Disponibilitate: în 5 zile
Preț: 9,99 LEI
Produs disponibil la cerere: va fi adus în aproximativ 5 zile.Autor(i): Adina Dabija
Editura: Polirom
Colecția: Ego. Proza
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 232 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734634965
Stare: nefolosita (noua)
Categorii: Beletristica, Carte nefolosită, Literatura romaneasca
Intr-un roman cu tenta autobiografica, Adina Dabija descrie cautarea infrigurata a identitatii, pe parcursul unui drum care incepe intr-un sat din Ardeal si ajunge pina in nordul inghetat al Canadei. Eroina sa cunoaste lumea prin poezie, filosofie, iubire, aventura, dar aceste etape sint mereu arse fiindca ea cauta altceva, iar in final se regaseste prinsa intr-un triunghi amoros straniu, in care mai sint implicati un om de afaceri din Quebec si sotia lui. Impingind aventura la limita, decide sa porneasca in cautarea unui saman eschimos, care pare sa detina cheia implinirii sale in viata. Saman este un roman despre curaj si inefabil, despre reinventare si optimism, plin de poezie si candoare.
„Adina Dabija apartine rasei rare a autorilor care nu consimt sa aduca ofrande nici idolului literaturii, nici idolului pietei, respingind atit constringerile «scolastice» ale unui canon formal, cit si aplicarea cutarei retete de succes. Se intimpla insa, din cind in cind, sa le iasa acestor rebeli carti cu adevarat vii, care ne reamintesc miza ontologica a scrisului. Combinind, de la sine, autofictiunea cu insertul oniric si fantastic – gen proxim: irealitatea imediata a lui Blecher, ezoterismul lui Eliade ori Cartarescu –, romanul de mistere (ale Bucurestilor, fireste) cu cel de aventuri in gheturile nordului canadian, basmul cu transcrierea nemediata a realitatii lumii contemporane, Saman recupereaza (uneori de pe buza cliseului, dar cu atit mai spectaculos) si resemnifica un traseu initiatic. Fara urma de mima. Netrucat. Convingator. Transmitind o senzatie de autenticitate chiar si atunci cind iti spui ca ai mai vazut «de astea». Adina Dabija ne ofera un roman de citit, la propriu, cu sufletul la gura.” (O. Nimigean)
„Romanul Saman reprezinta o experienta de autoinitiere in diferitele niveluri ale realitatii: de la momentele paradisiace ale copilariei la Magina si plecarea pe «drumul cel mare», la descoperirea propriei doctrine despre poezie ca mijloc de distilare a sufletului si pana la atingerea starii de saman menita sa «reporneasca roata intepenita a timpului transformarilor». Farmecul scriiturii vine din modul in care Adina Dabija strange laolalta autenticismul si incarcatura spirituala a prozelor eliadesti cu onirisul din scenariile halucinante ale lui Remedios Varo Uranga, rafinamentul scriiturii lui Gibran cu vigoarea narativa a lui Henry Miller. Avem in fata un roman fascinant: la inceput cititorul va fi captivat intr-o calatorie labirintica pentru ca, pe parcurs, sa se elibereze in mandala propriilor aspiratii si a reveriilor fundamentale. In acest caz, lectura devine, ca sa il parafrazez pe un saman Yaqui, o modalitate de a vedea prin crapatura dintre lumi.” (Petrisor Militaru)
Comandă online Saman la 9,99 lei scrisă de Adina Dabija, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Ego. Proza. Cartea poate fi livrată în circa 5 zile cu plata ramburs sau online cu cardul.
