Disponibilitate: nedisponibila
Disponibilitate: nedisponibila
Preț: nedisponibil LEI
Autor(i): Cristian Tudor Popescu
Editura: Polirom
Colecția: Ego. Publicistica
Anul apariției: 2013
Nr. pagini: 248 pagini
Tip copertă: brosata
ISBN: 9789734641482
Categorii: Publicistica / Reportaje / Interviuri, Beletristică și critică, Arta / Fotografie, Carte nefolosită
Noul volum al lui Cristian Tudor Popescu reuneste texte ce abordeaza subiecte legate de cinematografie, fara sa ocoleasca insa analizele unor evenimente recente. Cunoscut cinefil, autorul traseaza paralele intre productiile cinematografice si viata reala, intre personaje de film si persoane publice, dar prezinta si filme mai vechi sau mai noi, actori, regizori, festivaluri si premiile oferite in cadrul acestora. In plus, trece in revista preferintele criticilor de film si ale publicului, fie el format din elevi de liceu sau din persoane care au trait direct experienta comunismului. Cristian Tudor Popescu vine cu argumente solide care sa ii sustina ipotezele, nu se fereste sa puna degetul pe rana atunci cind e cazul si nici nu evita laudele pentru productiile si persoanele pe care le considera meritorii. „Daca in legatura cu o moralitate a artei se poate discuta, de la Villon pina la marchizul de Sade si Celine, o arta a moralitatii nu vad cum ar putea exista. Nu e nimic artistic in a fi moral. A nu fi fatarnic, a nu fi oportunist, a nu minti, a nu trada, a-ti asuma greselile si a plati pentru ele nu presupune talent. Moralitatea nu e nici macar o profesie. Moralitatea e un organ, ca inima sau ficatul, il ai sau nu il ai, cu deosebirea ca poti trai si fara el. Ea iti apartine in totalitate – esti moral in primul rind fata de tine insuti –, nu e menita aprecierii celorlalti, ca arta. Sau, astazi, in Romania, moralitatea poate fi definita ca o boala psihica.” (Cristian Tudor Popescu)
Comandă online Filmar scrisă de Cristian Tudor Popescu, tiparită la editura Polirom face parte din colecția Ego. Publicistica. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Filmar nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.
Numai ca, in mod misterios, reuseste sa convinga, cel putin la momentul lecturii. Si asta se datoreaza, cred, stilului inconfundabil, amestec de limbaj gazetaresc de opinie si literatura condensata – plastic, direct si taios ca lama unui cutit. Dar si unei capacitati unice de a distinge esentele si de a le scoate la suprafata, acolo unde cei mai multi comentatori de cinema se afunda in detalii, divagari inutile si cuvinte sterpe. Desi aparent extrem de diverse – de la cronici despre filme straine si romanesti si comentarii despre evenimente cinematografice recente (gale, premii), la portrete si felii de viata transpuse in proza – textele comunica fertil si alcatuiesc un volum unitar, usor de citit si pe alocuri memorabil.
Filmar e o carte cu filme, asa cum un film e cu Dustin Hoffman. Filme de cinema si filme in regia vietii. Inseamna intoarcerea mea in intersectia dintre literatura si cinematograf, unde am vrut intotdeauna sa exist.
Multe dintre cronicile incluse in Filmar sint antologice prin profunzimea observatiei si subtilitatea frazei, la fel ca si prin calitatile lor literare. (...) Uneori, criticul cerceteaza secvente care-l impresioneaza in filmele pe care le vede (nu doar romanesti), cu atita atentie la detaliile relevante (ce pot tine de actorie, regie sau imagine), incit nu intelegi cum de tie, poate chiar si la revizionare, ti-au scapat atit de multe gesturi si nuante.
