge, Rushdie va studia exhaustiv viata Profetului), ci independenta, dreptul de a spune „poate” sau „ma indoiesc” sau „nu se stie”, in timp ce Coranul si Biblia ii stau citite in poala.
Cartea lui Rushdie poate fi privita drept o victorie a libertatii de expresie asupra fundamentalismului religios, la fel cum poate fi citita si ca un thriller palpitant. Povestea baiatului indian care urmeaza liceul in Anglia, intr-o atmosfera ostila, pentru ca apoi sa devina absolvent de Cambridge si scriitor renumit este povestea unui spirit viu si nonconformist care alege sa isi apere principiile de viata cu orice pret. O lectura incomoda, dar captivanta, unele dintre cele mai emotionante memorii literare.
Copiii din miez de noapte
Univers
Salman Rushdie
518 pagini
An: 2000
Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți
Polirom
Salman Rushdie
9789734657230
320 pagini
An: 2015
Copiii din miez de noapte
Polirom
Salman Rushdie
9789734620715
584 pagini
An: 2013
Shalimar clovnul
Polirom
Salman Rushdie, Dana Craciun
9789734693375
544 pagini
An: 2023
Seducătoarea din Florenţa
Polirom
Salman Rushdie, Dana Craciun
9789734691852
420 pagini
An: 2022
Copiii din miez de noapte
Polirom
Salman Rushdie
9789734620715
584 pagini
An: 2013
Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți
Polirom
Salman Rushdie
9789734657230
320 pagini
An: 2015
Sase femei
Helicon
W Somerset Maugham
286 pagini
Turnul
Vremea
William Golding
190 pagini
An: 1993
Martin Chuzzlewit, Volumul al II-lea
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Charles Dickens
542 pagini
An: 1955
Litera Stacojie
Luceafarul
Nathaniel Hawthorne
219 pagini
An: 1993
Quentin Durward
Tineretului
Walter Scott
571 pagini
An: 1965
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996
Ilustraţia, arta interpretării : Pelerinaj la Beethoven de Richard Wagner
Creator
Aurelia Stoie Mărginean
9786060297666
70 pagini
An: 2024
Eugen Negrici, critic şi istoric literar
Limes
Adriana Chioaru
9786067997095
276 pagini
An: 2024
Showman : din culisele invaziei care a zguduit lumea şi care a făcut un lider din Volodimir Zelenski
Bookzone
Simon Shuster
9786303051970
416 pagini
An: 2024
Roca
Neverland
George Coca Lob, George Coca-Lob
9786303070131
203 pagini
An: 2021
Supravieţuitorii
Hasefer
Andrei Craciun, Vlad Stoicescu
9789736305252
147 pagini
An: 2023