Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Paul Cornea , Daniel Cristea-Enache , ***
Editura: Polirom
Colecția: -
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 400 pagini
Tip copertă: cartonata
ISBN: 9789734638932
Categorii: Publicistica / Reportaje / Interviuri, Beletristică și critică, Biografii / Memorialistica, Carte nefolosită
Nominalizare la Premiile Critic Atac 2013 Nominalizare la Premiul „Cartea Anului 2013”, acordat de revista Romania literara Nominalizare la Premiile revistei Observator cultural, editia 2014, sectiunea „Memorialistica” „Chestiunea pe care mi-o pui – a aderarii la comunism – e bine-venita. O astept, am asteptat-o de o buna bucata de vreme. Este una dintre problemele semnificative, cu un mare impact existential in cazul meu. Spre a-i da un raspuns valabil, imi asum, evident, clauza sinceritatii depline, altcum ce interes ar mai avea sa depun marturie? Dar mai am in vedere si un al doilea criteriu, de asta data procedural, pe care l-am deprins ca indispensabil de-a lungul carierei mele de istoric si teoretician al literaturii: spre a intelege cum s-au petrecut lucrurile, e totdeauna necesar sa le situezi in contextul lor generativ. Un context care se cuvine examinat de aproape, cu atit mai mult cu cit indeosebi generatiile mai tinere au despre ambientul epocii o imagine aburita si, nu o data, unilaterala.” (Paul Cornea) „Dincolo de o admirabila evocare a parintilor, raspunsurile trimise pe indelete de Paul Cornea lui Daniel Cristea-Enache cuprind o analiza a vietii proprii si o meditatie asupra ei. Preocupat cu precadere de motivele care l-au condus spre comunism, de felul cum a traversat diverse demnitati si de procesul intelectual si de constiinta in urma caruia s-a desprins cu totul de idealul sau juvenil, Paul Cornea a facut din relatarea lui nu numai una despre sine, ci una deosebit de pretioasa despre epoca in care a trait. Cartea ofera ceea ce ne lipsea, si anume o vedere dinauntru, patrunzatoare si onesta, a sistemului comunist. O de inteles, dar si de regretat retinere l-a impiedicat pe carturar sa fie la fel de insistent cu opera proprie si mai ales l-a facut discret cu adevarul incontestabil ca domnia sa este unul dintre marii profesori, dintotdeauna, ai invatamintului umanist romanesc.” (Livius Ciocarlie) „Facultatea de Litere implineste zilele acestea 150 de ani. Profesorul Paul Cornea, 90. O intrebare imi vine in minte sub impresia acestei coincidente. Citi dintre absolventii Facultatii de Litere din ultima jumatate de secol – dintre care nu putini alcatuiesc astazi elita culturala a Romaniei – ar avea motive sa nu-si recunoasca norocul de a-l fi cunoscut pe Profesor? Ma gindesc ca, intr-un anume fel, cartea aceasta de convorbiri, Ce a fost – cum a fost, prin bogatia exceptionala a informatiilor ei si cantitatea impresionanta de viata, ofera o sansa si celor care nu au avut parte la vreme de intelepciunea, cordialitatea si magia prezentei Profesorului nostru.” (Eugen Negrici)
Comandă online Ce a fost – cum a fost. Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache scrisă de Paul Cornea , Daniel Cristea-Enache , ***, tiparită la editura Polirom face parte din colecția -. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Ce a fost – cum a fost. Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
De ce ar fi Ce a fost – cum a fost un volum care sfarma conventii, o aparitie uimitoare pentru anul editorial 2013? In primul rind, Paul Cornea isi dezvaluie angajamentul la cauza comunista cu o duritate asumata pina in cele mai mici detalii. Nevoia de marturisire este stringenta la Paul Cornea. Citim despre optiunea pentru cauza comunista, aparuta in timpul razboiului, optiune la care tinarul evreu adera cu tot entuziasmul. Al doilea lucru care trebuie spus despre aceasta marturie este ca Paul Cornea nu face parte din categoria celor care au mers pina la capat, protestind public impotriva comunismului. Paul Cornea – si aici este marea subtilitate a cartii – nu se prezinta ca un erou, ca un apostat. Incepe sa-si dea seama de eroare, simte ca Sistemul i-a jucat feste, simte ca trebuie sa admita „falimentul convingerilor mele”, dar nu este dintre cei care au fost disidenti. Paul Cornea ne prezinta o descriere a sistemului din interior si, de fapt, arata lumii ca si in interiorul sistemului puteai sa nu fii ticalos (...)sa taca, „raminind pe tusa, intr-o pozitie duplicitara, dar incercind, pe cit imi statea in putinta, sa accept cit mai putine si mai irelevante compromisuri”. Cred ca e foarte importanta aceasta delimitare, care emana din toate paginile cartii, pe care autorul o explica desavirsit.
