Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Pearl S. Buck
Editura: Polirom
Colecția: BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XX
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 288 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734632442
Categorii: Literatura nord-americana, Literatura universala, Beletristică și critică, Beletristica, Carte nefolosită, Literatura universala
Traducere din limba engleza de Ioana Oprica Cea mai tradusa scriitoare americana a tuturor timpurilor si laureata a premiului Nobel pentru Literatura 1938 Mama este povestea unei femei aparent neinsemnate, dintr-o lume indepartata si ingropata in istorie. Romanul zugraveste intr-un limbaj viu portretul unei femei sarace dintr-o regiune rurala a Chinei. Mama cea anonima, asemenea celorlalte personaje feminine din carte, este o reprezentare a milioanelor de femei „fara chip” din spatiul rural. Pe masura ce traditiile stravechi, pe care ea insasi le urmeaza cu sfintenie, incep sa se loveasca de idealurile epocii comuniste, eroina se vede silita sa-si gaseasca echilibrul in fata noului rol pe care taranimea chineza trebuie sa-l joace. „Gratie extraordinarei sale intuitii, Pearl S. Buck a patruns in mintea si in sufletul unei taranci chineze, descoperind si apoi impartasindu-ne valorile primordiale ale existentei.” (The Times Literary Supplement) „Pearl S. Buck are meritul incontestabil de a fi pus in lumina vietile unor oameni nestiuti, carora le-a conferit un destin universal.” (The New York Times)
Comandă online Mama scrisă de Pearl S. Buck, tiparită la editura Polirom face parte din colecția BIBLIOTECA POLIROM -> Proza XX. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Mama nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Mama, de Pearl S. Buck e un concentrat dur de fictiune despre viata unei femei in China pre-revolutionara si rurala. [...] E, asadar evident ca aceasta poveste ar putea fi a oricarei femei din China acelor timpuri. E foarte posibil ca unele lucruri sa se mai petreaca inca si azi, si nu doar in satele din China. [...] Tot sirul asta de incercari aduna pina spre finalul cartii cam tot ce se poate in materie de durere si cu toate astea, finalul e unul optimist. Marturisesc ca pe mine m-a revoltat: e un sfirsit de tip viata e viata si ciclul se reia. Cu toate astea, nu cred ca e departe de adevarul comunitatii pe care o descrie.
Publicata in 1934, in plina recesiune economica, Mama ne vorbeste despre greutatile vietii unei taranci din China in zorii schimbarii unei orinduiri cu o alta. Dar in acelasi timp, nimic din cele vazute in carte nu apartine exclusiv culturii respective, nici aparitia comunismului, nici simplitatea oamenilor cu grijile lor mai mici sau mai mari, nici macar cultivarea orezului. Adeseori ma gindeam ca mama, lasata special fara nume (ca majoritatea personajelor), ar putea fi la fel de bine o femeie simpla din Alabama, Wisconsin sau Kentucky. Sau de printr-un sat romanesc din aceeasi perioada sau, de ce nu, chiar din prezent. Nu doar calitatile ei materne o fac capabila de universalitate, ci si situatiile cu care se confrunta si lucrurile carora trebuie sa le faca fata: lasitatea si orgoliul unui barbat, reprosurile unui copil, chemarile propriului trup etc. Pentru Pearl S. Buck nu exista orinduire perfecta pentru ca nici oamenii nu sint perfecti. Ceea ce nu inseamna ca, daca stii cum sa-i privesti, nu sint fascinanti. Chiar si cei mai simpli dintre ei, chiar si cei mai umili.
