Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 48,12 LEI
Autor(i): Hans Fallada
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XX
Anul apariției: 2012
Nr. pagini: 760 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734624362
Categorii: Literatura germana, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba germana si note de Gabriela Eftimie In Berlinul anului 1940 se traieste intr-o teroare continua. Locatarii imobilului de pe Jablonski Strasse, numarul 55 – familia Persicke, agresiva si loiala lui Hitler, Fromm, un judecator pensionat, Otto si Anna Quangel, un cuplu discret – incearca sa se descurce cu viata din regimul nazist prin diferite metode. Sotii Quangel primesc teribila veste ca fiul lor a fost ucis in lupta in Franta: viata lor linistita este zdruncinata din temelii, iar cei doi incep un joc de-a soarecele si pisica cu ambitiosul inspector Escherich, de la Gestapo. Singur in Berlin este un roman inspirat din povestea reala a lui Otto si a Elisei Hampel, care au „comis acte de insubordonare civica” in Berlin, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cei doi au fost judecati de Roland Freisler, un judecator nazist notoriu, si apoi executati in inchisoarea Plotzensee. Aceasta a fost una dintre primele opere antinaziste publicate de un autor german dupa al Doilea Razboi Mondial. „Lectura romanului Singur in Berlin, marturia lui Hans Fallada despre cei mai intunecati ani ai secolului XX, e ca o calatorie alaturi de un spirit sumbru si intelept, care te apuca de umar si-ti sopteste la ureche: «Uite, asa a fost. Asa s-a intimplat».” (The New York Times Book Review) „Cea mai buna carte scrisa vreodata despre rezistenta germana in fata nazistilor.” (Primo Levi)
Comandă online Singur în Berlin la 48,12 lei scrisă de Hans Fallada, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XX. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Singur în Berlin nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Hans Fallada scrie simplu, chinul si tristetea scriitorului obligat sa se supuna unui sistem pe care nu-l intelege si bintuit de fantomele trecutului razbat adesea printre rindurile acestui roman, in speranta ca lucrurile nu sint asa cum le zugravesc nazistii. Fallada povesteste si povesteste ca un bunic care-si ia nepotii pe genunchi si le spune grozavii pe care ar vrea sa nu le mai spuna vreodata, insa trebuie sa o faca pentru a se asigura ca nu se vor mai intimpla vreodata. Impresia cu care am ramas a fost aceea ca Hans Fallada isi scrie, de fapt, testamentul pentru generatiile viitoare si, desi nu este un roman care sa te surprinda din punct de vedere stilistic, aceasta poveste, scrisa simplu dar patrunzator, a familiei Quangel / Hampel este strigatul de libertate al omului de rind.
Cea mai buna carte scrisa vreodata despre rezistenta germana in fata nazistilor, cum spunea Primo Levi, e imposibil sa nu cutremure cititorul. Este, de fapt, document istoric. Pentru scrierea acestui roman – una dintre primele carti antinaziste publicate de un autor german dupa razboi – Hans Fallada s-a inspirat din povestea cuplului Otto si Elise Hampel, membri ai rezistentei antinaziste, judecati de un judecator nazist notoriu si executati in inchisoarea Plotzensee. Intre marile merite ale cartii e acela ca aduce, astfel, in prim-plan aceasta rezistenta prea putin cunoscuta; faptul ca in Germania lui Hitler au existat totusi nenumarati oameni care s-au opus regimului si care au murit pentru asta. Personajele sint remarcabile, ba chiar cele odioase extrem de remarcabile. Frica instaurata in populatie de autoritati in acele vremuri razbate din fiecare pagina.
Un scriitor care si-a marcat cariera literara cu cateva romane apreciate, culminind cu acest Singur in Berlin, scris pe parcursul a numai 24 de zile ale anului 1946 si aparut postum, in 1947, la putin timp dupa moartea sa. [...] Romanul este scris simplu, dar patrunde profund in sufletul si conditia umana in vreme de razboi. Dramaticul fiecarui moment prezentat, galeria bogata si reprezentativa de personaje, mediile in care se petrece actiunea (de la cel casnic la cel industrial sau la cel militar), au condus de citeva ori si la realizarea unor filme pe baza acestui roman, dar niciuna dintre pelicule nu s-a ridicat la valoarea materialului scris de Fallada. Un material marturie sobra si zguduitoare a razboiului vazut din inima Berlinului si trait in onoare de acei oameni simpli, care au lasat o urma luminoasa pe cenusiul terifiant al anilor nazismului.
Prin destinul Evei si al initiativelor ei, Hans Fallada si-a exprimat totusi increderea in viitorul poporului german, in necesitatea privirii spre viitor. In ciuda atmosferei apasatoare pe care o desavirseste, in ciuda senzatiei de lipsa de speranta pe care actiunile Gestapoului o intregesc spre finalul romanului, acest destin al Evei Kluge dar si verticalitatea sotilor Quangel intaresc totusi mesajul luminos al romanului anume ca nu instrumentele rezistentei sint cele mai importante si nici numarul celor care protesteaza (unul sau zece mii), cit sentimentul necesitatii luptei, sentimentul de revolta morala si de incredere intr-o justitie adevarata – iata combustibilul care da autenticitate si durabilitate protestatarului. Cumva, cam asta incearca sa transmita volumul lui Fallada inspirat dintr-un caz real: probabil ca Berlinul nu a avut suficienti luptatori, suficiente si eficiente mijloace de protest fata de nazism, dar totusi au existat oameni care, minati de un asemenea sentiment launtric, au cautat sa se delimiteze, cu pretul confortului si al vietii, de ceea ce au considerat ca este nedrept.
Incotro, omule?
Editura pentru Literatura Universala
Hans Fallada
413 pagini
An: 1965
Philomela a dus Steagul
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Gotthold Gloger
624 pagini
An: 1956
Opere, Volumul I - Castelul Rodringada
Pallas
Karl May
402 pagini
An: 1994
Heinrich Heine - Vestitor al Timpurilor Noi
Editura de Stat pentru Literatura si Arta
Dumitru Hincu
292 pagini
An: 1956
Anii de Drumetie ai lui Wilhelm Meister, Volumul I
Minerva
Johann Wolfgang Goethe
204 pagini
An: 1984
Anii de Drumetie ai lui Wilhelm Meister, Volumul al II-lea
Minerva
Johann Wolfgang Goethe
254 pagini
An: 1984
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996