Unul dintre cele mai luminoase capitole din volumul Ce a fost – cum a fost il are ca protagonist pe acest profesor de literatura atipic. Sintem in 1940, cind elevii evrei, eliminati din scolile „romanesti”, isi continua studiile, in regim ghetoizant, la licee evreiesti, particulare, infiintate ad-hoc. La „Cultura B”, Paul Cornea, elevul dotat eliminat de la „Mihai Viteazul”, va avea parte de o intilnire formativa decisiva. Fiindca profesorul lui de literatura este Mihail Sebastian. Evocarea lui este centrata, in fragmente consistente, pe descrierea modului de „predare” a cunostintelor. Obiectul acestor lectii fiind scriitorii romani, felul in care Sebastian si-a inteles profesoratul explica foarte multe: „Orele cu Sebastian constituiau, intr-un soi de contratimp ironic in raport cu masurile de represiune a caror victima eram, o veritabila laudatio a creativitatii romanesti, exemplificata, entuziast si convingator, pe texte ale autorilor reprezentativi.”
Si poate ca acest curaj de o calitate rara explica geneza cartii de convorbiri cu Daniel Cristea-Enache, Ce a fost.Cum a fost. Dialogurile cu interlocutorul sau sint, asa cum sugereaza Paul Cornea insusi, o alternativa la dictiunea monologala a memoriilor clasice. Polifonice si contrapunctice, inspirate, poate, de modelul imaginat de Ion Vianu si de Matei Calinescu in „Amintiri in dialog”, paginile lui Paul Cornea sint incercarea, temerara si stenica, de a confrunta propriul trecut, sub semnul tentativei de a investi cu sens o experienta de viata si de angajare ideologica. (...) Pentru toti cei care fi tentati sa mai ridice socluri pentru statuile veacului trecut, Ce a fost. Cum a fost este antidotul la ratacire si la fanatism. Timbrul lui Paul Cornea este vocea umanismului ce a traversat vamile incercarilor, triumfind, in pofida a toate si a tuturor.
Convorbirile profesorului Paul Cornea cu afabilul sau interlocutor sint, din punctul meu de vedere, o datorie, nu o nevoie a marturisirii. In conditii de criza – a modelelor, a credibilitatii, a interpretarii istoriei – trebuie ca magistrii sa iasa la iveala, sa-si abandoneze imaginea de sine si, trecind peste caracterul memorialistic inevitabil al expunerilor, sa explice anumite alegeri doctrinare. Sarcina se dovedeste primejdioasa, deoarece nimeni nu stie demarcatia intre justificarea contextuala si deculpabilizarea individuala. In acest punct, inconstientul colectiv domina rationalitatea, iar martorul se scuza pentru incercarea de obiectivare, anticipind reprosul publicului referitor la lipsa de inocenta a oricarui participant la sistem.(...) Cartea lui Paul Cornea este un imperativ adresat filologilor sa se ocupe de profesie si, totodata, o eliberare de spectrul care inca bintuie Europa.
