Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,62 LEI
Autor(i): Alan Sillitoe
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XX
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 304 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734632411
Categorii: Literatura engleza, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba engleza de Ciprian Siulea Romanul Simbata seara, duminica dimineata are ca sursa de inspiratie materialul brut al experientelor lui Alan Sillitoe in Nottinghamul din anii de dupa terminarea razboiului: o copilarie dickensiana, urmata de greutatile muncii necalificate in fabricile locale. Protagonistul romanului, Arthur Seaton, un tinar si harnic strungar cu faima de mare bautor, dar si de povestitor prolific, este unul dintre tinerii rebeli care stiu mai bine decit altii ce-i viata, stiu ce-si doresc de la ea si cum sa-si indeplineasca visurile. Intilnirile ascunse ale tinarului cu citeva femei maritate ajung insa subiect al birfelor locale, iar intr-o seara, cind Arthur intilneste o domnisoara intr-unul din puburile britanice atit de pline de culoare, viata protagonistului pare dintr-odata sa nu mai fie atit de simpla. „Povestea lui Sillitoe despre un tinar rebel ca multi altii, Arthur Seaton, era in acord cu vremurile ei si, se pare, este inca la fel de actuala.” (The Guardian) Carte recomandata de
Comandă online Sâmbătă seara, duminică dimineața la 9,62 lei scrisă de Alan Sillitoe, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XX. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Sâmbătă seara, duminică dimineața nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
La incurajarile lui Robert Graves, Alan Sillitoe va scrie primul sau roman, Simbata seara, duminica dimineata, la virsta de treizeci de ani, dupa ce, timp de noua ani, traise dintr-o pensie de boala, in urma diagnosticarii cu tuberculoza. Romanul se va dovedi un mare succes, deschizindu-i calea spre o lunga cariera literara si asigurindu-i englezului un loc binemeritat pe podiumul generatiei postbelice de scriitori „furiosi”, alaturi de John Osborne si John Braine.
Publicat in 1958, romanul a fost clasat de critica drept una dintre productiile curentului Angry Young Men, eticheta care l-a nemultumit pe Sillitoe (furia, atita cit exista in carte, rareori porneste dinspre protagonist). Plusuri: stilul concis, influentat de lecturile din Hemingway ale tineretii lui Sillitoe, transformarea aproape neverosimila a lui Arthur in partea a doua a romanului – despre care s-ar putea discuta la nesfirsit.
Sintem in Anglia postbelica, in vremuri in care se simt ecourile relansarii economice: gasesti ce vrei peste tot iar salariile sint atit de bune incit o leafa muncitoreasca ar putea ajunge pentru un chef de zece zile, raminind si ceva economii pentru o motocicleta si un automobil. Asemenea vremuri, atit de promitatoare isi gasesc parca intruparea simbolica in protagonistul romanului lui Sillitoe, pe numele lui Arthur Seaton, un tinar zvelt, aratos, harnic, de 23 de ani care lucreaza zdravan si bea pe masura – un individ care stie cum si cind sa munceasca dar caruia ii este la fel de clar cind si cum sa se distreze. Duminica dimineata, la ceas matinal, numai bun pentru pescuit, Arthur va ajunge sa reflecteze asupra apucaurilor sale…in fond, vine un moment in care iti dai seama ca nu merita sa traiesti doar ca un peste istet – mereu evitind pescarul, mereu refuzind rima din cirlig, ajungi de fapt sa nu mai ai o viata, sa nu mai ai parte de schimbare, sa nu mai ai… impotriva cui lupta. Morala povestii lui Arthur Seaton este memorabila: ca sa fii un rebel adevarat, trebuie sa fii macar o data un conformist !
Simbata seara, duminica dimineata (tradusa excelent de Ciprian Siulea) este doar inca o bucata din fresca lui Sillitoe despre clasa muncitoare a anilor ʼ50 din Anglia cu tot cu libertatile si restrictiile ei. Daca vreti, un protest al tinerilor (exprimat prin vocea lui Arthur) la adresa vietii fals mic-burgheze la care societatea ii indeamna sa aspire, desi lipsa posibilitatilor financiare ii impiedica sa o aiba cu adevarat vreodata.
Sase femei
Helicon
W Somerset Maugham
286 pagini
Turnul
Vremea
William Golding
190 pagini
An: 1993
Martin Chuzzlewit, Volumul al II-lea
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Charles Dickens
542 pagini
An: 1955
Litera Stacojie
Luceafarul
Nathaniel Hawthorne
219 pagini
An: 1993
Quentin Durward
Tineretului
Walter Scott
571 pagini
An: 1965
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996