Saman de Adina Dabija este o carte extrem de curajoasa si pentru ca isi asuma – fictional, dar in deplina cunostinta de cauza – aceasta reinventare de sine, descoperirea spatiului incert al propriei fiinte, o „calatorie pe verticala mult mai mare si mai misterioasa, pe linga care scrisul nu e altceva decit o excursie la mare cu clasa...” Saman e o carte extraordinar de proaspata, de „transparenta” (in ciuda subiectului, atit de inconjurat de obscuritati si de „stiutori”) si de atenta cu livrarea adevarului propriu, o carte a nasterii de sine, printr-un efort aproape inuman de intelegere. […] Sa recunoastem, e un curaj (poetic) dintre cele mai rare, iar acest roman este una dintre cele mai spectaculoase carti aparute, in ultimii ani, in limba romana.
[Saman] este un pumn zdravan in zidul gros al existentei anoste de zi cu zi. Este o privire patrunzatoare a unui saman care m-a privit la un moment dat dinauntru si care mi-a amintit cine sint si pentru ce am venit pe lume, si pentru ce au venit toti oamenii pe lume: ca sa traiasca cu demnitate, cu fruntea sus, nu ca niste sobolani innebuniti de frici si de griji. Am scris aceasta carte pentru redarea demnitatii omului, pentru ca omul a uitat cine este, a uitat ca nu apartine nici unui timp si nici unui loc, ci doar centrului propriei sale fiinte, pur si luminos, de la Dumnezeu. Am scris-o mai ales pentru tineri si adolescenti, care, in loc sa se lase intimidati de lumea atroce creata de adulti si sa intre in jocul ei, sa stie ca orice om este un centru, un saman capabil sa reinventeze lumea si pe sine, si fiecare din noi avem, prin gratia divina, inauntrul nostru acest suflu regenerator. Aceasta este istoria descoperirii propriului meu „saman”. Toate evenimentele descrise in aceasta carte s-au intimplat intocmai pe nivelul miscarilor interioare si orice asemanare cu realitatea interioara este deliberata.
Eu cred ca toti avem in centrul nostru un „saman” dar societatea in care traim nu incurajeaza descoperirea acestuia, dimpotriva, ne face sa credem ca sintem neajutorati si prin urmare ne „sustine”, dar de fapt ne taie aripile: ne face dependenti de medicamnete, de relatii, de obiecte, de moduri de viata si de gindire. Am inteles in timp ce scriam citeva lucruri importante: ca nu apartin nici unui timp sau loc, nici unei estetici sau politici, ci doar centrului propriei mele existente, pe care l-am redescoperit in procesul scrierii. Am aflat ca un om poate sa ajunga fie atit de mult, incit toate circumstantele vietii sale sa devina neimportante. Privind retrospectiv, as putea spune ca am scris aceasta carte pentru redarea demnitatii omului, pentru ca omul a uitat cine este. Am scris-o mai ales pentru tineri si adolescenti, care, in loc sa se lase intimidati de lumea feroce creata de adulti si sa intre in jocul ei, sa stie ca orice om este un centru, un saman, o forta care comunica cu nevazutul, capabila sa reinventeze lumea si pe sine, si fiecare din noi avem, prin gratia divina, inauntrul nostru acest suflu regenerator.
Fiecare om are inauntrul sau un saman, insa este foarte greu sa il descoperi. Si este un mister cine este, nu stii. Daca il descoperi, il descoperi treptat, prin diferite experiente de viata, care te aduc in centrul tau si te fac sa intelegi cine esti si ce este lumea. Nu stiu cine este samanul meu, dar stiu ca exista, ca se manifesta si ma ajuta. Si sint tot eu, dar un eu care se afla pe alt nivel. Cind am inceput sa scriu, n-am stiut ce vreau sa spun. Scrisul m-a dus la saman – il aveam deja, exista, dar nu-i pusesem un nume. Imi pare rau ca acum este ceva atit de definit si concret, pentru ca nu stiu daca poti sa encapsulezi experienta asta de viata intr-o forma atit de exacta. Dar ma bucur ca nu poate fi pus intr-un gen si cred ca viata mea, in general, nu poate intra intr-o categorie. Nu ma consider scriitoare, de exemplu. Sint cineva care incearca sa vada cine este si sa inteleaga ce se intimpla.
