Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  34,90 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Editura:

Colecția: Curierul Judiciar

Anul apariției: 2012

Nr. pagini: 64 pagini

Categorii: Drept, Reviste / Almanahuri

Descriere

Numărul de octombrie al Revistei Curierul Judiciar debutează cu Editorialul semnat de avocat Ferdinand Secoşan, Franţa judiciară, între miturile noastre şi realităţi. Două cărţi recente: a unui avocat şi a unui judecător din Hexagon: „în primăvara acestui an au fost publicate în Franţa două cărţi care cuprind mărturiile profesionale a doi dintre actanţii mediului judiciar francez. Unul este avocatul penalist Eric Dupont-Moretti, care, cu concursul jurnalistului Stephane Durand-Souffland, se exprimă prin paginile cărţii Bête noire. Condamné à plaider, apărută la Editura Michel Lafon. Celălalt este judecătorul de instrucţie antiterorist Gilbert Thiel, protagonist al volumului Derniers jugement avant liquidation. 35 ans dans la magistrature, o carte concepută în forma unui interviu de 237 de pagini, având drept conlocutor pe jurnalistul Daniel Carton”.

Rubrica Curier legislativ subliniază cele mai importante modificări legislative din perioada 21 august - 30 septembrie 2012, incluzând deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului admise şi o selecţie a actelor publicate în Monitorul Oficial al României.

Rubrica Jurisprudenţă străină - reper al Noului Cod civil cuprinde decizii de speţă pronunţate sub imperiul legislaţiilor străine, surse de inspiraţie ale legiuitorului român pentru redactarea Noului Cod civil. în acest număr, avocat Bogdan Ionescu comentează o decizie a Curţii Supreme a Canadei în cauza Dell Computer Corporation c. Union des Consommateurs, prima care aduce sub „lupa” jurisprudenţei chestiunea în ce măsură o clauză contractuală accesibilă prin mijlocul unui hyperlink, care figurează (hyperlinkul) într-un contract încheiat pe Internet, poate constitui o clauză externă.
Dreptul afacerilor
- articolul semnat de conf. univ. dr. Camelia Florentina Stoica prezintă o selecţie de jurisprudenţă care concretizează afirmaţia potrivit căreia jurisprudenţa Curţii Constituţionale constituie izvor al dreptului afacerilor, autorul considerând că legiuitorului îi revine sarcina de a se asigura că acest cadru legal este în concordanţă cu evoluţia socială a economiei de piaţă, precum şi cu reglementările europene în materie, regulile fixate în acest sens de Curte acţionând mai mult în sens preventiv, iar nu sancţionator sau, şi mai grav, în substituirea legiuitorului.
Drept privat
- articolul semnat de lector univ. dr. Manuela Tăbăraş şi asistent univ. drd. Mădălina Dinu cuprinde unele consideraţii privind procedura înscrierii în Cartea Funciară a drepturilor dobândite în temeiul uzucapiunii, autorii apreciind utilă şi binevenită noua procedură, în contextul în care nu de puţine ori persoanele care invocau acest mijloc legal de dobândire al proprietăţii se găseau în imposibilitatea constatării şi valorificării drepturilor de proprietate fie din cauza unor dispoziţii imperative ale legii legate de stabilirea cadrului procesual de natură a conduce la respingerea acţiunii ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă, fie legate de îngreunarea procedurii de citare, atunci când nu se ştia locuinţa celor împotriva cărora se invoca uzucapiunea, fie de timpul îndelungat pe care îl necesita derularea unui astfel de proces.
Drept public
- articolul semnat de lector prof. univ. dr. Cristian Ionescu conţine unele reflecţii pe marginea art. 85 din Constituţia României, revizuită, cu privire specială asupra interferenţei raporturilor Parlamentului cu Preşedintele României în ceea ce priveşte numirea Guvernului, conceptelor de remaniere şi de vacanţă a postului şi aprobării Parlamentului pentru schimbarea structurii sau a compoziţiei politice a Guvernului.
- articolul semnat de conf. univ. dr. Aurelia Cotuţiu se axează pe problema noutăţilor în domeniul înmatriculărilor auto, autorul propunând instituirea unei autorităţi în subordinea Comisiei Europene care să coordoneze înmatriculările de autovehicule în toate statele membre, într-un mod unic pentru întreaga Uniune, cu consecinţa ca orice autovehicul să poată circula fără nicio piedică pe teritoriul oricărui stat membru, iar taxa pentru această operațiune să nu depăşească valoarea serviciului prestat.
Drept penal
- comentariul unei sentinţe a Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti, Secţia penală, realizat de avocat dr. Andra Roxana Ilie, notează că un spital public, având personalitate juridică, poate răspunde penal pentru infracţiunea de vătămare corporală gravă din culpă, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru săvârşirea acestei infracţiuni, în timp ce societatea de asigurare nu răspunde pentru daunele morale la care a fost condamnat spitalul, dacă în contractul încheiat între cele două entităţi astfel de daune erau excluse.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenţă îşi păstrează structura, dar şi actualitatea: CC, CEDO şi CJUE –iulie 2012.

în cadrul rubricii Instrumente, judecător stagiar Victor Constantinescu relevă dificultatea aplicării principiului non bis in idem în practica judiciară naţională şi europeană, diversitatea situaţiilor de fapt, multitudinea legilor penale speciale, interferenţa cu domeniul contravenţional şi civil, dar şi existenţa celor doi interpreţi autoritari ai principiului transformând aplicarea acestuia pentru practician într-o adevărată provocare.


Comandă online Curierul Judiciar, Nr. 10/2012 la 34,90 lei, tiparită la editura CH Beck face parte din colecția Curierul Judiciar în anul 2012. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Curierul Judiciar, Nr. 10/2012 nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.