Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: 9,00 LEI
Autor(i): Cassian Maria Spiridon
Editura: Doxologia
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 90 pagini
ISBN: 9786066661133
Categorii: Filosofia religiei, Filosofie
Pe gânditorul creştin, care este Petre Ţuţea, îl interesează doar sub aspect mistic omul real şi faptele sale şi acesta numai atunci când „păstrează chipul lui Dumnezeu”. Omul bioistoric este „întristător”, creştinismul, în concepţia gânditorului, este singura „religie a libertăţii”.
Dacă dorim să avem o explicaţie de unde vin căutarea, rătăcirea, neliniştea întrebărilor, Ţuţea ne arată ca sursă iniţială „păcatul originar”, păcatul biblic, iar toate suferinţele noastre, după venirea Mântuitorului, nu sunt decât „rest de păcat originar”.
Petre Ţuţea impune, în "Tratatul de antropologie creştină", triunghiul Dumnezeu, natură şi om. Definind şi redefinind din punct de vedere teologal termenii, străbate, în viziunea creştină şi afirmă că „există o singură cale spre adevăr: calea creştină”.
Oricum în această lume, în care „singurătatea este privilegiul sfinţilor”, misterele pot fi pătrunse nu prin iniţiere, ci prin inspiraţie. Salvarea şi mântuirea omului creştin sunt date de „alegerea drumului drept în lumea ispitelor” pentru că aşa cum spune Biblia şi reafirmă Petre Ţuţea, „creştinul cunoaşte prin iubire”.
Omul real, omul etern, mai exact credinciosul, îşi cunoaşte şi trăieşte împăcat tristeţea limitelor, „ se roagă, aşteaptă şi ascultă, ştiind că există libertate reală”, iar întrebările nu duc la adevăr, ci doar scormonesc nevoile omului autonom, înşelat de nimereală şi permanent captiv al întâmplărilor.
Pe drumul cunoaşterii, demnităţii, libertăţii, adevărului şi mântuirii, calea credinciosului este „umilinţă în rugăciune, urmată de aşteptare, răbdare şi ascultare”, în schimb necredinciosul îşi poartă cu obstinaţie disperarea, mărginirea resemnarea şi veşnica teamă de moarte şi de neantul atotcuprinzător. Dar ceea ce tulbură, dezbină şi preocupă până la obsesie lumea actuală este ideea libertăţii, cu atât mai gravă şi mai neliniştitoare cu cât este căutată la un „nivel al existenţei la care nu poate fi găsită.”
Nu criza politică sau cea economică s-a abătut asupra noastră, ci, în concepţia gânditorului creştin Petre Ţuţea, marea criză umanistă a orgoliului, autodeterminării, în care Divinitatea este scoasă din ecuaţia existenţei.
In lupta cu omul istoric muritor, omul creştin, etern, ancorează, prin vocaţie şi har, în eternitate. Gândirea religioasă edifică pe cultul adevărului, spre deosebire de cea profană, ce „relativizează prin umanism, în acest mod înecându-se în om şi în natură”. în afara religiei rămân doar doi termeni care se reduc la omul cu ficţiunile lui şi natura cu hosul ei.
Prin întreaga sa lucrarea, Petre Ţuţea vrea să ne atenţioneze că trăind, aici şi acum, în imanent, cu greu reuşim să ne desprindem, să tindem spre transcedent, în lumea imuabilă a dogmei; calea omului etern fiind calea creştină. Pendulând mereu între filosofie şi teologie, Petre Ţuţea rămâne fidel imperiului certitudinii, care, pentru el, este întrupat de dogma evanghelică. Regimul comunist, afirmă autorul lucrării, Cassian Maria Spiridon, îi oferă un destin tragic, de înţelept drept, brav şi de cetăţean desăvârşit.
Comandă online PETRE TUTEA INTRE FILOSOFIE SI TEOLOGIE la 9,00 lei scrisă de Cassian Maria Spiridon, tiparită la editura Doxologia în anul 2013. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul PETRE TUTEA INTRE FILOSOFIE SI TEOLOGIE nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Dusmanii societatii sau Cind pacientii pun Stapanire pe ospiciu
Cartea Romaneasca Educational
Cassian Maria Spiridon
9789732332030
296 pagini
An: 2017
Cu gandiri si cu imagini
Cartea Romaneasca Educational
Cassian Maria Spiridon
9789732332870
147 pagini
An: 2018
Orfeu si orfismul
Universitas
Reynal Sorel
160 pagini
An: 1998
Mitul potopului. Inadvertente in interpretarea religioasa
Stiintifica si Enciclopedica
Gabriel Gheorghe
117 pagini
An: 1982
Literatura si Ateism - Culegere de texte
Revista Ifjumunkas
239 pagini
An: 1983
Poezia noastra religioasa
Episcopiei Giurgiului
Nichifor Crainic
302 pagini
An: 2010
Despre mitologia si filozofia Bibliei
Politica
M. S. Belenki
187 pagini
An: 1982
Istoria Filozofiei Antice (Prea Fericitul Parinte Iustin )
Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române
Nicolae Balca
379 pagini
An: 1982
Viata eliberata
Herald
Krishnamurti
270 pagini
O perspectiva de dreapta
Anastasia
Alain de Benoist
314 pagini
An: 1998
Viata imaginilor
Cartimpex
Jean-Jacques Wunenburger
184 pagini
An: 1998
Adio diferentei. Eseu asupra modernitatii tarzii
Dacia
Claude Karnoouh
188 pagini
An: 1994