Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Tudor Caranfil
Editura: Polirom
Colecția: Cinema
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 272 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734635450
Categorii: Cinematografie, Artă și Fotografie, Arta / Fotografie, Carte nefolosită
Cunoscutul critic de film Tudor Caranfil revine editorial cu un dictionar al realizatorilor de filme romanesti. Oamenii de film inclusi in volum sint atit romani, cit si straini care au realizat filme in sau despre Romania, cu actori sau in colaborare cu regizori din tara. Pentru acest volum au fost selectati doar cei care au realizat cel putin un lungmetraj de fictiune, insa in analizele acestora sint mentionate si cele mai importante scurtmetraje sau documentare ale lor. Pentru fiecare regizor este formulata o scurta biografie, iar apoi sint analizate cele mai importante realizari cinematografice, in spiritul critic cu care autorul ne-a obisnuit deja. Cartea este un veritabil document ce prezinta o parte semnificativa a istoriei regizorale in cinematografia romaneasca, de la regizorul primului film romanesc, Independenta Romaniei, pina in prezent. „Era in 1962? Era in 1963? Nu mai stiu. Stiu doar ca ziua in care mergeam la nou-infiintata Cinemateca era o zi de sarbatoare. Ca si cind dupa un post indelungat ti se dadea o masa copioasa. Daca m-ar intreba cineva ce filme am vazut acolo, n-as sti sa-i spun. Stiu doar ca era o atmosfera de familie: familia cinefililor, din care mi-l aduc aminte pe Tudor Caranfil, care parca se simtea raspunzator de bucuria cinefila a fiecaruia dintre noi. La Cinemateca am legat prietenii pe viata, ce fac parte din zestrea mea de amintiri frumoase din vremea tineretii, care s-a dus ca vintul.” (Ileana Vulpescu) „Fiecare carte a lui Tudor Caranfil (impatimit cinefil, ctitor de merit al Cinematecii) dobindeste si caracter de reconfortant eveniment cultural, provocind o atitatoare participare a cititorului, irezistibil invitat la confruntare de opinii…” (Augustin Sandu) „Era necesar sa se ajunga si la o concluzie cinstita, pentru a se delimita capodoperele de filmele de duzina. Era necesar sa ne dam seama cum stam realmente consultind aceasta veritabila «Lista a lui Caranfil», destul de dura in a elimina unele titluri ce faceau furori in vremurile ceausiste, dar si obiectiva cind e vorba de o pelicula cu adevarat remarcabila. Caranfil nu se crede Mafalda, nu vine sa ne explice noua ca asta-i bine sau asta-i rau. Este doar cineva care are «tupeul» sa apara si cu o alta parere decit a majoritatii cunoscatorilor de pina acum…” (Andrei Milca)
Comandă online Dicţionar subiectiv al realizatorilor filmului românesc scrisă de Tudor Caranfil, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Cinema. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Dicţionar subiectiv al realizatorilor filmului românesc nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Cele 270 de pagini care adapostesc 250 de portrete cereau multa concizie. Tudor Caranfil o are si o exprima in sfichiuiri de bici – unele nejustificate, dar acesta e beneficiul subiectivitatii (cum ar fi aratat un dictionar obiectiv?) . Opiniile lui Tudor Caranfil (...) vin de la cineva a carui meserie a fost timp de 50 de ani sa scrie despre filme. Azi, cind informatia e la indemina, presa se deprofesionalizeaza si opinii avizate nu prea mai gasesti, sa spui ca astfel de carti sint necesare suna banal.
Nu doar un simplu dictionar, volumul de fata propune o istorie discontinua a filmului romanesc (cu accentul pus pe lungmetrajul de fictiune), in care, dupa principiul articolelor comunicante, naratiunile biografice si cele ale cautarilor artistice compun, prin juxtapunere, un portret mozaicat, dar convingator, al cinematografiei nationale. (...) acest Dictionar subiectiv al realizatorilor filmului romanesc este o lectura utila si delectabila, o carte pe care prima data o devorezi, captivat de fraza cu valente literare a autorului, de ironia sa fina de connaisseur, pentru ca apoi sa revii la ea iar si iar, dornic sa afli fie detalii biofilmografice despre un regizor, fie opiniile criticului si istoricului Tudor Caranfil asupra unui cineast sau a unui film (de acum un secol sau de anul trecut). Placerea lecturii este sporita de descoperirea unor „povesti de viata” inedite si fascinante, care nu-si aveau locul intr-un dictionar de filme.