In colectia, ca un ierbar, de tablete jurnalistice si de mici dari de seama post-festivaluri, devenita Filmar, autorul ne face partasi la putinele sale veleitati si pasiuni, dar si la numeroasele–i insatisfactii culese din evenimente de gen si din vizionari. As putea spune ca doar citiva cineasti europeni din anii ’70, printre care Tarkovski, Lars Von Trier si Koncealovski mai cu seama, sint pare-se singurii care se legitimeaza creativ in fata spectatorului foarte exigent care este Cristian Tudor Popescu. (…) Consacrat prin ironia coroziva ce ii este specifica, autorul face uz de surprinzatoare jocuri de cuvinte ce amuza la modul inteligent si nu o data se protejeaza de „filmele proaste facute de regizorii buni” prin serioase doze de umor negru. Cu apetenta sa pentru ironizarea absurdului vietii contemporane aglomerate si pline de ambalaje redundante, autorul isi ocroteste sensibilitatea intotdeauna bine disimulata prin exercitii de cinism in stil „tres d'esprit” si care fac deliciul intelectualilor si nu numai al lor.
Intr-adevar, felul in care Cristian Tudor Popescu priveste filmele lui Cristian Mungiu, Cornel Porumboiu, Cristi Puiu, Adrian Sitaru, Radu Muntean etc. configureaza in primul rind un remarcabil autoportret de autor. Ceea ce nu inseamna ca autorul cultiva un narcisism maladiv sau ca finetea analitica i-ar lipsi, ci doar ca „omul e stilul†in aceste minunate poeme in proza care devin eseurile lui. Si cind ma refer la stil, nu pierd din vedere si un vocabular specific, fosforescent si vezicant, caci si pe acest tarim CTP este un inventator de: kivetsch, sclaveti, encomniasme, bilcism, parapsoi etc. Volumul lui Cristian Tudor Popescu, Filmar, este un fel de Amarcord al literaturii despre film, in cele din urma, un tulburator exercitiu de singularitate proiectat in dimensiunea nostalgica din care se alimenteaza mereu marea cinematografie.
Vremea minzului sec
Cartea Romaneasca
Cristian Tudor Popescu
140 pagini
An: 1991
Vremea Mînzului Sec
Polirom
Cristian Tudor Popescu
9789734677153
216 pagini
An: 2019
Dumnezeu nu e mort : (interceptări, note informative)
Polirom
Cristian Tudor Popescu
9789734689972
208 pagini
An: 2022
Viaţa şi Opera
Polirom
Cristian Tudor Popescu
9789734664771
288 pagini
An: 2016
Intre scris si sange
Universal Dalsi
Ernesto Sabato
196 pagini
An: 1995
Scrieri alese, III (I. C. Vissarion)
Minerva
I. C. Vissarion
442 pagini
An: 1987
Marturii despre tineri si tinerete
Politica
204 pagini
An: 1970
Aici e Europa Libera
Observator
Noel Bernard
240 pagini
An: 1990
Solilocvii
Cartea Romaneasca
Paul Emanuel
160 pagini
An: 1978
România - simplitatea pierdută : fotografii document,document photos
Vremea
Ernest Bernea
9786060811954
140 pagini
An: 2023
Întruchipările medievale în lemn
Limes
Max Picard
9786067996869
67 pagini
An: 2023
Din piatră şi oţel : o călătorie în lumea Urbex,a voyage into the world of Urbex
Curtea Veche
Principesa Sofia a României, Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, Jean Milligan, Irina-Andreea Cristea
9786064415431
192 pagini
An: 2023
Spaţiul gol
Nemira
Peter Brook
9786064316660
224 pagini
An: 2023
Arta de a fi muzician : micul ghid către succes
Creator
Radu Croitoru
9786060296898
66 pagini
An: 2023
Nicoara Potcoava, Editie 1959
Tineretului
Mihail Sadoveanu
433 pagini
An: 1959
Cintecul iubirii
Tineretului
Liviu Rebreanu
264 pagini
An: 1960
Intre rai si pamant
Litera
Nora Roberts
366 pagini
An: 2019
Structuralismul
Editura pentru Literatura Universala
Virgil Nemoianu
206 pagini
An: 1967
Repere culturale australiene
Eikon
Elena Florea
112 pagini
An: 2012