Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  24,90 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Editura:

Colecția: Curierul Fiscal

Anul apariției: 2012

Nr. pagini: 56 pagini

Categorii: Drept, Reviste / Almanahuri

Descriere

Numărul de noiembrie al Revistei Curierul fiscal debutează cu Editorialul privind Black Friday: „Un Black Friday putea fi considerată şi aplicarea TVA la încasare. Cel puţin teoretic pe mulţi îi putea ajuta. Dar tot mai multe voci din piaţă spun că modul în care este reglementată la noi aplicarea TVA la încasare poate crea multe neajunsuri.”
Rubrica Info curier cuprinde:
legislaţia fiscal-contabilă naţională şi europeană publicată în Monitorul Oficial şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în perioada 27 octombrie - 2 decembrie 2012
Agenda obligaţiilor fiscale pe luna decembrie oferită de Ernst & Young
în cadrul rubricii Young IFA Network Emilian Miricescu (lector univ. dr., Departamentul de Finanţe, ASE Bucureşti, coordonator al YIN România) analizează fiscalitatea veniturilor obţinute de persoanele fizice din activităţi independente pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit, subliniind că pentru persoanele fizice care îşi desfăşoară activitatea independentă în mod individual fără salariaţi există oportunitatea optimizării obligaţiilor fiscale prin determinarea venitului net fie în sistem real , fie pe baza normelor de venit.
• Impozite directe
- articolul semnat de Silviu Sandache şi Laura Iancu (senior Tax Manager/senior Tax Consultant, Deloitte) cuprinde unele consideraţii privind încurajarea investiţilor în România prin potenţiala majorare a deducerilor pentru activităţile de cercetare-dezvoltare, autorii arătând că în cadrul strategiei europene pentru anul 2020 se vizează în mod specific obiectivul de a investi 3% din PIB-ul Uniunii Europene în cercetare-dezvoltare, un astfel de obiectiv trebuind să atragă atenţia sectorului privat asupra necesităţii de a investi în acest domeniu, dar şi a autorităţilor naţionale care ar trebui să ia măsuri pentru încurajarea unor astfel de investiţii.
- articolul semnat de Vigi Radu (tax partner, Viboal FindEx) analizează structurile offshore, în contextul unei fiscalităţi apăsătoare şi imprevizibile, putându-se naşte tentaţia de a explora structuri care să ofere beneficii fiscale prin prisma unei rate de impunere foarte scăzute sau chiar nule.
- articolul semnat de Adriana Ion (consilier superior, ANAF) oferă o imagine de ansamblu asupra locaţiunii şi impozitului pe venit, cu privire specială asupra consecinţelor fiscale ale veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, impozitului pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor realizate din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere, stabilirii venitului net anual din cedarea folosinţei bunurilor, impozitului pe venitul determinat pe baza normei anuale de venit, stabilirii impozitului în cazul opţiunii pentru determinarea venitului net în sistem real, stabilirii impozitului final pentru veniturile realizate din închirierea în scop turistic şi asupra plăţilor anticipate de impozit pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor.
• Impozite indirecte
- articolul semnat de Ramona Jurubiţă şi Mădălina Ştefan (partener Servicii Fiscale/consultant Servicii Fiscale, KPMG Tax) subliniază faptul că legislaţia românească restricţionează persoanelor impozabile dreptul de deducere a TVA aferentă achiziţiilor de bunuri/servicii efectuate de la contribuabili declaraţi inactivi (din punct de vedere fiscal) sau a căror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată, principiile sistemului comun de TVA, precum şi jurisprudenţa europeană putând contrazice această abordare.
- articolul semnat de Dinu Petre şi Alexandra Ologu (avocaţi, Cunescu, Balaciu & Asociaţii) tratează tot noutatea anului 2013 – sistemul TVA la încasare –, arătând că, deşi sistemul presupunea conceptual că un contribuabil nu era obligat la plata TVA dacă la rândul său nu primea plata preţului facturat de la clientul său, în legislaţia românească se prezintă de fapt ca un fel de perioadă de graţie/amânare de 90 de zile, instituită în favoarea unei anumite categorii de întreprinderi mici şi mijlocii.
• Contribuţii sociale
- articolul semnat de Daniela Dona şi Anca Bucur (Manager senior/Consultant senior, Departamentul Servicii de contabilitate şi consultanţă fiscală, PricewaterhouseCoopers România) analizează posibilitatea recuperării sumelor pentru indemnizaţii medicale de la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, care, în hăţişul birocratic actual, reprezintă o continuă piatră de încercare pentru angajatori.
• Fiscalitate internaţională
- articolul semnat de Emanuela Matei (cercetător în ştiinţe juridice, Facultatea de Drept, Universitatea din Lund, Suedia) aduce în discuţie problema limitelor autonomiei fiscale ale statelor membre în situaţiile transfrontaliere, arătându-se că exercitarea autonomiei fiscale este condiţionată de respectarea dreptului UE, iar domeniul ei de referinţă este definit ca un spaţiu rezidual obţinut prin extragerea sferei dispoziţiilor fiscale deja armonizate, din totalitatea măsurilor fiscale în vigoare.
• Jurisprudenţă fiscală
- Jurisprudenţă fiscală naţională: judecător dr. Emanuel Albu (înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) prezintă o serie de hotărâri ale ICCJ privind condiţiile pentru aplicabilitatea Convenţiei privind evitarea dublei impuneri încheiată între Guvernul României şi Guvernul SUA şi consecinţele contestaţiei fiscală formulată de o persoană care nu are calitatea de subiect al raporturilor juridice fiscale născute din deciziile respective.
- Jurisprudenţa fiscală a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene: Cosmin Flavius Costaş (Avocat, membru al Baroului Arad, asist. univ. drd. la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept) prezintă hotărârea din 8 noiembrie 2012, în afacerea C-511/10, Finanzamt Hildesheim c. BLC Baumarkt GmbH & Co. KG. Acţiune preliminară formulată de Bundesfinanzhof (Germania).
în cadrul rubricii Conferinţe Florin Dobre (asistent univ. drd., Departamentul de Finanţe, ASE Bucureşti, Secretar General YIN România) prezintă evenimentele organizate în luna noiembrie 2012 de IFA România, ce au avut ca obiectiv prezentarea celor mai importante modificări din legislaţia fiscală naţională şi internaţională, iar Ioan Lazăr (lector univ. dr., Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, lector corespondent INPPA, avocat Baroul Alba) prezintă un raport privind activitatea didactică şi de cercetare a Institutului de Drept Fiscal Austriac şi Internaţional al Universităţii Economice din Viena din perioada noiembrie 2012 – ianuarie 2013.

Rubrica Ghid fiscal răspunde în acest număr la întrebări legate de: contractul de concesiune pentru un teren situat într-un parc industrial, neimpozitarea salariului unei persoane care este doctorand al unei universităţi în baza Legii învăţământului nr. 1/2011 şi tratamentul din punct de vedere al TVA al unei asocieri in participaţiune.


Comandă online Curierul Fiscal, Nr. 11/2012 la 24,90 lei, tiparită la editura CH Beck face parte din colecția Curierul Fiscal în anul 2012. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Curierul Fiscal, Nr. 11/2012 nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.