Saman este o camera Sambo, un microunivers modelabil de perceptia fiecaruia, dar si omphalos, locul de intilnire dintre oniric si realitatea contemporana nemediata, fiind strabatut in sens figurat de aceeasi lumina verzuie intilnita in opera lui Eliade sau care il obseda pe Marele Gatsby. Poezia a facut din Adina Dabija o fiara metaforica, capabila sa spintece pintecul de balast al lumii sale, pentru a pasi in lumina unui eu mai incapator. Iar poezia Adinei din acest roman „ma facea fericita ca o hirtie de napolitana care zboara nestingherita pe strazile Bucurestiului, ca perechile de adidasi rupti agatati de firele de telegraf din Bronx sau ca un sirag de margele lucioase si colorate prinse intr-un copac din New Orleans”. Amintindu-ne de originile noastre si anuntind timpul innoirii spiritului, Saman este un monument de extrasenzorialitate, in care cu entuziasm si sinceritate, Adina Dabija cojeste realitate dupa realitate, realizind o dubla initiere (a celui care scrie si a celui ce citeste). Cuvintele ei devin spirite de care cititorul se lasa dus spre alte lumi, devorat si recompus.
Dans de Bragadiru. Cum se vede Romania in direct
Polirom
Robert Turcescu
244 pagini
An: 2004
Necasatoritii
Polirom
Lavric Tudor
973-46-0154-7
224 pagini
An: 2006
Mic tratat de management culinar
Polirom
Daniel Mafteiu
978-973-46-0992-5
248 pagini
An: 2008
In Tara lui Dumnezeu
Polirom
Tatiana Niculescu Bran
9789734627301
248 pagini
An: 2012
Paralel
Polirom
Mihai Buzea
9789734684212
360 pagini
An: 2021
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Acel Martie
Stefan
Olivia Odăianu
9789731183343
206 pagini
An: 2022
Două ţări insulare, euro-mediteraneene, Republica Cipru, Republica Malta
Rovimed Publishers
Doru Ciucescu
9786060890027
206 pagini
An: 2022
Cvartetul Voces - destinul excelenţei
Junimea
Dan Prelipceanu, Dan Prelipcean
9789733725565
188 pagini
An: 2022
Cum mi-am mâncat masca
Paralela 45
Jan Cornelius
9789734736379
320 pagini
An: 2022
Pasiune simplă,Confesiunea adolescentei
Pandora M
Vasile Zincenco, Madalina Ghiu, Annie Ernaux
9786069785768
208 pagini
An: 2022
Glumind cu moartea : roman
Contrafort
Bashkim Hoxha
9786064516213
122 pagini
An: 2022
Eseuri de altădată
Contrafort
Cornelia Şendroiu
9786064516237
250 pagini
An: 2022
Demonii vântului : roman
Polirom
Daniela Zeca, Daniela Zeca-Buzura
9789734691913
240 pagini
An: 2022
Căpitanul e dus cu pluta şi marinarii au fugit cu vasul
Polirom
Charles Bukowski, cristian neagoe
9789734691333
176 pagini
An: 2022
Invatam sa numaram. Metode eficiente
Lizuka Educativ
9786306570263
48 pagini
An: 2024
Invatam literele. Exercitii grafice
Lizuka Educativ
9786306570256
48 pagini
An: 2024
Impreuna la gradinita. Povestiri si poezii pentru prescolari zglobii!
Lizuka Educativ
Tatiana Tapalaga
9786306570249
32 pagini
An: 2024
Preadolescentul şi adolescentul cu ADHD : 11-25 de ani,ghid practic pentru părinţi
Lizuka Educativ
Donatella Arcangeli
9786306570232
160 pagini
An: 2024
Opinii sportive
Sport-Turism
Ovidiu Slavu
9786069415078
134 pagini
An: 2024