Un merit al Dictionarului este ca recupereaza numerosi regizori uitati sau de-a dreptul necunoscuti, un aspect important in special in ce priveste prima jumatate a secolului al XX-lea, dar si in ce priveste cinematografia din timpul comunismului, in pofida faptului ca o parte coplesitoare din aceasta din urma reprezinta, acum, maculatura – filme sacrificate pe altarul productiei la norma (ideologica). Prin acest volum, Tudor Caranfil reafirma cu tarie ideea de regizor ca autor (chiar daca cei mai multi dintre cineasti au fost sau sint simpli executanti – ai imperativelor oficiale, in trecut, sau comerciale, in prezent), intr-o cinematografie care, asemeni oricarei alta, a construit un adevarat cult al actorilor, considerati de publicul larg o garantie a calitatii unui film, in detrimentul semnaturii regizorale.
Am insotit cinematografia romana timp de cinci decenii. Nici nu-mi vine sa cred ca am trait atit. Si mereu in razboi, pentru a intretine focul adevaratelor valori. Mereu de paza sa nu se stinga. George Calinescu spunea ca un adevarat critic de arta e negru in cerul gurii. Eu am hamait cit m-a tinut gura! Nu stiu daca negreala cerului (gurii!) a fost vizibila, cert este insa ca mi-a adus renumele unui denigrator al cinematografiei romanesti. Accept! Un denigrator al trivialitatii, da! Al mediocritatii, da! Gata oricind sa ma iau la harta pentru afirmarea autorilor autentici. Si, intr-un fel, ceea ce prezint acum, sub titlul unui „dictionar subiectiv”, este si propria mea autobiografie.
Dictionar subiectiv al realizatorilor filmului romanesc este un volum necesar si care, cred eu, nu trebuie sa lipseasca din biblioteca cinefililor patimasi sau a celor neofiti, asa cum m-am „trezit” eu in fata sa. Este un adevarat dictionar de critica cinematografica, incluzind „personaje” pestrite care au avut o anumita contributie in devenirea si maturizarea acestui domeniu in Romania, fie ele autohtone sau straine. Cit despre aceste „personaje” auctoriale, ele sint ordonate in dictionar, fiind apoi prezentate prin prisma reusitelor/incercarilor/ecranizarilor/premiilor etc. cu acuitate si un soi de lirisim aproape vizual.
Varstele peliculei. O istorie a filmului in capodopere, Volumul al II-lea (apogeul filmului tacut 1924-1927)
Meridiane
Tudor Caranfil
367 pagini
An: 1984
Reprezentări ale memoriei în filmul documentar
Polirom
Alexandru Solomon
9789734661268
248 pagini
An: 2016
Cinema în RSR Conformism și disidență în industria ceaușistă de film
Polirom
Bogdan Jitea
9789734683307
464 pagini
An: 2021
Greta Garbo
Meridiane
Fritiof Billquist
238 pagini
An: 1972
Encyclopedie des Jeunes, 4
Junior
160 pagini
An: 1962
Cinematografia
Tineretului
Leonid Strasun
230 pagini
An: 1956
Lumea indiana si filmele ei
Meridiane
Adina Darian
290 pagini
An: 1990
Elogiu actorului
Meridiane
Horia Deleanu
218 pagini
An: 1982
România - simplitatea pierdută : fotografii document,document photos
Vremea
Ernest Bernea
9786060811954
140 pagini
An: 2023
Întruchipările medievale în lemn
Limes
Max Picard
9786067996869
67 pagini
An: 2023
Din piatră şi oţel : o călătorie în lumea Urbex,a voyage into the world of Urbex
Curtea Veche
Principesa Sofia a României, Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, Jean Milligan, Irina-Andreea Cristea
9786064415431
192 pagini
An: 2023
Spaţiul gol
Nemira
Peter Brook
9786064316660
224 pagini
An: 2023
Arta de a fi muzician : micul ghid către succes
Creator
Radu Croitoru
9786060296898
66 pagini
An: 2023
Brancusi in lume. Tabloul sinoptic al operelor
Oltenia
Emanoil Popescu
44 pagini
An: 1982
Manual de istoria artei. Clasicismul. Romantismul
Meridiane
G. Oprescu
414 pagini
An: 1986
Rembrandt - viata si opera, Volumul I
Meridiane
Jakob Rosenberg
130 pagini
An: 1976
Principiile picturii chineze
Meridiane
George Rowley
174 pagini
An: 1982
Hundertwasser (Harry Rand)
Taschen
Harry Rand
200 pagini
An: 2007