Ce a fost – Cum a fost imagineaza o maniera dialogala si profunda de a calatori catre miezul unui veac al pasiunilor revolutionare. De la aderarea la partidul comunist in anii de dupa 1944 pina la detasarea de dogma, deceniile de existenta ale Romaniei Populare si mai apoi Socialiste sint reconstituite cu ochiul si mina unui prozator tacitian, atent la dinamica delicata a relatiilor care se stabilesc in cadrul acestei lumi modelate de viziunea si de brutalitatea partidului unic. (...) Ce a fost – Cum a fost este oglinda unui destin exemplar si cartea care da masura unui timp istoric. Ea este, in vibratiile ei intelectuale, biografia unui savant care a opus ratacirilor vremii crezul sau personal, alcatuit din moderatie, eruditie si curaj neostentativ. Timbrul lui Paul Cornea este cel al umanismului ce rezista si invinge, impotriva curentului si ispitelor.
Dictionar de literatura romana - Scriitori, reviste, curente
Univers
Eugen Simion, Paul Cornea, Dim. Pacurariu
432 pagini
An: 1979
Anton Pann
Pentru Literatura
Paul Cornea
171 pagini
An: 1964
Propasirea. Foaie stiintifrica si literara
762 pagini
An: 1980
Istoria literaturii romane, Volumul al II-lea - De la Scoala Ardeleana la Junimea
Academiei Republicii Socialiste Romania
Al. Dima, Eugen Todoran, Paul Cornea, I. C. Chitimia
840 pagini
An: 1968
Norman Manea – o viaţă
Polirom
***
9789734672295
248 pagini
An: 2018
Biblia după textul ebraic. Numerii. Deuteronomul
Humanitas
***
9789735068691
488 pagini
An: 2021
Fii istet ! Peste 70 de activitati pentru copii, ca sa invete jucandu-se
Rao Books
***
9786066094948
160 pagini
An: 2014
Economia socială a grupurilor vulnerabile
Polirom
9789734633845
288 pagini
An: 2013
Adevărul, mai frumos decît legenda
Polirom
Ion Dichiseanu
9789734663675
328 pagini
An: 2017
Mai români decît românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România
Polirom
9789734626380
496 pagini
An: 2013
Şapte ani în Provence
Polirom
Ioan T. Morar
9789734673216
336 pagini
An: 2018
Semnalul de alarmă. De ce pandemia a scos la iveală slăbiciunea Vestului și care ar fi remediile
Polirom
JOHN MICKLETHWAIT, Adrian Wooldridge
9789734684045
184 pagini
An: 2021
Scrieri alese, III (I. C. Vissarion)
Minerva
I. C. Vissarion
442 pagini
An: 1987
Marturii despre tineri si tinerete
Politica
204 pagini
An: 1970
Aici e Europa Libera
Observator
Noel Bernard
240 pagini
An: 1990
Solilocvii
Cartea Romaneasca
Paul Emanuel
160 pagini
An: 1978
Share! Cum am invatat din social media sa-i iubesc din nou pe romani
Herg Benet Publishers
Lucian Mindruta
316 pagini
An: 2014
Ilustraţia, arta interpretării : Pelerinaj la Beethoven de Richard Wagner
Creator
Aurelia Stoie Mărginean
9786060297666
70 pagini
An: 2024
Eugen Negrici, critic şi istoric literar
Limes
Adriana Chioaru
9786067997095
276 pagini
An: 2024
Showman : din culisele invaziei care a zguduit lumea şi care a făcut un lider din Volodimir Zelenski
Bookzone
Simon Shuster
9786303051970
416 pagini
An: 2024
Roca
Neverland
George Coca Lob, George Coca-Lob
9786303070131
203 pagini
An: 2021
Supravieţuitorii
Hasefer
Andrei Craciun, Vlad Stoicescu
9789736305252
147 pagini
An: 2023
Mai sus de miazanoapte
Cartea Romaneasca
Vintila Horia
190 pagini
An: 1992
Inainte de tacere
Rao
Ernesto Sabato
186 pagini
An: 2000
Cruciada mea sau a noastra
Delta Press
Panait Istrati
220 pagini
An: 1992
Poetica temporalitatii
Dacia
Dumitru Chioaru
224 pagini
An: 2000
Opera in proza
Omonia
Konstantinos P. Kavafis
222 pagini
An: 1995