Destul de simplu, cum spuneam, comparativ cu romanele Casa de lut, Pavilion of Women sau The Good Earth in care sint abordate teme multiple, cu accentuate nuante feministe si/sau religioase, Mama surprinde viata femeilor care traiau in zona rurala din China precomunista, cu obiceiurile si traditiile ei. Pearl S. Buck a scris acest roman intr-un limbaj simplu si lent, care pare desprins din mintea celei pe care o descrie, femeia de la tara. Momentele memorabile din carte sint cele care au legatura cu transformarile prin care trece personajul. Desi limbajul este simplul, nu poate fi neglijata profunzimea scriiturii. [...] Un roman usor de citit, Mama impresioneaza cu suferinta pe care o descrie, cu taria pe care o au personajele si cu nota de speranta pe care o insufla finalul.
Romanul Mama de Pearl Buck, aparut in 1933, isi pastreaza si astazi forta si, in mod neasteptat, actualitatea. Pearl Buck a reusit sa impuna o figura a maternitatii care tine de natura lumii chineze si totusi transcende spatiul si timpul si femei de pe alte meridiane si paralele ale globului se regasesc in ea. Pearl Buck a creat un interes viu, autentic, fata de lumea chineza, fata de traditiile ei inca nealterate de istoria precipitata a secolului al XX-lea. Traducerea in principalele limbi de circulatie i-a asigurat faima si i-a adus Premiul Nobel in 1938. Merita salutata initiativa Editurii Polirom de a publica pe autoarea americana cea mai tradusa din toate timpurile, in traduceri noi, proaspete: o scriitoare care merita o serie de autor, multe romane inca au ramas necunoscute pina acum cititorilor romani.
Lecturand Mama, traiesti senzatia ca faci un inventar al loviturilor pe care le poti incasa de la viata. Mama este scrisa intr-un stil arhaic, simplu, direct, fara artificii lingvistice, care se apropie de limbajul zilnic al taranilor portretizati. Abilitatile descriptive ale scriitoarei Pearl S. Buck te transporta in coliba mamei, alaturi de sot, soacra si copii, facindu-te partas la trairile si bucuriile simple care ii guverneaza viata. O viata pe care tu, cititor din secolul XXI, o percepi ca pe o experienta exotica, care, dincolo de durere si fatalism, lasa sa se intrevada si o umbra de optimism.
Mindrie
Vivaldi
Pearl S. Buck
312 pagini
An: 1991
Mama
Univers
Pearl S. Buck
200 pagini
An: 1970
McTeague. O intimplare din San Francisco
Univers
Frank Norris
310 pagini
An: 1973
O Tragedie Americana, Volumul I
Editura pentru Literatura Universala
Theodore Dreiser
633 pagini
An: 1961
Obstacole
Medicala
Lloyd C. Douglas
9733901717
368 pagini
An: 1992
O Tragedie Americana, Volumul I
Pentru Literatura
Theodore Dreiser
325 pagini
An: 1965
Puntea suspinelor, Volumul I
Univers
Richard Russo
336 pagini
An: 2007
Propriul omului : o legitimitate contestată
Galaxia Gutenberg
Rémi Brague, Dan-Alexandru Ilies
9786306524129
256 pagini
An: 2022
Ceasornicarii : o poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului
Polirom
Cristina Michaela Tache, Harry Lenga, Scott Lenga
9789734690305
352 pagini
An: 2022
Revoltă şi acceptare : eseu despre timpurile noastre
Cetatea de Scaun
Constantin Geambasu, Bronislaw Wildstein, Bronisław Wildstein
9786065375581
434 pagini
An: 2022
Inimă de câine
Cartex
Mihail Bulgakov, Gabriela Abaluta
9786069604212
144 pagini
An: 2022
Despre sentimente
Cartex
Rene Descartes, Lucian Pricop
9786069604151
176 pagini
An: 2022
Intimplari din lumea carturarilor, Volumul al II-lea
Minerva
Wu Jingzi
318 pagini
An: 1982
Negura
Doris
Miguel de Unamuno
184 pagini
An: 1993
Autostrada din sud
Minerva
Julio Cortázar
164 pagini
An: 1994
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Desertul tatarilor
Univers
Dino Buzzati
224 pagini
An: 1996